Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Ulcerøs colitt og ernæring

Middagstallerken med bestikk og sunn mat

Merk: Artikkelen er mer enn 10 år gammel, og kan inneholde utdaterte opplysninger

Kostholdet er spesielt viktig under og etter sykdom. For de som rammes av ulcerøs kolitt, kan omlegging av kosten være en del av behandlingen.

Citrusfrukter er det minst heldige for de som er operert i fordøyelsessystemet. Frukt og grønnsaker oppfordres Kari og Ola til å spise fem av om dagen. Det kan opererte forsøke å fortsette med, men det er viktig at grønnsakene deles opp i små og korte biter på tvers av fibrene og at epler skrelles, for å hindre forstoppelse i tarmsystemet. 

Bakgrunn 

Kostholdet er viktig, men det er spesielt viktig under og etter sykdom. For de som rammes av ulcerøs kolitt, kan omlegging av kosten være en del av behandlingen. Må man operere bort 
deler av eller hele tykktarmen, vil dette innvirke på hva vi tåler å spise og hvordan vi nyttiggjør oss de ulike næringsstoffene. Det burde kanskje være en selvfølge at en pasient som enten har fått utlagt tarm (stomi), eller reservoar (IAA) fikk innføring på sykehuset i hva den nye tilværelsen innebærer i forhold til det daglige kostholdet. Men her er det ulike erfaringer og ulik praksis fra sykehus til sykehus.
En av årsakene til mitt engasjement på området er at jeg som journalist er opptatt av og har skrevet en del om kosthold og ernæring generelt. Interessen skyldes også mange år med ulcerøs colitt, hvor et bevisst kosthold (uten å være asket) nok har vært en av årsakene til at jeg har hatt minimale plager. For ett år siden ble jeg selv operert og fikk fjernet hele tykktarmen. Jeg så fram til første middag, etter fire dager på flytende kost, som jeg trodde skulle bestå av fiskeboller eller kanskje suppe. Stor var min forbauselse da jeg fikk akkurat det samme som de andre på rommet til middag, nemlig en sterkt krydret karbonade, grønne erter og halvkokte gulrøtter. Det eneste jeg torde å spise var poteten. Nå har jeg erfart at flere har opplevd lignende, selv om jeg også vet at mange sykehus er flinke og tar denne viktige delen av etterbehandlingen alvorlig. For øvrig eneste minus jeg har ført i margen etter et langvarig forhold til helsevesenet. 
Da NORILCO-nytt ba meg skrive om kosthold for denne gruppen, tok jeg først kontakt med Rådet for ernæring og fysisk aktivitet, som jeg kjenner godt til i mitt daglige arbeid. Der stilte de gjerne opp, men fagpersonen her anbefalte meg å henvende meg til Ullevål sykehus, og til klinisk ernæringsfysiolog Anne Ulla Gjøen. Hun har blant annet vært med i en tverrfaglig gruppe bestående av overlege Egil Johnson, seksjonsleder og diettkokk ved Sentralkjøkkenet Karin E. Sørensen, stomisykepleier Anne Jønvik og avdelingssykepleier Kristin Øverlie. Disse har laget en brosjyre (1997) om kostråd for opererte med ileostomi og reservoar og for opererte med colostomi, som pasientene får når de forlater sykehuset. 
Møtet med Gjøen ga meg både aha-opplevelser, ny informasjon og råd som jeg håper kan være til nytte for flere både opererte og de som eventuelt skal opereres.

Spis ofte og variert 

Citrusfrukter er det minst heldige for de som er operert i fordøyelsessystemet. Frukt og grønnsaker oppfordres Kari og Ola til å spise fem av om dagen. Det kan opererte forsøke å fortsette med, men det er viktig at grønnsakene deles opp i små og korte biter på tvers av fibrene og at epler skrelles, for å hindre –forstoppelse– i tarmsystemet. 
Dette gjelder spesielt for ileostomi- og reservoaropererte (IAA). Det er viktig å være klar over at våre mager reagerer ulikt på ulike matvarer. Det en person tåler, tåler ikke en annen. Derfor er det viktig å prøve seg fram. De rådene Gjøen gir er generelle men basert på den funksjonen tarmsystemet har etter nevnte inngrep. Hun sier det er liten forskjell i kosten for de to gruppene. Mange med ileostomi kan ofte spise for lite frukt og grønnsaker, fordi de tror det er uheldig. Dermed får de i seg for lite C-vitamin. Hun viser også til en undersøkelse som rapporterte lavt innhold av C-vitamin for IAA-oppererte, og oppfordrer til økt inntak av disse næringsstoffene. Velg blant gode C-vitaminkilder som poteter, blomkål, brokkoli, solbær, kiwi, saft av appelsin og honningmelon.

Blodmangel 

For IAA-opererte er nederste del av tynntarmen gjort om til reservoar. I denne delen av tarmen suges vanligvis B12 opp. Med reservoar betyr det at denne funksjonen er redusert. Bakterier som nå er i dette området kan også forbruke vitamin B12. Mangel på dette vitaminet kan føre til blodmangel. Gjøen anbefaler derfor at denne gruppen tar en blodprøve en gang i året for å sjekke B12 nivået i blodet. Hvis det er mangel, kan dette rettes på ved å injisere B12 intramuskulært. Preparatet forordnes av lege. Dette gjelder også for dem som har fått ileostomi etter mislykket forsøk med IAA. Da er den delen av tarmen som ble brukt til å lage reservoar borte.

