Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Lystfylt kokebok for stomiopererte

Mann i flosshatt med åpne armer sittende på trapp dekorert med tivolilamper i bakgrunnen

Koke- og inspirasjonsboken "Noen har andre utveier" Foto: Athina Strataki

Tilrettelagt koke- og inspirasjonsbok for deg som er nyoperert og lurer på hva du kan spise

Hvordan er det å leve med stomi? Kan man snorkle med en pose på magen? Blir samlivet påvirket? Kan man spise som vanlig eller fins det mat man bør unngå?
Svarene fins samlet i en kunstnerisk og livsbejaende kokebok som ble produsert av kirurg- og urologiklinikken på Danderyds Sjukhus i Sverige. Vi  hadde noen spørsmål vi gjerne ville utdype, som blant annet hvordan ideen om å lage denne kokeboken oppstod.

Bakgrunnen for prosjektet

- En av våre leger ba meg lage en kokebok hun kunne gi til nyopererte pasienter med stomi, som de kunne få i forbindelse med utskrivingen fra sykehuset, sier Maria Gylfe.

Gylfe er sjefsykepleier ved Danderyd Sykehus og prosjektleder for utgivelsen av kokeboken «Noen har andre utveier – en kokebok med mer» som i 2015 vant to gjeve priser under sjangeren «Lifestyle, body and soul» Gourmand World Coockbook Awards. 

 

Kokkene og matkreatørene som er benyttet til å lage oppskriftene ble omstendelig funnet.  Hadde de spesielle kunnskaper i forbindelse med tilrettelagt kosthold?

- Det var et detektivarbeid! Kokkene fant jeg via venner og bekjente. De fikk vite hva som ikke fungerte, hvilket ikke er så mye egentlig. På mange måter handler det om hvordan man tilbereder maten. Å finmose tungt fordøyelige grønnsaker som sopp og asparges til det blir som en saus gjør det lettere å fordøye, sier Gylfe.
 

Prisbelønt prosjekt

Boken som er tilrettelagt for mennesker med stomi, kan pryde seg med titlene «Best of the best» og «Best in the world». De gjeve prisene ble tildelt under Gourmand World Cookbook Awards i 2015. Hvordan var det å få vite at alt arbeidet med boken også ledet til priser?

-  Først var jeg skeptisk til kva disse prisene egentlig var. Da sykehuset begynte å lete etter informasjon om prisene, kom det frem at dette tilsvarer filmverdenens Oscar-utdeling, forklarer Gylfe. Neste mål er å få kokeboken oversatt til enda flere språk slik at den når ut til alle nyopererte. Boken formidler ikke bare oppskrifter, men også livsglede gjennom personer i samme situasjon.

Når vi spør Maria om hun har mer å legge til om kokeboken, utbryter hun: - Ja! At det er ekstra moro med to norske bidragsytere i boken. Og at den nå fins på syv språk: Svensk, engelsk, spansk, tysk, dansk, finsk, og norsk. 

- Vi er også i gang med en italiensk oversettelse som neste skritt, avslutter hun entusiastisk. 

Modellene i boken har eller har hatt stomi og har stilt opp via pasientforeningen ILCO, flere av dem er også medlemmer i ILCO. De stilte opp med glimt i øyet for din skyld! Om du kikker ekstra nøye på bildene så har alle sine stomiposer på seg, om enn noe tilfikset. Det spesielle med det norske opplaget er at to nordmenn har fått bidra, noe som gjør boken litt mer vår egen. Ingrid Anette Hoff Melkersen er en av de flotte modellene i boken. Det stemningsfylte bildet på side 22 er fotografert av makeup artisten Sølvi Strifeldt.

Bestill og betal her for svensk eller engelsk bok tilsendt

Intervjuet er tidligere trykket i medlemsbladet NORILCO-Nytt nr. 6/15

 

Pannacotta av hvit sjokolade og bær

Ann Stål fra Sverige har bidratt med sin lettvinte oppskrift på panna cotta med blandede bær, som er et perfekt alternativ til julehøytiden, nyttårsaften, eller bare når man har lyst på noe godt.
Panna cotta er en deilig og luftig italiensk dessert de fleste kjenner igjen fra restaurantmenyer, men som ikke ofte serveres i de norske hjem til tross for at den er veldig enkel å lage. Panna cotta som betyr "kokt fløte" på italiensk, er en dessert som består av en lett søtet fløteblanding laget med en liten mengde gelatin. Gelatin gjør at kremen tykner uten å måtte bruke egg eller stivelse slik vaniljesaus vanligvis gjør. Det brukes kun en liten mengde gelatin, akkurat nok til å holde kremen sammen uten å gi den en hard eller gele-aktig konsistens. Resultatet er en dessert som gir en herlig lett og silkeaktig følelse i munnen. Panna cotta kan smaksettes med en hel rekke forskjellige ingredienser, fra rom og kaffe, til vanilje og bær.

Hvit Panna Cotta med bær

Hvit Panna Cotta med bær, bare fantasien din setter grensene

Du trenger:

  • 1 ark gelatin
  • 1 ts vaniljesukker
  • 100 g hvit sjokolade, hakket
  • 2 dl kremfløte
  • 2 ss melk
  • 4 dl blandede bær
  • Melis

Slik gjør du:
Bløtlegg gelatinarket i kaldt vann. La kremfløte, melk og sukker koke opp. Klem vannet ut av gelatinarket og la det løses opp i den varme kremen. Rør inn sjokoladen, hell kremen i serveringsglass som tåler temperaturforskjeller og la dette stå kaldt i fire timer. Pynt med bær og dryss litt melis over før servering. 
Du kan med hell varme opp bærene og helle over, rett før du serverer panna cottaen. Om du ønsker det, kan du tilsette bærene noen dråper likør, konjakk, portvin eller hvitvin mens du varmer de opp for en ekstra snert.
 

Tips: 
Erstatt sjokolade, fløte og smør med laktosefrie alternativer. Vaniljesukkeret kan erstattes med vaniljepulver, sukkeret kan erstattes med sukrinmelis, tagatesse, eller splenda. Husk å sjekke mengdebruk, da disse alternativene brukes i mindre mengder enn vanlig sukker.

Hele boken med mange gode oppskrifter på supper, middager og kaker kan fritt lastes ned og skrives ut.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.