Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Tema uten eksperter

Trening for tarmopererte har ingen eksperter. Din tarmoperasjon er individuell, og det er viktig å være kjent med sine egne grenser.

Staten oppfordrer til minst 30 minutter hverdagsmosjon om dagen. For noen kan disse 30 minuttene være en utfordring. Styreleder Thomas Nylund syns det er synd at det ikke finnes noen god og lett tilgjengelig samleveiledning for tarmopererte pasienter, og ønsker å sette fokus også på dette fremover. – Jeg håper at vi får innvilget midler til et treningsprosjekt for tarmopererte i nær fremtid, sier Thomas.

Gange

Turgåing er et ideelt valg for alle, og kan være så lett eller utfordrende som du selv ønsker. Etter operasjonen vil gange få systemet i kroppen i bevegelse igjen og bidra til raskere restitusjon. Gå lett til å begynne med og bygg sakte opp. Prøv å gå litt lengre dag for dag. Når du er sterk nok, kan bakker og lengre/raskere turer hjelpe enda mer.

Løping og Jogging

Det er ingenting i veien for løping og jogging verken inne på en mølle eller ute i skogen når du er klar for dette. Og tenk hvor befriende det kan være å ikke lenger bare løpe til nærmeste busk fordi du må! Om du er redd for at posen får for mye bevegelse mens du løper eller jogger, kan du bruke et stomibelte som holder posen på plass inntil kroppen. Det finnes også posetrekk som beskytter huden slik at man unngår sårhet, klamhet og temperaturforskjeller. Dette kan du finne hos din lokale bandasjist som også vil hjelpe deg med å finne riktig størrelse.

Sykling

Hvis endetarmen din er fjernet vil det være et større arr i mellomkjøttet som vil være ømt og vondt den første tiden, spesielt når du sitter. Det kan gå mange måneder før arret føles stabilt og komfortabelt å sitte på. Start med korte turer på sykkelen og bruk polstrede sykkelbukser. Du kan også skifte ut setet på sykkelen til et mer komfortabelt sete.

Yoga og Pilates

Etter lengre tids sykeleie og smerter før operasjon eller restitusjon, kan kroppsholdning, styrke og fleksibilitet reduseres over tid.  Yoga er en flott måte å finne ro i sinnet og oppnå avslapning gjennom pusteteknikker, og er samtidig en god og skånsom måte å styrke kjernemuskulaturen på.

Ballspill

Ballspill er ikke problematisk, spesielt som du har vært aktiv innenfor denne grenen tidligere. Er du likevel nervøs for å skade stomien kan du bruke et stomiskjold i plast som festes med et belte over stomien. Stomiskjoldet kan du skaffe hos din bandasjist.

Kampsport, boksing og lignende kontaktsport

Risikoen for direkte spark på stomien er veldig stor, og derfor bør denne sportsgrenen overveies nøye med tanke på om dette er en egnet sport for deg med stomi. Rådfør deg alltid med stomisykepleier og fysioterapeut dersom dette er noe du ønsker å drive med.

Styrke

Start med egenvekt, lette vekter og få repetisjoner for en forsiktig start med å bygge styrke. Ta det med ro, og tiden til hjelp. Slyngetrening og egenvektstrening er skånsom styrketrening for kroppen. Hvis du ikke er sikker på hva du skal gjøre eller hvordan, snakk med en fysioterapeut eller en av trenerne på senteret. Opptrening av kjernemuskulatur og riktig teknikk er viktige faktorer.
Skaff deg også et brokkbelte hos bandasjist om du har lyst til å bygge muskler og løfte tungt, og bruk det hver gang du trener styrke.

Svømming

Dagens stomiposer tåler vann. De består av flere lag, og er sveiset sammen i kantene. Du kan både dusje og svømme i basseng, sjø eller hav. Du kan også unne deg et spabad.
Svømming er et av de beste måtene å holde seg i form på, og tar i bruk hele kroppen fra innerst til ytterst. Mange starter med å finne ut hva stomibandasjen tåler i dusjen eller badekaret hjemme. Skift posen innen du går i vannet, så du er sikker på den sitter tett og godt. Det varme badevannet vil ofte få stomibandasjen til å klistre enda bedre.
Velg hudfargede poser, da er det ingen som ser innholdet. Hvis posen din har kullfilter som ikke tåler vann, skal filteret dekkes med et klistremerke. Disse følger vanligvis med i esken du får stomibandasjene i.

For mange kan det være et ømfintlig og følsomt tema å vise seg offentlig på stranden eller i et basseng med pose på magen. Det kan være godt å være bevisst på at du som stomibruker oppsamler din urin eller avføring i en tett lukket pose. Du er derfor mer hygienisk enn mange andre som ufrivillig etterlater seg små drypp av både det ene og det andre i vannet.

For noen kan det likevel være et langt skritt å ta før man våger seg utpå, grunnet frykt for at folk rundt deg vil glane. Det fins likevel ingen grunner til ikke å bade eller svømme om man har lyst til det, og det fins badetøy som er spesialtilpasset om man ikke har lyst til å vise frem posen. Det fins mange modeller, utførelser og farger å velge mellom og noe badetøy har sydd en innsydd lomme slik at posen holdes på plass. For menn kan det være praktisk med en badeshorts med høy midje med strikk.

Andre tips:

  • Bruk en mindre stomipose når du bader som du bytter med en gang du kommer opp fra vannet, da rester av salt- eller klorvann kan irritere huden din.
  • Om stomien er plassert høyt, kan man bruke en mer avlang pose som du kan putte inni badebuksen.
  • Hvis du skal være lenge i vannet, kan det være lurt å sette ekstra tape rundt kanten på hudplaten som et sikkerhetstiltak.
  • Det finnes blant annet badebelter som holder stomiposen skjult og på plass når du svømmer.

Kontakt gjerne din lokale bandasjist for hjelp til å finne spesialtilpasset og riktig badetøy og utstyr for deg, om du føler behov for dette.

 

Hvis du er usikker på når og om du er klar for fysisk aktivitet, om du kan trene slik du har gjort tidligere eller starte med trening som noe nytt etter operasjonen, er det beste alltid å starte med å ta kontakt med din stomisykepleier og fysioterapeut for å få råd som er nyttige akkurat for deg, din operasjon og helsetilstand.

En likeperson kan også gi deg råd og informasjon som kan være nyttig for deg. Noen som har vært gjennom mye av det samme som deg, vil kunne gi deg verdifulle innspill om trening og aktivitet utfra egen erfaring.
Du kan finne en oversikt over NORILCOs likepersoner på våre nettsider.

Artikkelen er tidligere publisert i medlemsbladet NORILCO-Nytt nr. 4 2015

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

16. januar - 16. januar
1. februar - 4. februar
9. februar - 11. februar
13. februar - 13. februar

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.