Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Landslagssjef utenom det vanlige

Vidar Løfshus er befriende direkte, om både de gode og mindre gode erfaringene han deler. Foto: Margrethe Gustavsen

Trening har alltid vært en stor del av livet til landslagssjef i langrenn, Vidar Løfshus.

Da han ble kreftsyk var kanskje det største sjokket at kroppen plutselig ikke fungerte lenger. Nå trener han både for tarmen og humøret.

- Jeg var dagpasient på stråling, og de stråler jo rett i rektum. Jeg bestemte meg for å sykle. De siste to ukene sto jeg på sykkelen, jeg klarte ikke å sitte, sier han.

Det er våren 2008. Legene har gitt ham lov til å bevege seg så mye kroppen klarer, og overlatt vurderingen til hans sunne fornuft, som han sier. For mange kan dette virke helt på grensen for sunn fornuft, men for Løfshus var det viktig å sykle turen opp til Ullevål.

- Det var ikke mye lyspunkter de seks-åtte ukene det varte, så jeg syns det var greit å gjøre, sier han.

Han var 38 år, og visste at han kanskje ikke ville overleve. Han kom frem til at han hadde hatt et godt liv; Han hadde rukket å bo så forskjellige steder som Tromsø og USA, han hadde vært landslagstrener i langrenn både i USA og Norge, og flyttet sammen med kjæresten, Anja Skaug.

- Det er jo en stor omstilling. Under sykdommen var jeg bare i kampmodus, og så oppsummerte jeg og kom til at jeg hadde hatt et vanvittig bra liv, jeg håpet jo at alle skulle huske meg for den jeg var.

Heldigvis har han og Skaug nådd nye milepæler sammen. Han har blitt landslagssjef, og tobarnsfar. Han har også fått stomi. Veien tilbake har vært brokete, med opp og nedturer, men han tror at den fysiske aktiviteten han har hatt med seg helt fra barndommen har hjulpet til å takle utfordringer som ikke er dagligdagse for særlig mange andre landslagssjefer i langrenn.

 

På reise en tredjedel av året

Om noen dager skal Løfsnes til Canada, med hele langrennslandslaget.

- Vi regner ikke noen timer, nå drar jeg til Canada i 18 dager. Når det er sesong er det langt ifra vanlig arbeidstid, sier han.

Jobben bringer ham mye ut, både rundt i Norge og til andre langrennsdestinasjoner rundt i verden. Han har rundt 100 reisedøgn i året, men de er av naturlige årsaker ikke jevnt fordelt utover året. I sesongen kan det bli ekstremt hektiske og lange dager. Etter at han stiftet familie, og ikke lenger er trener har han kuttet ned litt, men likevel kan det virke som om han er mer på farten enn hjemme.

- Det er jo en livsstil, sånn har jeg jo drevet stort sett alltid. Jeg er med hele sesongen på skirenn, og er stort sett med på det som er av skirenn igjennom vinteren. Jeg prøver å ta en frihelg i måneden, og er ofte bare innom og tar tak i småting. Derfor er jeg mindre på reise enn da jeg var trener, sier Løfshus.

Å være landslagssjef er ingen forutsigbar jobb. Det kan være en utfordring når man får beskjed om at man helst burde spise regelmessige måltider, unngå noen typer mat, og gjerne ønsker et toalett i nærheten.

- Jeg prøver å legge litt til rette, men må ta ganske mye på sparket. Jeg har ikke alltid mulighet til å få faste måltider og riktig mat. Det er jo ikke alltid tilgjengelige toaletter, man må bare ta mulighetene når de er der, det er bare at man ikke må skru fast huet. Man må se etter muligheter.

Løfshus er befriende direkte, om både de gode og mindre gode erfaringene han deler. Det overrasker derfor ikke at åpenhet og humor har vært en mekanisme for å takle eventuelle situasjoner som oppstår. De som jobber tett med ham vet at han har stomi, men når han er utenlands kan andre bli overrasket. Da er det greit å ikke ha et så høytidelig forhold til det.

- Jeg fleiper jo mye med det, det er mye galgenhumor. Likevel er det jo ikke sånn at jeg rekker opp hånda i møte og sier «jeg har stomi». Hvis det skjer noe, så sier jeg det, sier han.

Selv om det er en intens livsstil har han ingen planer om å skaffe seg en jobb med mindre reising, som er mer tilpasset helse og familieliv med det første. Skulle det likevel bli aktuelt har han utdannelse både i statsvitenskap og økonomi. Det er imidlertid ikke alle jobber som passer for en så aktiv type.

- Jeg har jo en solid utdannelse, og har jobbet i KPMG noen år, og som økonomisjef i Trondheim, men jeg liker ikke å sitte på kontor, sier han.

 

Fikk en knekk

Jobben er og har vært svært viktig for Løfshus. Da livet hans ble snudd opp ned, og han skulle gå fra dødssyk til rekonvalesent, ønsket han å begynne i jobben igjen nesten umiddelbart. Han ville fort tilbake til normalen igjen. For fort, ser han nå i ettertid.

- Jeg ville tilbake litt for fort. Jeg ble operert i juli, og begynte å jobbe igjen i oktober. Jeg burde ikke gjort det, og gikk på en liten smell i desember. Jeg vil absolutt råde folk i samme situasjon til å bruke tida til å komme seg igjen, sier han nå.

Han mener at problemet var at han ikke ga seg selv tid til å reflektere over de store endringene i livet som operasjonen og stomien medførte.

