Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Motivasjon på to hjul

Det er viktig å ha et mål med det man driver med er min filosofi, sier Roald Stræte Stræte (62). Foto: Privat.

Jubileumstema: Langs 695 kilometer på landeveien mellom Halden - Stavanger satt en mann med kontinent urostomi på sykkelsetet. Han samlet inn 1 krone per kilometer for kreftsyke barn sammen med de andre i Team Rynkeby - Østfold.

Team Rynkeby skulle ha syklet til Paris for 19. gang sommeren 2020, men covid-19 pandemien satte en stopper for turen. I stedet for den årlige turen valgte Team Rynkeby - Østfold en annen strekning, og langs de 695 kilometerne mellom Halden - Stavanger satt Roald Stræte på sykkelsetet og samlet inn 1 krone per kilometer for Barnekreftforeningen.

Den første uka i fellesferien 2020 ramlet det inn en e-post til NORILCOs redaksjon. Det var en av de e-postene som satte i gang tankeprosessen bak hva som driver en person, motiverer og får en person til å stå på til tross for ulike utfordringer. Avsenderen åpnet kort og kontant med den beskjedne lysten til å motivere andre med sin egen historie som kreftoperert med kontinent urostomi. Og langdistansesyklist.

- Jeg ønsker med dette å vise andre i vår situasjon at selv med et «handikap» er nesten alt mulig, skrev han.

Og slikt kimser vi ikke av selv om en uforutsigbar pandemi stadig stikker kjepper i hjulene i prosessen.

Hvem er Roald Stræte?

For å kartlegge hva som driver en person som Sætre, ba jeg ham beskrive hvem personen Roald Stræte er. En oppfordring som ikke alltid besvares særlig ordrikt, de aller fleste er ikke vant med å snakke åpent og rett på sak om seg selv. I hvert fall ikke uten å møtes fysisk, som det har vært så vanskelig å få til i år. Men Roald, han tok utfordringen.

 

- Jeg er 62 år og ble i 2002 kreftoperert, siden den gang har jeg hatt kontinent urostomi og har tidligere også vært styremedlem og besøksvenn i NORILCO Østfold.

Roald er gift med Tone som er 54 år og jobber som lærer for voksne minoritetsspråklige.
Marcus, Tone sin sønn, har vært en viktig del av livet til Stræte siden før han ble syk i 2002 og er nå 24 år. Han har spilt ishockey i mange år og det har blitt mange timer i ishaller rundt i Norge, noe Stræte har satt veldig stor pris på. Marcus bor i dag i Førde hvor han jobber som låsesmed slik som Stræte selv.

 

- Jeg liker å reise og har de siste årene vært på mange eksotiske steder rundt i verden. Et høydepunkt er turen til Peru og Machu Picchu hvor vi gikk i Andesfjellene og lå i telt i 6 døgn. Selv med en stomi så gikk dette helt problemfritt, forteller Stræte.

 

Å ligge i telt i Andesfjellene i seks dager var helt problemfritt med en stomi, forteller Stræte. Foto: Privat.

Heldige Roald. Nå i 2020-2021 er det en pågående virussmitte som har satt en hard rullebrems i navet for slike ekspedisjoner. Det har vært komplisert om ikke uforsvarlig å reise ut i verden på telttur til fjerne strøk, stomi eller ei. Men om reiser til utlandet ikke ble noe av, var fjorårets sommer tettpakket med norske førstegangs-teltere i de mest kjente områdene av den norske fjellheimen som hadde omprioritert bucket-listen sin fra eksotiske land og storbyferie til Instagram-vennlig norsk natur i Geiranger og Lofoten. Alle campingplasser var fullbooket i fellesferien, og de omskiftelige Covid-19 tiltakene regjerte landet.
Men Roald, han syklet.

Jeg spør hva som har gjort Roald Stræte til en sykkelentusiast, hva er historien bak nettopp syklingen? «Er det kanskje fordi Østfold har et relativt flatt terreng og ligner litt på Danmark», spurte jeg dumt.

 

- Jeg har alltid vært interessert i sykkelsport og i 1982 syklet jeg Trondheim-Oslo, svarer han.

Tok det som en utfordring

Har du alltid syklet, eller begynte du med dette først etter at du ble kreftoperert? Hvor kommer motivasjonen fra, og hvor henter du kreftene fra som kreftoperert hvis du lever med senskader?

