Jacqueline B. Mikula <jacquelineSPAMFILTER@norilco.no (Fjern SPAMFILTER fra adressen)>
25. januar 2017
Sikkerhetskontrollen på flyplasser er et nødvendig onde de fleste kunne vært foruten. Kan denne prosessen virkelig ikke forenkles?
Kroppsvisitasjon, køer og stress gir ingen komfortabel og avslappet følelse, særlig ikke hvis man reiser med et handicap.
Våre medlemmer, og mange flere, syns ikke alltid at sikkerhetsvakter, høye pipelyder, køer og hanskekledte hender som bestemt farer over kroppen inngir en spesielt avslappet følelse ved siden av utfordringen ved å holde orden på pass, billett, kamera, jakker, belter og bag’er.
Pakket jeg håndkremen i pose? Hvordan var det nå, skal nettbrettet pakkes ut også? I tillegg til den lille irrasjonelle følelsen av at man har gjort noe galt enda man vet det ikke er sant. Det er et eller annet med uniformer og myndige kontrollører.
Så en marsdag, etter et hint om en ny type kontroll på flyplasser, avtalte NORILCOs redaksjon en ekskursjon sammen med sikkerhetsinspektør Para Parantham i Avinor. Vi tok med oss styreleder Thomas Nylund og nestleder Jane Halvorsen for å få førstehånds kjennskap til, og erfaringskompetanse om, kroppsskanning for mennesker med litt flere utfordringer i sikkerhetskontrollen på Gardermoen enn gjennomsnittsnordmannen. Frem til midten av mai skulle det stå fire ulike maskiner til utprøving frem til den endelige innføringen av kroppsskanning, og vi aktet å teste samtlige maskiner. Grundig.
- Hensikten med disse maskinene er å øke sikkerheten, og gi en raskere og mindre stressende opplevelse for passasjerene, sier sikkerhetsinspektør Para Paranthaman i Avinor.
Ifølge Paranthaman skal de i løpet av den første uken i juni 2015 komme med en anbefaling som skal fremlegges for Avinors ledelse, som så vil ta en beslutning om hvilken, om noen, av kroppsskannerne de vil gå for.
- Hvis de sier ja, kan vi få dem på norske flyplasser fra 1. september, sier Paranthaman og fortsetter: Men det er opp til den enkelte flyplass å velge hvilken av skannerne som passer dem best: Den som brukes på Gardermoen trenger ikke å være den samme som på Værnes eller i Bodø. Men de 4 skannerne som testes på Oslo Lufthavn nå, er basert på samme teknologi (Millimeterbølger) og er godkjent av EU for bruk på lufthavner i EU/EØS.
Maskinene som var under utprøving er så nøyaktige at all materiale (både metall, organisk, uorganisk etc.) som befinner seg utenfor kroppen, og altså i stomiposen vår, vil gi utslag i de nye maskinene og du vil bli tatt ut til nærmere undersøkelse. Selve posen vil bli undersøkt med en liten håndholdt skanner som raskt farer over og undersøker kjemikaliesammensetningen i posen for blant annet sprengstoff.
Reservoaropererte vil ikke oppleve dette, da det organiske materialet befinner seg inne i kroppen.
Selve sikkerhetsskannerne som alle passasjerer må gå gjennom, avgir kroppskonturene som en kjønnsløs pepperkakefigur og kan ikke sammenlignes med røntgenbilder. Maskinene har en skjerm der kun pepperkakefiguren vises. Maskinen markerer med geometriske former hvor på kroppen det fins avvik som må undersøkes nærmere. Det er her det blir viktig å gi beskjed, helst på forhånd hvis man ønsker å undersøkes diskret og utenfor køen om man ikke er åpen for å brette ned buksen eller dra opp genseren for å vise frem posen for nærmere kontroll. Når man er ferdig undersøkt og klarert for passering, slettes også bildet med pepperkakefiguren din og kan ikke hentes frem igjen.
Det som er helt klart er at alle nå må gjennom sikkerhetsskanning, men man har valget mellom å undersøkes diskret i et eget avlukke, eller midt i køen. Håndbagasjen din med eventuell ekstra medisinsk utstyr har du også rett til å be om at kontrolleres i eget avlukke.
