Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Montebellosenteret tilbyr kurs i ernæring

Fagansvarlig for ernæring ved Montebello- senteret, Camilla Aasen Mæland. Foto: Olympiatoppen

Ernæring introduseres som tema på det første trinnet i grunnkurset på Montebello-senteret. Her treffer deltakerne andre med samme kreftdiagnose som dem selv

 Alle er i noenlunde lik situasjon. Temaet ernæring kan bli trukket frem enten som foredrag med fagansvarlig for ernæring eller matprat med kokk og en fagansvarlig for ernæring. Det andre trinnet i grunnkurset har tema-kurs slik som «Energibalanse i hverdagen – ernæring og fysisk aktivitet».

- Et balansert kosthold og regelmessig fysisk aktivitet kan ha gunstig effekt både under og etter kreftbehandling, samt forebygge sekundær kreft og andre sykdommer. Målet med kurset er å oppnå økt kunnskap, trygghet og motivasjon til å kunne velge regelmessig fysisk aktivitet og et mer balansert kosthold for å oppnå best mulig helse. Kursprogrammet veksler mellom gruppesamtaler, foredrag, fysisk aktivitet og økter på matverksted, sier fagansvarlig for ernæring ved Montebello- senteret, Camilla Aasen Mæland.

Eksempler på aktiviteter ved Montebello-senteret kan være bevegelsesglede, avspenning, kondisjonstrening, styrketrening, stavgang og bassengtrening. Alle aktivitetene vil være tilpasset fysisk funksjonsnivå.

- På matverkstedet settes kostrådene ut i praksis. Det lages enkle, næringsrike og smakfulle retter. I gruppesamtalene tar vi opp temaer som motivasjon, det å sette seg hensiktsmessige mål og hva det er som gir og tar energi hos den enkelte. Utover dette, er det også ernæringsfaglig formidling på flere av de andre temakursene våre.
 
Kanskje må tallerkenen deles inn litt annerledes dersom man ikke får i seg nok mat, med større andel av det som bidrar mest med kalorier og proteiner slik som kjøtt, fisk, egg, meieriprodukter og noe mindre andel av det grønne og det grove.
 
- Det er ikke ønskelig med noen planlagt vektreduksjon i en intensiv behandlingsfase, men får man i seg nok mat, er rådet også for kreftpasienter under behandling å tenke forebyggende, med å ha fokus på plantekost, grove kornprodukter, gode proteinkilder, magre meieriprodukter og balanse mellom ulike fett-typer i kosten.

Finn din fiber-terskel

Første prioritet rett før og under behandling er å få i seg nok mat. Flere mindre måltider i stedet for få store måltider gir mindre belastning for mage- og
tarmsystemet. Samtidig gjør det det enklere å ta opp næringsstoffene i måltidene. Hele korn kan av og til bli en utfordring for tarmen, men sammalt mel som er finmalt eller ekstra finmalt (Fibra) kan fungere.

- Her må man rett og slett finne sin egen terskel for dette. Man må også være forsiktig med store fibermengder til en nyoperert tarm og dersom man har en innsnevring. Rådet ved stomi er at man i utgangspunktet kan spise alle typer mat, men at man må være forsiktig med konsistensen, sier Mæland.

Mat som kan moses med gaffel er lettere fordøyelig for tarmsystemet.

- Mindre måltider i stedet for få og store. Er det utfordringer med diare/tynt stomiinnhold, anbefales det å hvile etter måltidet samt å være forsiktig med veldig kald eller veldig varm mat eller drikke for ikke å stimulere tarmbevegelsene unødvendig.

Man kan bli mer ømfintlig mot noen matvarer. Rå grønnsaker er eksempel på matvarer man kan bli mer ømfintlig mot. Fett og laktose kan være kostkomponenter som man tåler dårligere enn før. I stedet for å kutte ut grønnsakene er et råd fra Mæland å forsøke å varmebehandle de.
 
 
- For noen kan det hjelpe med en rask woking eller forvelling, mens andre trenger at grønnsakene er godt dampet, kokt og kanskje også most.

Drikke er også viktig, men dersom man strever med å få i seg nok mat, bør man begrense inntaket av drikke før og under måltidet, og heller drikke mer etterpå, for at drikken ikke skal ta plassen til maten i magen.

Gode råd til ernæring i jula

I jula blir det ofte færre og større måltider. Mye av julematen er mye fetere enn den maten vi vanligvis spiser. Det er gjerne mindre andel av det grønne på tallerkenen også.

- Mitt råd er å kose seg med julematen, men forsøke å holde fast ved anbefalt måltidsrytme, og å sørge for at det også er en god andel med grønt og grove kornprodukter på tallerkenen, sier Mæland.
Store mengder fett i ett måltid kan ofte gi flere plager for mage- og tarm enn om man fordeler det utover flere måltider. Er man ømfintlig mot laktose finnes det et godt utvalg i laktosefrie meieriprodukter på markedet, som fint kan erstatte ordinære meieriprodukter.
 
- Sitrusfrukter, som det ofte spises mye av rundt juletider, har hvite frukthinner som kan balle seg sammen og lage trøbbel dersom man har stomi eller trange partier i tarmen. Da kan det være lurt å skjære ut fileter av appelsiner og klementiner, eller dele båtene i to og suge ut saften. Smoothies er også et godt alternativ. Nøtter og tørket frukt er også noe som mange forbinder med jula, men som også kan lage knip og stopp.

-Tygg godt, vær forsiktig med store mengder, og lag heller kompotter eller grøt av den tørkede frukten. Mitt råd er å kose seg med julematen, men forsøke å holde fast ved anbefalt måltidsrytme, avslutter Camilla Aasen Mæland

Om Montebellosenteret:

  • Senteret ligger ved Mesnali mellom Lillehammer og Sjusjøen, og har vært i virksomhet siden 1990.
  • Montebellosenteret er en privatstiftelse opprettet av staten ved Helse og omsorgsdepartementet, og faglig forankret gjennom Radiumhospitalet og OUS.
  • Kursopphold og reise dekkes gjennom HELFO, man betaler en liten egenandel.
  • Legen kan søke pasientene inn direkte, etter henvisning. Dette gjelder også pårørende.
  • En samarbeidsavtale med Radiumhospitalet og OUS omfatter en medisinsk faglig forankring ved å sikre MBS legetjeneste fra det onkologiske miljøet ved kreftklinikken. MBS har på sin side lånt kreftklinikken en legehjemmel (overlege, onkolog). Avtalen innebærer og at MBS skal gis bistand til forskning, utvikling og metodeutprøving.
  • Det føres pasientjournal og sendes tilbakemelding til henvisende instans.

Saken ble publisert første gang i medlemsbladet NORILCO Nytt 6/17

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni
21. september - 24. september

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.