- Det var jo mye i forbindelse med stomien at jeg så begrensningene. At jeg fikk hverdagen snudd helt rundt. Det var tunge stunder i sexlivet også i starten. Ingenting som funka sånn heller. Man kan jo ikke garantere noe når man skjærer i underlivet. I og med at den var så stor (kreftsvulsten, journ. Anm.) måtte de ta veldig mye. Måtte bruke kniven litt ordentlig, sier han.

Heldigvis er det ikke sånn at man er helt på egenhånd i Norge, hvis man har gått gjennom et sykdomsforløp som Løfshus gjorde. For ham var kontakten med Kreftforeningen god å ha. Til å takle bekymringer om fremtiden, og takle situasjonen der og da, når han syns at det gikk for sakte fremover.

- Frarøva privatlivet, og så sexlivet. I den første perioden var jo det en del av situasjonen. Da jeg dro til litt hardt med jobben fikk jeg problemer. Da var Kreftforeningen god å ha. I sånne perioder er det viktig å oppsøke den hjelpen man kan. Psykologen i Kreftforeningen hjalp meg over den bratteste kneika. Ga meg enkle arbeidsoppgaver som hjalp meg tilbake. Siden har det meste ordnet seg for min del og nå har jeg sammen med Anja fått Oscar (5) og Hedda (2 1/2). Godt at det meste fungerer normalt igjen, sier han.

 

Basen

Hjemme i huset på Vestby der Løfshus og samboeren Anja bor, har det vært bursdagsfeiring. Festen er over, men det er kake igjen. Han har bare trakterkaffe å tilby, sier han. Til gjengjeld kommer den med hjemmebakst. Etter et omflakkende liv har han slått seg ned i et hus ved siden av svigerforeldrene, i behagelig avstand til hovedstaden.

- Jeg vokste opp på Løkken verk i Trøndelag. Som voksen har jeg bodd litt overalt, dro til Trondheim, USA, Tromsø, så Trondheim og USA igjen. Da jeg kom tilbake i 2006, skulle jeg bare sjekke ut arbeidsmarkedet i Oslo. Da fikk jeg tilbud om trenerjobben, og så møtte jeg Anja, sier han.

Han syns ikke det var noe offer å flytte ut av byen og pendle til jobb. Da tilpasser han heller jobben.

- Jeg kommer jo fra bygda sjøl, og jeg trives jo når det er plass og jeg kan boltre meg litt. Å bo innenfor ring 3 kan jeg ikke se for meg. Vi har et kontorlandskap på Ullevål stadion. Jeg er på kontoret kanskje 2-3 dager i uka, men jeg prøver å begrense tiden i rushtrafikken.  Jeg er jo mye på reise, så da er det viktig å stille opp hjemme ved mindre travle dager.

 

Når han er hjemme prøver han å ta litt ekstra ansvar for barna på fem og to år. På tross av at han selv har vært aktiv langrennsutøver, trener og langrennssjef, påstår han at det ikke er så viktig at barna tar etter ham og blir aktive i skisporten.

- Jeg er opptatt av at Oscar og Hedda får mestringsfølelse, men om det er fiolin eller langrenn er det helt greit. Det hadde vært fint med langrenn, men det skal de finne ut av selv, sier Løfshus.

 

Tenker annerledes om trening

For Løfshus har trening alltid vært viktig. Men motivasjonen for å trene er ikke alltid den samme som før. At magen fungerer bedre når han trener, gjør det lettere å leve det hektiske livet som langrennssjef.

- Den største treningsmotivasjonen for meg er at magen jobber normalt. Puls setter i gang magen. Dersom jeg har litt luft i magen er det helt nødvendig. De aller fleste som har drevet med fysisk aktivitet kjenner jo at magen kommer i gang. Hvis du ikke kan løpe og gå på ski, gå deg en tur, oppfordrer han.

I den grad treningen er annerledes er det ikke så mye hva slags trening, men hvordan han organiserer den. Han må være litt mer forsiktig enn før.

- Jeg trener som en tradisjonell langrennsutøver. Ski om vinteren, og om sommeren sykler jeg, står på rulleski og løper. Ellers går det en del i vedarbeid og gårdsarbeid. Jeg skifter pose hver dag, og den løsner lett. Det blir en viss grad av begrensninger. Jeg trener jo annerledes, og dundrer ikke plutselig avgårde på løpetur i 3 timer. Sånn sett blir du jo mer forsiktig, sier Løfshus.

Noe som ikke har endret seg er at han blir i godt humør av å trene. Det har ikke blitt mindre viktig etter kreften, og den psykiske nedturen.

- Jeg føler meg jo ikke syk, men det er jo noen få små begrensinger. Men det er kanskje mer det som går utover humøret og psyken, litt sosiale begrensninger. Du ønsker jo å ha kontroll på promp og avføring. Men når det blir en tung last å bære er treninga viktig mental helse for meg, sier han.

Å trene seg tilbake var målet, og det må man kunne si han har nådd. For en mann i midten av 40-årene er han i kjempeform, og det er ikke tilfeldig. Han jobbet beinhardt for å få det til.

- Så dårlig som jeg var sommeren 2008, og at jeg nå igjen er over snittet i god fysisk form, viser at man kan komme tilbake. Veien min tilbake gikk jo gjennom trening, og å kjenne at kroppen for meg fungerer på et akseptabelt nivå. Det er noe med folk som har drevet med idrett på høyt nivå. Samboeren min sier jo bare «Vidar, du har jo ikke normal smerteterskel!»

Artikkelen ble første gang publisert i NORILCO Nytt 2/16

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.