 

- Tidligere, på 80-tallet, drev jeg både med syklig og løping. Jeg har alltid likt å holde meg i form. Men, så fikk jeg en jobb som krevde mye og som var meget interessant, det å få være med på å bygge opp noe. Da ble det mindre og mindre tid til sykling og løping. Dette er jo idretter som krever mye tid. Det går fort både fire og fem timer når jeg sitter på sykkelsetet. Da jeg fikk beskjed om at jeg hadde kreft fikk jeg samtidig beskjed om at det kom til å ta lang tid på bygge meg opp igjen og at jeg kanskje ikke vil komme tilbake i full jobb. For meg virket dette som en motivasjonsfaktor. Jeg er ganske sta og bestemte meg fort for at dette ikke skulle knekke meg.

Stræte var 45 år og hadde akkurat truffet sin nåværende kone. Han hadde et spennende liv foran seg som han ikke ville gå glipp av. Han ble operert i starten av juni 2002 og i februar 2003 reiste han på en tre ukers tur ut i jungelen i Thailand med håndbagasjen full av skylleutstyr, plaster og kateter. Dette kunne jo ikke ligge i kofferten, hva om den ble borte på veien?

 

- Jeg har aldri vært en person som tar sorgene på forskudd, så tanken på at noe kunne skje i Thailand var overhodet ikke til stede. Jeg har hele tiden vært opptatt av at jeg skal leve så normalt som mulig på alle måter. Det er viktig for meg å være aktiv og trene regelmessig. En god fysikk forebygger både fysiske og psykiske plager. Som en kjent idrettstrener har sagt, «man må spille med de kortene man får utdelt».

 

Mestringsfølelsen

Når vi strever i motbakker og kjemper oss gjennom kneiker kan man saktens undre seg over denne sagnomsuste mestringsfølelsen. Den følelsen man får når man endelig har nådd toppen, kommet gjennom kneika, jobbet hardt i motbakker. Når følelsen inntreffer og hvordan det føles er ikke nødvendigvis den samme for meg som for deg – vi kan ha ulike mål, avhengig av utgangspunkt.
«Mestringsfølelsen, når kommer den?» undrer jeg blant annet.  Hva ga deg mestringsfølelse før, og hva gir deg mestringsfølelsen nå – er det de samme tingene, eller har det skjedd endringer over tid? Hvordan vil du råde andre til å la hjulene fortsette å rulle når det oppstår hindringer i veien?

- For meg er mestringsfølelse å nå målet som jeg har satt meg, uavhengig av om det er å komme frem til Paris eller å samle inn 100.000 kroner for Team Rynkeby. Jeg er velsignet med et vanvittig konkurranseinstinkt og konkurrerer alltid med meg selv når jeg trener. Det har alltid vært der og har nok også vært med på å hjelpe meg tilbake til jobb og trening etter at jeg fikk kreft. Man skal sette seg mål, men også flytte dem fremover når de er nådd. Det er viktig å ha et mål med det man driver med er min filosofi, svarer Stræte til disse undringene mine.

Jeg har hele tiden vært opptatt av at jeg skal leve så normalt som mulig på alle måter, sier Stræt. Foto: Privat.

Plan B

Du trente for å delta på sykkelturen til Paris. På grunn av Covid-19 ble turen avlyst. Da var det allerede lagt ned mange timer trening for turen. Hva tenkte du da avlysningen ble et faktum, og hva motiverte deg til å fortsette treningen og deltakelsen?

 

- Vi hadde heldigvis en plan B da det hadde vært stor usikkerhet siden midten av mars om det ville bli en Paris tur. Vi viste at det ville bli en tur i Norge sammen med de andre lagene fra Team Rynkeby. Dette var med på å motivere for videre trening. Det å sykle i et slikt Team er også veldig sosialt og hyggelig.

En sykkelbukse til besvær

Sykkelbuksa kan jo være litt plundrete når man «må», og selv har jeg observert mang en ensom syklist langs landeveiene som venter på et langt nok opphold mellom bilene. Med kontinent stomi på sykkeltur, har det gitt deg fordeler?

 

- Jeg har en kjempefordel der. Jeg slipper å plundre med en sykkelbukse med seler. Min stomi sitter i navlehøyde og gjør det ganske ukomplisert å tisse langs landeveien.  Jeg kan også tisse fra sykkelsete om det går fort, sier Stræte.

Løsningsorientert låsesmed med andre ord, tenker jeg.