Når styreleder Thomas og nestleder Jane tester maskinene, oppleves dette problemfritt av dem. Det piper overraskende nok ikke slik man er vant til når man gir utslag. Og uten lyder og sjenerende piping er det mindre stressende å håndtere spørsmål om du har rent mel i posen. Selve undersøkelsen bak avlukket oppleves også som mer behagelig og problemfri, når man nå kan slippe kroppsvisiteringen med hender som for noen kan føles for intim eller lett invaderende. I stedet skannes man med et håndholdt 30 cm. langt apparat som ligner på et glattejern for håret.
- Komfortsonen opprettholdes, sier Jane, som oftest pleier å være ganske avslappet i slike situasjoner. – Jeg tror at når man slipper lydene som øker stress, går allting litt lettere.
Du har også mulighet til å velge kjønn på den som skal forestå undersøkelsen når du blir tatt til side om dette er viktig for deg.
Det blir ingen endring for rullestolbrukere med de nye skannerne i sikkerhetskontrollen – de kommer ikke gjennom maskinen i stolen, og vil som før bli tatt hånd om på annen måte.
NORILCO anbefaler alle som lever med pose på magen å få en legeerklæring fra sin fastlege til bruk ved reiser. For noen som trenger bandasjesaksen i nærheten er det kjekt å vite at det kan være lov å ta den med, men det er greit å ha behovet for dette dokumentert med en signatur fra fastlege. Eventuelt kan man klippe til poser og plater på forhånd og legge saksen i kofferten.
Det anbefales også å på forhånd kontakte reiseselskapet en skal bruke i forbindelse med hvor mye som er tillatt av medisinsk utstyr og håndbagasje. Dette varierer fra selskap til selskap, men det er alltid godt med dokumentasjon fra lege eller bandasjist på nødvendigheten av mengden utstyr man må ha med seg.
Si gjerne fra på forhånd ved sikkerhetskontrollen for å unngå å føle deg ukomfortabel hvis du syns det er litt kjedelig å bli plukket ut for nærmere undersøkelse, for dette kan man ikke unngå.
Alle NORILCOs medlemmer som ved innmeldelse opplyser om at de har en stomi, mottar en ferdigutskrevet medisinsk attest på 6 språk angående håndbagasje som kan tas med til fastlege for signering. Selvfølgelig kan fastlegen også skrive en legeerklæring på engelsk i tillegg, men bør da forklare at personen trenger å ta med medisinsk utstyr i håndbagasjen, må ha større vekt på grunn av det medisinske utstyret, og må kunne ta med beholdere over 100ml i håndbagasjen.
Man mottar også et rødt ID-kort rettet mot helsepersonell og politi som forklarer hvilken type stomi/reservoar personen har. Kortet inneholder personlige opplysninger og navn på utstyret som brukes.
NORILCO Ostomy card/WC-kort kan brukes i sikkerhetskontrollen og forklarer at personen har en stomi og trenger stomiutstyr i håndbagasjen. Kortet har også et symbol for handikap-toalett.
Mange tror at det kun er rullestolbrukere som har lov til å bruke handikap-toalett, men dette er feil. Alle kan bruke handikap-toalett, men de med en funksjonshemming bør ha fortrinn.
Dette er ting NORILCO yter til sine medlemmer som en stomi-operert ikke er nødt til å ha, men det hjelper så godt i hverdagen. Vi ser også at dette kan lette passeringen gjennom sikkerhetskontrollen på flyplasser der de nye kroppsskannermaskinene monteres ved reiser i inn og utland. Kortene og attesten kan bidra til å slippe lange forklaringer i all offentlighet om posen som er festet til kroppen. De forklarer også hvorfor man ofte må ha så mye med seg av medisinsk utstyr i håndbagasjen gjennom sikkerhetskontrollen, og gir deg muligheten til å bli tatt diskret til side for nærmere undersøkelse, uten å bli belemret med følelsen av å skape oppstuss når man ikke ønsker å være midtpunkt med mange ukjente mennesker rundt seg.
Man kan lese mer om rettigheter ved flyreiser på www.flypassasjer.no
Har du som medlem ingen av hjelpemidlene nevnt i artikkelen?
Bestilling av dette gjøres enkelt på våre nettsider www.norilco.no
Artikkelen er tidligere publisert i medlemsbladet NORILCO-Nytt nr. 3 2015
Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.
Helsepersonell: Kontakt oss
Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO
Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.