Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Smittsom aktivitetsglede

Distriktsleder Arne Holte er en tøffing på ski, med mange løp på merittlisten. Foto: Privat.

Aktivitet og treningsglede har alltid preget Arne Holte, distriktsleder i NORILCO Vest-Agder

Gjennom 40 år med idrett har han erfaringer som svært få andre, og har opparbeidet seg unik kompetanse om trim og trening. Han har begitt seg inn i villmarken, uten å legge igjen spor. Én av mange meritter er deltakelsen i Sesilåmi, turrennet for tøffinger på 53 km over høyfjellet hvor det høyeste punktet er 1000 moh. I 2015 startet han opp en lavterskel turgruppe uten værforbehold for medlemmene i Vest-Agder i samarbeid med Kreftforeningen i Kristiansand. Hva har gnisten vært for denne entusiastiske sørlendingen som ikke lar seg hindre av en stomi?

Kom i god form med mye trening

Hvordan har ditt eget aktivitetsnivå påvirket ditt arbeid i og utenfor foreningen? 

- Jeg tror egentlig at mye dreier seg om å være heldig. Da jeg fikk ileostomi i 1974 visste jeg lite om hva som ventet meg.  Det visste visst ikke leger eller sykepleiere heller.  Jeg var den andre som fikk stomi på sykehuset i Kristiansand, ble det sagt. Min ulcerøse kolitt hadde flammet opp så brutalt at jeg ble operert temmelig akutt.  - Du hadde ingen tykktarm, bare et 1,5 meter langt rør, sa legen etter operasjonen. 
Hele sju uker lå jeg på sykehuset den gangen. Det tok ganske lang tid før jeg kom meg igjen. Jeg hadde en veldig fin sommer med min kone og våre to sønner. Vi jobbet i hagen, vi badet og jeg vendte meg til livet med pose på magen. Til spørsmålet ditt: jeg har vært heldig og kom etter hvert i god form gjennom mye trening - og kanskje en god porsjon stahet. Konklusjonen får vel bli at god form betyr mye både i jobb og i frivillig arbeid.

Kona er ofter med

Hva sier kona om samlivet med en så aktiv og engasjert mann som deg?

- Jeg er så heldig at hun ofte er med meg - til og med på mange idrettslige utskeielser. Faktisk deltok vi sammen i langrennet Marcialonga i fjor. Hun gikk 33 km, og jeg litt lenger. Ikke verst å debutere i dette rennet samme år som hun fylte 71! Men det har nok ikke alltid vært like greit å vokte hus og hjem mens jeg vært på møter både innen- og utenlands.

Kona Edel er ofte med på aktivitetene som Arne deltar på, og deltar gjerne selv. Foto: Privat.

Ikke alle dager er bare gode

Alle har mentale regnværsdager. Hvordan takler du dine?

- Forstår ikke spørsmålet, svarer Arne med glimt i øyet.  Joda, jeg har hatt noen lite hyggelige dager i forbindelse med forstoppelse. Jeg har ligget sammenkrøpet på stuegulvet og kastet opp, jeg har hatt flere turer på legevakta, og jeg ble re-operert for tre år siden. Heldigvis går slikt som dette i glemmeboka etter kort tid. Faktisk kommer jeg ikke på andre former for regnværsdager.

Utfordrer seg selv

Hva driver deg?

- Helt umulig å si. Jeg elsker visst å konkurrere selv om jeg vet at skal jeg finne navnet mitt på resultatlistene enten det gjelder langrenn, terrengløp, sykling eller triatlon så må jeg begynne bakfra! Vet også at jeg liker mye bedre å lede, enn å bli ledet. Derfor tar jeg ofte på meg lederverv - både i NORILCO og annet som løyperydding, kartarbeid og litt annet.

Stomi og villmarksliv – kan det kombineres?

- Ja, selvsagt. MEN jeg vet godt at mitt hell gjør at jeg klarer det. Det skyldes ikke at jeg er så mye bedre enn mange andre. Hell og trening samt en smule pågangsmot er viktig.

Turgruppene i Vest-Agder

Hvordan reagerer første gangs turgåere som blir med deg på tur i turgruppa? - Er det forskjell på folk?

- Om vi tenker på turgruppa i NORILCO Vest-Agder, så tilpasser vi fart og nivå etter dem som er med. Vi rusler rolig rundt i de flotte turområdene like utenfor Kristiansand. Vi holder på et par timer inkludert matpause, og værforbehold et fremmedord! Vi skulle gjerne vært mange flere på turene som arrangeres i samarbeid med Kreftforeningen

Blir kronikere skremt av et høyt aktivitetsnivå?

- Det tror jeg nok - derfor har vi ingen hast. Heldigvis opplever vi at deltagerne forteller om stigende form og at det er godt å komme opp av godstolen.

Hvordan motiverer du folk til å bli med?

- Forteller at turene er rolige, og at vi tar en god matpause. At vi holder på maks to timer.

Høydepunkter

Hva er dine beste mestringsopplevelser?

- Da jeg etter sju uker på sykehuset kom hjem og "stjal" bilen og kjørte en tur - eller da jeg eller reoperasjonen tok fram racersykkelen og syklet en tur mens kona var borte. Dessverre punkterte jeg, men klarte å skifte slange selv med en bra lang nylig anlagt "glidelås" på magen. Å sykle det 212 km lange sykkelrittet mellom Kristiansand og Hovden i Setesdal, avslutter Arne Holte.

Arne Holte på vei over målstreken under et løp i Hamburg i 2014. Foto: Privat.

Denne artikkelen ble første gang publisert i medlemsbladet NORILCO Nytt 2/16

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

29. november - 29. november
25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.