Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Forebygging av brokk

Wenche Backstrøm  har laget en praktisk veiledning av øvelser for å forebygge brokk i stomiområdet

Wenche arbeider som stomisykepleier ved Sørlandets Sykehus og snakker varmt om hvordan man kan forhindre parastomal brokk, en vanlig komplikasjon som oppstår for mer enn 48 prosent av stomiopererte. Spesielt hvis man har colostomi kan man oppleve en slik brokk.

Den kan oppstå så sent som opptil 30 år etter stomioperasjonen, men oppstår vanligvis innen to år.

Les stomisykepleierens fagartikkel her

Viktig med den rette oppfølgingen

Brokk kan føre til redusert selvbilde, vanskeligheter med å få tilpasset riktig stomibandasje og økt fare for lekkasje, i
tillegg til smerter og ubehag. Kirurgisk kan dette forebygges ved at det dannes et mindre hull, legges inn et nett eller flytting av stomien. Backstrøm sier det
finnes få studier på konservativ forebygging, men at mye kan løses ved å gi pasientene bedre informasjon om brokk.

Forholdsregler

Et brokk kan opereres hvis det er veldig skjemmende eller smertefullt, men tilbakefall er vanlig. På bakgrunn av dette er det viktig å gi pasienten informasjon om abdominale øvelser slik at de selv kan være med på å forebygge brokk. 
Etter operasjon er det viktig å unngå tunge løft og kraftig bruk av magemusklene i tre måneder. Hos noen kan brokk oppstå tidlig etter operasjon, og da kan kunnskap om hvordan man bruker magemusklene, hjelpemidler som støttebelte, og kunnskap om riktig opptrening være til hjelp for å gradvis oppnå en sterkere bukmuskulatur som gir god støtte for stomien. Det finnes gode hjelpemidler slik som støttebelter. Disse får man ikke dekket gjennom Helfo før brokket allerede er oppstått. Likevel er det en god investering å vurdere når man vil forebygge brokk. 

Les også - Forebygging fremfor reparasjon

Øvelsesvideo

Ulike opptreningsøvelser kan man starte med allerede tre måneder etter operasjon, men det er viktig at disse utføres riktig.
Derfor har Backstrøm laget en video med nyttig informasjon, der hun også viser hvordan du kan utføre de ulike øvelsene. Hun går gjennom tre gode og lette øvelser for mage og bekken, og forklarer nøye hvordan du som relativt nyoperert skal gå frem. 

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

16. januar - 16. januar
1. februar - 4. februar
9. februar - 11. februar
13. februar - 13. februar

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.