Irrigasjon betyr at tykktarmen skylles med vann gjennom stomien. Gjøres dette regelmessig vil den opererte i de fleste tilfeller få kontroll over tarmfunksjonen.
Vi gjør oppmerksom på at teksten er skrevet for et ukjent antall år siden. Kontakt alltid din stomisykepleier/kirurg først om du har kolostomi og ønsker å veiledes i irrigasjon.
Husk at irrigasjon bare bør brukes når det er snakk om en venstresidig colostromi, en sigmoideostomi. Metoden vil ikke alltid fungere i de tilfeller hvor den nedadgående del av colon, colon descendens, er lagt frem.
Metode
Det er ingenting i veien for at pasienter kan lære å irrigere allerede fra 9.-10. postoperative dag. Mange vil imidlertid vente et par måneder for å få mulighet til å prøve seg frem med vanlig poseskift, og for å finne frem til den metoden som passer best.
Irrigasjon bør brukes minst en måned før valget tas!
Begynn ikke med irrigasjon på egen hånd. Opplæring bør skje i samarbeid med lege, og en kyndig person som har mulighet til å følge opp til den opererte klarer seg selv. I løpet av et par uker har de fleste lært seg metoden, noen trenger kortere tid.
Utstyr
En hanske til eksplorasjon av tarmen, et glidemiddel, en vannbeholder med slange, vannlås og konisk munnstykke. En irrigasjonspose med åpning i begge ender, et beltefeste og et belte, en våtserviett til rengjøring av huden og til sist en stomihette med kullfilter som beskyttelse av tarmen. (I begynnelsen foretrekker de fleste pose).
Det er viktig at vannet som brukes holder kroppstemperatur. Ingen tilsetninger er nødvendig, rent vann fra springen er alt som trenges.
Fremgangsmåte
Kjøp av bandasjemateriell
Stomiposer og annet utstyr som den opererte trenger, fås kjøpt på apotek og i bandagistutsalg landet over. Allerede på sykehuset vil den opererte lære å bruke utstyret. Det er lurt å få sykehuset til å bestille det nødvendige før man blir utskrevet, eller be avdelingen sørge for at man har med seg liste over utstyr til å levere på apotek eller hos bandagist.
Utprøvning av irrigasjon i Norge
I USA er metoden blitt benyttet helt siden 1920-årene. Også i England var man tidlig ute, men p.g.a. dårlig utstyr, som i enkelte tilfeller skadet tarmen, ble metoden forkastet. I USA ble det etterhvert utviklet et lukket system (klystérposer) som kunne samle opp avføringen, og slanger som var mykere og mer skånsomme mot tarmen. Europa kom etterhvert med igjen.
I 1976 begynte artikkelforfatteren å prøve ut metoden sammen med en liten gruppe opererte. Gruppens deltagere ble svært fornøyd med dette «nye» alternativet. Noen få kom til etterhvert, men så lenge norske leger ikke gikk god for metoden var det mange som vegret seg for å prøve. I 1980 begynte Ullevål Sykehus, med Dr. Lunde i spissen, med opplæring av irrigasjon som et alternativ til konvensjonell colostomipleie. I perioden 1977-81 hadde en gruppe på 37 personer fått opplæring i irrigasjon. 20 var opplært ved Ullevål Sykehus. De øvrige, som var operert ved andre sykehus, fikk sin opplæring av artikkelforfatteren.
Resultatet av undersøkelsen ble gitt ut i en artikkel i Tidsskrift for Den norske Lægeforening, nr. 15/81, v/O. Chr. Lunde, B. Ørjestad, K. Nygaard, M. Bruce.
Noen korte opplysninger fra undersøkelsen er tatt med nedenfor.
Materialet
29 kvinner og 8 menn i alderen 38-81 år (gjennomsnitt 58 år). To pasienter ble instruert i metoden fra 9. postoperative dag. De andre fikk opplæring poliklinisk etter at de i kortere eller lengre tid hadde hatt vanlig spontan stomifunksjon med pose. (Tabell 1, 2, 3 og 4).
Tabell 1.
Tidligere colostomifunksjon hos pasienter som nå benytter irrigasjon. Antall pasienter = 24
Regelmessige uttømninger 6
Uregelmessige uttømninger 19
1-2 uttømninger pr. dag 8
3 eller flere uttømninger pr. dag 17
Tabell 2.
Tidligere colostomiproblemer hos pasienter som nå benytter irrigasjon. Antall pasienter = 24
Problemer med luft og lyder fra posen 14
Problemer med lukt 5
Problemer med sår hud 5
Sosiale problemer 11
Ingen problemer 7
Tabell 3.
Resultat etter opplæring i irrigasjon. Antall pasienter = 37
Sluttet etter kort tid 5
Pleiepasient (sluttet) 1
Døde 3
Irrigerer regelmessig 26
Irrigerer av og til 2
Tabell 4.
Irrigasjonsfrekvensen hos pasientene som irrigerer regelmessig. Antall pasienter = 26
Hver dag 2
Hver 2. dag 14
Hver 3. dag 5
To ganger i uken (faste ukedager) 5
Tekst: Mariann Bruce
NORILCO gjør oppmerksom på at denne teksten er skrevet for et ukjent antall år siden. Kontakt din stomisykepleier/kirurg om du har kolostomi og ønsker å prøve irrigasjon.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.