Kjøreregler 

Gjøen mener det er viktig å ha en del kjøreregler etter operasjonen og starte opp med det hun kaller stomikost de første 14 dagene. Det betyr drikke første dag, drikke og spise litt kjeks andre dag og forsøke litt mer fast føde, spesielt lettfordøyelig kost de påfølgende dagene. 
- Jeg tror ikke det er bra for den nyopererte å kaste seg på det en har lyst på, slik det praktiseres enkelte steder, sier Gjøen. 
Hun understreker at den dietten pasienten får ved sykehusets gastroenterologisk avdeling, Kirurgisk klinikk og de rådene som pasientene får med seg i brosjyreform fra sykehuset etter slike operasjoner, bygger på erfaring og tverrfaglig samarbeid. 
- Rådene vi gir pasientene går mye på matvarevalg, på å tygge maten godt, på væskeinntak, valg av drikke og ikke mindre viktig - til å ta seg tid til måltidet,. I tykktarmen suges væsken opp. Når den er operert vekk, må du drikke mer (minst to liter) fordi du mister væske og tarminnholdet blir tynnere. Vær også oppmerksom på at når du mister væske, mister du også viktige salter som kroppen trenger. Derfor er det viktig å spise normalt saltet og til dels litt ekstra saltet mat, spesielt når det er varmt, sier hun. 

Væsketap ved diare må erstattes. Gjøen anbefaler å drikke havresaft eller rissaft tilsatt litt salt eller en blanding av: 
1 liter vann 
2 spiseskjeer sukker 
1 teskje salt 
OBS: Saltet må være ren natriumklorid eller koksalt. Gjøen anbefaler ikke å bruke Seltin eller annet diettsalt.

Kost ved IAA/Ileostomi til hjemmebruk 

Gjøen anbefaler å spise variert og fordele maten over flere måltider. Middag eller hovedmåltidet bør være tidlig på ettermiddagen, slik at tarmen tømmes før man legger seg. Spis gjerne et lett måltid før sengetid 
Spis mest mulig vanlig kost. Det er viktig å få i seg nok kalorier ved å øke inntaket av proteiner og karbohydrater. Unngå overdreven bruk av fett (gir ofte diare). Vær oppmerksom på matvarer som kan sette seg fast i stomiåpningen, eksempelvis epleskrotter/skall, appelsinbåter, som helst bør unngås og trevler fra grønnsaker, som bør kuttes i små biter. Skjær på tvers av fibrene, anbefaler ernæringsfysiologen.

Frokost og lunsj 

Spis fire mellomstore måltider fordelt på frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Orker man ikke å spise så mye til hvert måltid, bør man spise noen mellommåltider. 
Til frokost anbefaler Gjøen å droppe fler-korn brødet og spise vanlig grovt eller mellomgrovt brød. Havregrøt anbefales også. 

- Ekstra grovt brød spiser man i utgangspunktet for å unngå forstoppelse hos de som har tykktarm, sier hun.

Forslag til pålegg: 

  • egg 
  • ost 
  • leverpostei 
  • mørt kjøtt 
  • fiskepålegg 
  • syltetøy. 

Til maten kan en drikke vann, te, juice og saft. De som tåler søt eller sur melk kan drikke det. Som kveldsmat anbefales brødmat.

Middag 

- Spis kokt eller stekt magert kjøtt (helst oppmalt) og fisk. Unngå panert fisk, fordi den inneholder for mye fett. Kokte poteter og ris og etter noen uker kan du også prøve pasta. Grønnsaker som gulrøtter, kålrabi, blomst av blomkål og brokkoli anbefales. Er du plaget av luft i tarmen er det lurt å forvelle kål i to minutter. Grønnsaker som asparges, stangselleri og sjampinjong må findeles. Ikke spis for mye av det! Bruk sjysaus eller jevnet kraft av grønnsaker, kjøtt eller fisk. Unngå smeltet smør til maten, sier Gjøen.

Problemløsere 

Er du plaget av diare kan modne bananer, blåbær (naturell eller saft), kokte poteter, pasta og rismel hjelpe. Imodium tabletter bedrer væskeoppsugingen, men du bør snakke med din lege om bruk av disse. Det bør du også gjøre hvis du over tid har stort væsketap, er slapp og mengden urin er liten. 
Generelt bør begge gruppene passe seg for å spise for fet mat. Fettet gjør at maten går raskere gjennom og gir diaré. Det samme kan skje, hvis du har for høyt sukkerinntak, spiser svisker, plommer, pærer, appelsinjuice og alkoholholdige drikker.

Luftproblemer 

Mange plages av luft i tarmen. Enkelte matvarer og drikke ”oppfordrer” til slik aktivitet. Det gjelder blant annet kullsyreholdig drikke, løk, erter, bønner og enkelte kunstige søtstoffer. Tygger du tyggegummi eller røyker, fører dette til at man svelger luft som kan gi slike plager. For å hjelpe på en bråkete tarm, anbefales: 

- Te av karve eller fenikkel 
- Miniform eller Ceolat som fåes på apotek uten resept 
- Fysisk aktivitet (holder med vanlig tempo) 
- Forvell grønnsaker som blomkål og brokkoli før koking.

Stopp i tarmen 

Nøtter, peanøtter, kokosnøtter og popkorn bør man være forsiktig med fordi de lett klumper seg sammen og kan forårsake stopp i tarmen. Det er smertefullt og kan endre med sykehusinnleggelse. 
Det samme kan skje hvis du spiser appelsin/klementin og ikke kutter opp grønnsaker med lange trevler. Blir savnet etter appelsiner og klementiner stort, kan du nyte dem i presset form, hvis mange trives med den varianten.

 

Tekst: Heidi Johnsen

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.