Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Funksjonell restitusjon

Funksjonell restitusjon er å bevege seg, spise og drikke uten kvalme

Forskning fra UiT og UNN viser til at funksjonell restitusjon etter en tarmoperasjon er et langt viktigere kvalitetsmål enn liggetiden på sykehus, sier lege og doktorgradsstipendiat ved UiT, Eirik Kjus Aahlin.

Noen føler seg utmattede og slitne etter en operasjon, mens andre har slitt med sykdom og manglende overskudd i mange år og blir friske som et resultat av operasjonen. Flere ønsker å bli like aktive som før, eller mer aktive enn noensinne. Ønsket er selvsagt helt individuelt, men viktigheten av å være i aktivitet hver dag kan ikke poengteres nok. Enkelte ønsker å fortsette fra der de i deler av livet måtte ta en pause.

-    Kan jeg drive med styrketrening igjen? Kan jeg få six-pack selv om jeg har stomi?
-    Jeg drev med Triatlon før operasjonen, hva nå? Hva med fotball, støt, og svømming?

Livet går ikke i stå etter en operasjon. Det som skjer i livet med en pose på magen handler ofte om en grunnleggende innstilling. Reaksjonen på å få en stomi er også avhengig av hva slags sykdom som førte til operasjonen.

Den første tiden etter operasjon

Generelt kan man si at de første 8 ukene etter operasjon bør en være forsiktig med å bruke magemusklene. Ingen tyngre løft enn et par kg, og heller ikke hard trening. Dette for å unngå brokk i stomien.  Det er ofte selve operasjonen som gjør at man føler det tar tid å komme tilbake til hverdagen. Dette er vanlig reaksjon etter et større inngrep. Forhold deg alltid til din stomisykepleier/kirurg, og spør alltid fysioterapeuten om hva som er riktig for deg før du starter med aktivitet.  Vanligvis vil de fleste kunne gjenoppta fysisk trening på treningssenter etter 3 måneder, men igjen kan det være individuelle forskjeller som gjør at du må kontakte stomisykepleier/fysioterapeut.
Det er viktig at du holder deg litt i bevegelse etter operasjonen også, men start ikke for hardt for å unngå å pådra deg brokk i arret. Øk aktiviteten gradvis og i eget tempo.

Vanlige bekymringer

Man har gjerne helt normale bekymringer som: Kan noen se det? Høre det? Lukte det? Vil posen falle av? Klarer jeg dette? Kan jeg gjøre det samme som tidligere?
Det er svært få aktiviteter du ikke kan drive med selv om du har stomi, men det er greit å tenke seg litt mer om enn tidligere.

•    Fysisk form: Jo bedre form du er i før operasjonen, desto større er sjansen for at du kan gjenoppta dine vanlige fysiske aktiviteter.
•    Kosthold: Tenk over hva du spiser og drikker før trening, slik at du kan unngå uønskede tømminger mens du trener.
•    Posetømming: Tøm eller skift posen før du begynner, og kjenn treningssenteret ditt slik at du kan skifte pose enkelt og greit. Ha alltid med deg ekstra utstyr, i tilfelle du trenger å skifte helt plutselig.
•    Kontakt stomisykepleier eller likeperson om du vil dyrke en spesiell sportsgren eller ønsker å utfordre deg selv.

Aktivitet viktig for alle

- Fysisk aktivitet er viktig for alle mennesker og hjelper til med å forebygge kreft, sier Kreftforeningen.

Den viktigste fordelen er psykologisk, man kan føle seg vel når endorfinene strømmer gjennom kroppen etter endt økt og mestringsfølelsen kan oppleves som en liten rus. Å kunne delta i sport, idrett eller fitness etter et slikt inngrep gir en utrolig styrke og vil øke selvtillit, evnen til å takle stomien og livskvalitet fremover.
For noen med en stomi er det å opprettholde en sunn vekt og holde musklene sterke, også viktig for å hindre utvikling av brokk i forbindelse med stomien.
Det er mange aktiviteter man kan gjøre, både for å bygge opp styrke og kondisjon etter operasjon, og videre hvis man ønsker å opprettholde en mer aktiv hverdag og holde seg i form.

Artikkelen er tidligere publisert i medlemsbladet NORILCO-Nytt nr. 4 2015

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.