Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Pose er praktisk!

Skigåere med pulk og hund i barskt vinterland

Når du først har stomi kan du bruke det for det det er verdt, særlig på tur!

Den som sier dette med et stort glis, er Benjamin Reidar Storhaug Sandal (22). Han er født med analatresi, og har hatt colostomi hele livet. Blindtarmstomien kom i 2006. Han forteller om hvordan han kombinerer livet med stomi sammen med villmark og friluftsliv, og hvordan det til og med kan være en fordel på telttur.

Benjamin er student ved Høyskolen på Vestlandet. I tillegg til sin interesse for helsefag kan han også vise til et imponerende utvalg erfaringer fra friluftslivet. Han har jobbet som raftingguide i Østerrike. Han har også gått lange skiturer i beinkaldt og forblåst, åpent vinterlandskap på Svalbard. Stomien viste seg å være særlig praktisk på disse vinterturene. Dette var mens han fikk pleie interessen for jakt og fiske i løpet av tre år på Voss jordbruksskole.

- Det var 20 minus ute, og vi hadde lagt oss i teltet og akkurat fått varmen i soveposen. Vanligvis lager vi til en utedo utenfor, for eksempel at vi graver en grop der man kan sitte litt lunt. Men når soveposen er god og varm er jeg ikke særlig misunnelig på mine klassekamerater som må ut av teltet, og fram med den bare rumpa i sur vind for å gjøre sitt fornødne.

Tips og triks fra Benjamin

Benjamin har delt noen tips som kan gjøre turopplevelsen med stomi litt enklere:

- Har man blindtarmstomi som meg, kan man gjøre en gjennomskylling før turen, så kan man gå opptil 3 dager uten at det kommer avfall ut av tarmen. Man kan bruke plugger eller en miniatyrpose som man setter på i stedet for vanlig pose: det vil være ideelt for korte turer, så slipper man å ta med seg så mye utstyr, forteller han.

Ellers påpeker Benjamin at det kan være lurt å tenke gjennom hvordan man pakker sekken dersom uhellet skulle være ute.

- Når jeg er på tur har jeg alltid et sett lett tilgjengelig utstyr med en ferdig klipt plate, kompresser og en ny pose i topplokket, mens resten av utstyret ligger i bunnen. På den måten har jeg utstyret klart umiddelbart dersom jeg skulle trenge å skifte fort, mens resten av utstyret ikke trenger å være like lett tilgjengelig. Denne måten pakker jeg uansett hvor jeg skal reise, det er også praktisk på flyreiser.

Les også: Ut på tur med stomi?

Dropp originalemballasje

Jeg pakker heller aldri utstyr i originalpakken, men så kompakt som mulig i brødposer eller zip-poser for å spare plass i sekken. Jeg beregner antall poser nøye etter eget avføringsmønster, slik at jeg bare har med meg akkurat det jeg trenger. Skulle jeg beregne feil og gå tom for poser en gang måtte jeg ha kokt vann og skylt en brukt pose for å bruke den om igjen som en reserveløsning.

Da han raftet krevde det spesielle forholdsregler, som kan være greie å prøve ut hvis man driver med intensive aktiviteter hvor man beveger seg hurtig.

- Jeg brukte et heldekkende magebelte for å holde stomien på plass, og brukte en tørrtopp som holdt overkroppen stort sett tørr, slik at utstyret mitt aldri løsnet. Det funket kjempebra, forteller Benjamin.

Benjamin foretrekker å bruke en todelt pose for å gjøre skift mindre omfattende, som viser seg særlig praktisk når han er på turer.

- Jeg bare bytter den ytterste posen med innhold og putter den i en liten tett pose, så klikker jeg bare på en ny, ren pose på plata som sitter igjen rundt stomien. Hvis jeg er effektiv kan hele skiftet bare ta 20 sekunder. Jeg kan til og med gjøre det i soveposen hvis den er bred nok!

Artikkelen er tidligere publisert i NORILCO Nytt nr. 4/17

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.