Frivillighet her og frivillighet der

Du er også frivillig likeperson fordi du har erfaringer fra livet som andre kan ha nytte av i en sårbar situasjon, og har gjennomført den nødvendige opplæringen i NORILCO for å kunne veilede andre videre.
Er dette noe du kan dra veksler på som syklist for Team Rynkeby og som likeperson i foreningen?

 

- I Team Rynkeby skal alle med og komme samlet til mål uansett form og fasong. I en kreftkamp så skal man også til mål. Det å kunne bidra på veien for å hjelpe noen frem er vel det jeg kan tenke på som en likhet mellom å være syklist på et lag og det å være en likeperson.

Sykler for Team Rynkeby

Det er rift om plassene i Team Rynkeby, det stilles opptakskrav og forpliktelser som ukentlige, obligatoriske treninger med laget blant mye annet for å kunne delta. Ikke alle får være med hvert år, det er også utskiftninger i laget. Jeg ber Roald fortelle oss som ikke kjenner til Team Rynkeby litt om bakgrunnen for dette.

 

- Utskiftninger vil være naturlig, men for å beholde kontinuitet må en stamme av laget være med hvert år. Det er avhengig av søkermasse hvor mange som faktisk blir «byttet» ut hvert år. Om man ikke bytter ut så vil det ikke bli mulighet for andre å være med da det for 2021 blir om lag 35 ryttere og 6 i service fra Team Østfold.

Hva var det med Team Rynkeby som gjorde at du ønsket å sykle for laget, motivasjonen for deltakelse, og hvor lenge har du syklet for dem?

 

- Team Rynkeby har en filosofi som fascinerer meg. Det å kunne sykle for å holde seg i form, være sosial og samtidig samle inn penger til et veldig godt formål er som et kinderegg, «mange goder på en gang.» Jeg har kun vært med dette året så langt, men stiller klar til dyst neste sesong også. 

Man skal sette seg mål, men også flytte dem fremover når de er nådd, sier Stræte. Foto: Privat.

Ustoppelig ildsjel

Jeg ble nysgjerrig på hvordan det gikk med både syklingen, turen og innsamlingen og hvilke refleksjoner han gjorde seg rundt sommeren 2020 med Covid-19.

- Innsamlingen ble naturlig litt amputert med tanke på pandemien vi står i. Men, i Norge samlet vi inn nesten 10 millioner kroner til Barnekreftforeningen.
Det ble mye trening alene, alle fellessamlinger som var planlagt i forkant av turen ble avlyst. Jeg liker å sykle alene og får gjort unna mye tankevirksomhet på sykkelsetet. Det, sammen med mitt konkurranseinstinkt gjorde at jeg trente nesten som vanlig i forkant av sykkelturen fra Halden til Stavanger og syklet nesten 400 mil i sommer. Jeg opplevde at bedrifter og privatpersoner stilte velvillig opp selv om vi stod med begge bena eller skal jeg si begge sykkelhjulene i en pandemi, avslutter syklisten Roald Stræte.

Det stoppet ikke med innsamlinger der. I anledning bursdagen sin i oktober, startet Roald Stræte opp en innsamling for NORILCO også, noe vi er veldig takknemlige for. Disse pengene, og andre bursdagsinnsamlinger på Facebook blir rettferdig fordelt etter hvor behovet er størst.

 

  • 26.september 2020 ble litt over 9.6 millioner kroner overrakt Barnekreftforeningen etter at 9 lag med 300 syklister i Norge syklet på kryss og tvers til inntekt for Barnekreftforeningen og egen helse.
  • Team Rynkeby - God Morgen består av 2 100 syklister og 550 hjelpere fordelt på 57 lokale lag fra åtte land:
  • Danmark (19 lag), Sverige (16 lag), Norge (9 lag), Finland (8 lag), Færøyene (1 lag), Island (1 lag), Tyskland (1 lag), Sveits (1 lag) samt et internasjonalt lag bestående av deltakere fra flere land i Europa.
  • Team Rynkeby støtter barn med kritisk sykdom.
  • Deltakerne på Team Rynkeby dekker selv utgiftene for å delta på sykkellaget.
  • Samtidig dekker Eckes-Granini prosjektets sentrale kostnader via sine tre merkevarer, Rynkeby, God Morgen og hohes C, sammen med organisasjonene som mottar penger.
  • Det betyr at alle innsamlede midler går til de organisasjonene som Team Rynkeby Fonden samarbeider med i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Færøyene, Island, Tyskland og Sveits.
  • I Norge samler Team Rynkeby inn til en organisasjon: Barnekreftforeningen.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

29. november - 29. november
25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.