Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Generelle forholdsregler

Kvinne som holder et glass med vann og sitrusfrukt

Merk: Artikkelen er mer enn 10 år gammel, og kan inneholde utdatert fakta

Rikelig drikke er viktig for alle med stomi/reservoar. Kolostomiopererte trenger 1–2 liter, ileo- og urostomiopererte minst 2 liter

Tarmgasser og luktproblemer 

Tarmgasser må nødvendigvis passere stomien for å komme ut, og den prosessen er det ikke mulig selv å kontrollere. Kullfilteret i stomiposen reduserer ubehagelig lukt. 
Når tarmgassene kommer ut av stomien kan det også oppstå lyder. Mange stomiopererte forsøker derfor å unngå næringsmidler som gir mye tarmgass. Kål, erter og andre grønne grønnsaker, løk, frukt og sterkt krydrede retter er eksempler på gassdannende mat. Søtningsstoffer som sorbitol, kullsyreholdige drikker og tyggegummi forverrer problemet. Hvordan tarmen reagerer og hvordan problemene oppleves er veldig individuelt, så også her gjelder det å prøve seg frem. 
Ved å gå over til flere mindre måltider daglig kan du hindre utviklingen av gass; det samme gjør enkelte næringsmidler som for eksempel yoghurt, karve, fenikkel og nesle, de siste gjerne i form av te. Hvor store mengder du behøver for at det skal hjelpe, avhenger både av hva du har spist og hvordan fordøyelsen fungerer; erfaringsmessig gir en teskje karve, svelget sammen med vann, god virkning i flere timer. Å spise litt kruspersille et par ganger daglig, helst rett etter måltidene, reduserer vanligvis lukt. 
Det finnes også en rekke midler som fjerner lukt. Disse kan du ha i posen før bruk eller ved tømming. De inneholder ikke parfyme, men nøytraliserer lukten. Hvis disse rådene ikke hjelper kan du spørre på apoteket etter midler som reduserer gassdannelsen. Midlene må du bruke regelmessig hvis de skal virke. 

Forstoppelse 

Colostomiopererte kan være utsatt for forstoppelse. For å unngå dette må du drikke rikelig, minst 1–2 liter om dagen. Tygg maten godt. Fiberrik mat som grovt brød, frukt og grønnsaker reduserer faren for forstoppelse. Det samme gjelder yoghurt og surmelksprodukter. I tillegg skal du passe på å spise regelmessig og få nok mosjon. Ved treg mage kan du prøve med sviskejuice eller brød med loppe- eller linfrø. Hvis du tross alle forholdsregler likevel har hard og knollet avføring kan du bruke et svakt avførende middel i samråd med legen. 
Ileostomiopererte som får forstoppelse eller smerter, bør ta kontakt med lege hvis tarmen ikke kommer i gang igjen etter et par timer.
Mat som inneholder lange og ufordøyelige fibre kan forårsake forstoppelse. Vær derfor forsiktig med asparges, appelsinbåter, seigt fruktskall og lignende. 

Diaré 

Stomi/reservoaropererte som får diaré, må være påpasselige med å erstatte den væsken de mister. Du kan med fordel 
velge drikkevarer som virker stoppende, for eksempel blåbærsaft. Det hjelper med litt ekstra salt i maten, og kombinasjonen av salt og søtt er ekstra effektiv. For eksempel svak te med sukker og litt salt, og byggryn eller risavkok tilsatt litt saft og salt. Svak buljong, banan og revet eple er også stoppende. 
Ellers er kokte poteter og gulrøtter, havregrøt, halvgrovt brød, ris, spagetti, fisk og lyst kjøtt bra for den som har løs 
mage. Derimot bør du unngå fett og sukker, og prøv deg frem med alkohol og melk. 
Hvis du ikke får stoppet diareen må du ta kontakt med lege. Ileostomiopererte må være ekstra oppmerksomme på væskebalansen i kroppen, i og med at de ikke lenger har naturlig opptak av væske og salt i tykktarmen. I perioder med ekstra tynt innhold i posen bør du drikke mer enn de anbefalte to liter om dagen, og ellers følge rådene for diaré. 
Ved ekstra stort væsketap kan medikamentet GEM være effektivt. Ileostomiopererte kan få det stoppende middelet Imodium på blå resept. Imodium øker oppsugingen av væske fra tynntarmen, og kan brukes over lange tidsrom av ileostomiopererte som jevnlig har tynn avføring. 

Urostomi og kosthold 

Urostomiopererte kan få problemer med at urinen begynner å lukte etter en tid i oppsamlingsposen. Dette har lite å gjøre med hva du spiser, bortsett fra at asparges gir urinen en intens lukt. Surhetsgraden er derimot viktig; surere urin lukter mindre enn alkalisk. Det kan derfor være nyttig å få i seg rikelig med mat som inneholder vitamin C, som øker 
surhetsgraden. Juice og C-vitamintabletter er gode C-vitamin kilder. Når urinen holder høy surhetsgrad, blir dessuten risikoen for urinveisinfeksjoner og infeksjon i huden rundt stomien mindre. Enkelte medikamenter kan gi misfarget urin. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.