Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Dette må du huske før du reiser

Det er mange ting du må huske på når du skal ut på reise og det er fort gjort at man glemmer noe. Vi har laget en liten huskeliste for deg

Bankkort
Ha alltid med deg minimum to typer betalingskort (for eksempel Visa og Mastercard) på reise. Oppbevar kortene hver for seg, så har du en backup hvis du skulle miste et av dem. Ha også med deg nødnummeret til banken din så du kan få sperret kortet fortest mulig dersom uhellet skulle være ute. Det er også kjekt å ha med noe kontanter i tilfelle taxien ikke tar kort eller du får lyst på en kopp kaffe.

Regionsperre
En rekke banker har innført regionsperre på kundenes bankkort. Denne sperren gjør at kortet ikke kan benyttes i utvalgte deler av verden. Hvis du glemmer å fjerne sperren før du reiser til utlandet og kortet bare er gyldig til bruk i for eksempel Skandinavia, vil kortet være ubrukelig på sydenturen.
Hvis du skal bruke kortet i andre deler av verden, må du selv huske på å gå inn og oppheve regionsperren. Hvis du vet du skal mellomlande et sted, opphev gjerne sperren også for dette landet hvis du blir ventende der lenge.

Pass
Passet ditt er det viktigste reisedokumentet du har, men det er ikke nok å ha det med. Du må også sørge for at det er gyldig lenge nok, og dette er ditt ansvar.
Passet må minimum være gyldig for hele reisens varighet, men en rekke land krever også at det må være gyldig minst 6 måneder etter hjemreise.
Sørg for å ha sjekket passet ditt i tide, så du eventuelt har tid til å bestille et nytt dersom det er i ferd med å utløpe. Hos Utenriksdepartementet finner du oppdatert informasjon om hvilke pass- og visumregler som gjelder for de enkelte landene.
Som en ekstra sikkerhet anbefaler vi at du alltid har en kopi av passet ditt med deg på reisen. Vær imidlertid oppmerksom på at en kopi av passet ditt aldri kan brukes som godkjent ID verken i Norge eller i utlandet.

Reiseforsikring
Uten skikkelig reiseforsikring risikerer du å stå alene uten hjelp dersom noe uforutsett som sykdom eller ulykker skulle oppstå. Dette gjelder alle måter å reise på, både innenlands og utenlands. Når du kjøper reiseforsikring for første gang må du opplyse om tidligere sykdommer og om at du har stomi/reservoar. Slik sikrer du at forsikringen gjelder og at du får hjelp, uansett hva som skjer. De ulike forsikringsselskapene er behjelpelige med svar på alle slags spørsmål.

Europeisk Helsetrygdkort
Hvis du blir syk mens du er på ferie eller forretningsreise i et EØS-land, gir EØS-avtalen deg rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling. Den samme retten har du hvis du blir syk under midlertidig opphold i Sveits. For å benytte dette må du ha Europeisk Helsetrygdkort som bestilles via helsenorge.no. Helsetrygdkortet er gyldig i tre år om gangen.

 

Generelle råd
Hvis du planlegger en utenlandsreise er det fornuftig å ta med seg væskeerstatning og antidiarémiddel i tilfelle du skulle få reisemage. Slike midler kan kjøpes reseptfritt på apoteket før du reiser. Husk også antibac. Sjekk på forhånd hvordan du kan få medisinsk hjelp og om det er mulig å få tak i utstyret du trenger på reisemålet ditt
Skal du oppholde deg i utlandet over lengre tid, kan det være nyttig å undersøke om du på forhånd kan sende stomibandasjer til hotellet/reisemålet og hvis ja, sjekke innen avreise at materialet er kommet frem. 

Tenk alltid gjennom hvordan du kan helgardere deg mot eventuelle forsinkelser og situasjoner uten et toalett like i nærheten. Det kan være nyttig å bruke en tømbar pose som kan tømmes i en egen avfallspose som du har med deg om en nødsituasjon oppstår, som senere kan kastes der den skal.
Det kan være lurt å bytte pose kvelden før avreisedagen, slik at du vet at posen sitter godt.
Pakk alltid med deg mer enn akkurat det du trenger for de dagene du skal være borte. Uforutsette ting kan skje, det kan være varmt, du svetter eller stresser mer enn vanlig, og da trenger du gjerne mer utstyr.

Medlemmer av NORILCO får et personlig, rødt stomikort med engelsk tekst som forklarer stomi/reservoartype og utstyr du bruker, som du kan vise frem ved sikkerhetskontrollen, samt et WC-kort du kan vise frem ved behov.
Har du ikke dette? Bestill på Min Side

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.