Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Trening og friluftsliv

Erfaring viser at mange som er nyopererte og har fått en stomi eller et reservoar, har mange spørsmål knyttet til fritidsinteresser og idrett

Fritidsinteresser er noe de fleste av oss har, og er opptatt av livet ut. En operasjon som medfører en forandring av livssituasjonen, trenger ikke nødvendigvis forandre fritidsinteressene våre. 
Siden sykdommene utspiller seg så forskjellig fra person til person, er det veldig individuelt om man har orket å drive med fysisk aktivitet etter at man ble syk, eller om kreftene ikke har strukket til. Etter operasjonen kan ønske om å komme i aktivitet igjen være stort, og erfaring viser at stort sett alle stomi- og reservoaropererte kan gjenoppta livet og de aktivitetene de drev med før operasjonen. Det er svært sjelden at stomien eller reservoaret begrenser muligheten til å drive idrett og fritidsaktiviteter. 

Spør helsepersonell hvis du er usikker

Etter operasjonen kan det samle seg opp mange spørsmål som for eksempel når kan jeg begynne å trene igjen og hva kan jeg trene? Kan stomien løsne, og vil posen bli et problem? Mange av disse spørsmålene bør man stille sin lege eller stomisykepleier, da dette er deres kompetanseområde. De kan fortelle om stomiens fysikk og eventuelle forhåndsregler om denne. Det kan ta litt tid etter operasjonen før man skal begynne å løfte tungt, og før man bør begynne å trene aktivt, dette bør også legen svare på. Ellers må man kjenne litt etter hos seg selv når man føler at man er klar for fysisk aktivitet. Det kan ta litt tid før man kommer seg til kreftene igjen etter operasjonen, og at operasjonsårene er grodd. Det er viktig å presisere at dette også er veldig individuelt. 
Det finnes mange forskjellige fritidsaktiviteter, og det er ikke sikkert at alle har blitt prøvet ut av en med stomi eller reservoar, men det er ingen hindring for at nettopp du skal kunne fortsette med din aktivitet. Det finnes teoretisk ingen hindring for å trene, men erfaringer fra andre opererte og også stomisykepleiere vise at mange gruer seg for å gjenoppta tidligere interesser, eller starte med nye. Noen av grunnene til dette kan være at man ikke har kunnskaper nok om hvordan stomien/reservoaret og stomiutstyret fungerer. Mange er for eksempel redd for at stomiposen skal løsne i vannet. NORILCOs medlemmer erfarer at dette ikke stemmer, men at det kan være lurt å prøve ut litt forskjellig utstyr fordi noe kan sitte bedre på din hud enn annet. Det kan være lurt å ta opp med stomisykepleier hvis man driver med kontaktsport som fotball, håndball eller kampsport o.l, noe som kan medføre at stomien er utsatt for slag/støt. Hun/han kan henvise til ulike beskyttelsesutstyr som sørger for at du kan fortsette med aktiviteten. 

Turer i skog og mark

Flere i NORILCO har erfart at turer i skogen/fjellet med og uten overnatting også er mulig for de som har stomi/ reservoar. Det kan være en tilvenningssak å skulle bruke naturen som toalett, men det er likt for alle! Bare husk å ha med nok utstyr, og ha tilgang på rent vann når du skal bytte på stomien. 

Erfaringsutveksling

NORILCOs Ungdom består av en gjeng ungdommer med mange erfaringer når det gjelder trening og fritidsaktiviteter. Når gjengen samles utveksles det gjerne erfaringer om hvordan det har vært å begynne å trene igjen, og gjerne tips i forhold til ulike aktiviteter. Vi deler gjerne våre erfaringer med hverandre, og nyopererte er mer enn gjerne velkomne til å være med å dele sine erfaringer, og å komme med spørsmål.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.