Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

På sykehuset

NORILCO gjør oppmerksom på at artikkelen er skrevet for et ukjent antall år siden. Noe informasjon kan være utdatert. Foto: Shutterstock

Det som skjer på sykehuset avhenger av hva slags type stomi som anlegges og hvilken sykdom som er årsak. Rutinene kan være forskjellige fra sykehus til sykehus.

Det finnes imidlertid mange spørsmål og problemstillinger som er felles for alle stomioperasjoner, og det er en fordel å vite litt om disse på forhånd.

TIDEN FØR OPERASJONEN

I tiden før operasjonen gjennomgår pasienten forskjellige medisinske undersøkelser. Blodprøver, røntgen og undersøkelser med et bøyelig rørformet kikkertinstrument i blære eller tarm er blant de mest vanlige. 
Dagene på sykehuset før operasjonen gir anledning til samtaler med lege og sykepleier. Her kan du få svar på spørsmål om eget sykdomstilfelle; årsaker, selve operasjonen, og hva du kan vente deg i tiden etterpå. Det er naturlig at man føler seg usikker og har mye man vil vite, så du skal ikke være redd for å spørre verken legen eller pleiepersonalet. Skriv opp spørsmålene etter hvert som de melder seg; det er lett å glemme noe av det du hadde tenkt å spørre om. 

Plassering av stomien 
Hos de fleste pasienter er det før operasjonen klart at det skal anlegges en stomi. Da er det viktig at plasseringen blir bestemt og tydelig avmerket for å få et godt resultat. 
Plasseringen er til en viss grad avhengig av hvilken stomitype som skal anlegges. Det gjelder å finne et sted som kommer minst mulig i konflikt med klær, belter og bukselinning, samtidig som posen ikke må være i veien når du arbeider eller driver fritidsaktiviteter. Det er nødvendig å ta hensyn til hoftekam og ikke minst de hudfolder som oppstår når man bøyer seg eller sitter, slik at det ikke blir lekkasje mellom hud og pose. Stomien bør plasseres slik at man lett kan se og stelle den selv. 
På noen sykehus er det stomisykepleier eller sykepleier med spesialopplæring som står for plasseringen; andre steder er det legen som tar seg av dette. Det er viktig at du som pasient blir tatt med på råd.

Hva skjer på operasjonsbordet 
Selve operasjonen varer gjerne mellom tre og fem timer, alt etter operasjonens omfang, og den gjøres under full narkose. I de fleste tilfeller legges et snitt langs midten av magen fra området over navlen og ned mot bekkenbenet. Gjennom denne åpningen fjerner kirurgen de syke eller skadede organene, og anlegger stomien på det stedet som tidligere er avmerket. Eventuelt fjernes også endetarmen og åpningen syes igjen. 

DAGENE ETTER INNGREPET 

Første gang man ser stomien blir man gjerne overrasket over hvor stor og hoven den er. Hevelsen vil imidlertid gå tilbake i løpet av få uker, og man kan påregne at det medisinske utstyret vil endre seg sammen med stomien.

Lær å stelle stomien!
Allerede få dager etter operasjonen får man lære å stelle stomien selv. Mange pasienter føler seg usikre på om de vil klare dette, og da gir det selvtillit å erfare at det slett ikke er så vanskelig. Det tar gjerne fra en til to uker fra operasjonen til man blir utskrevet fra sykehuset (liggetiden på sykehus er betydelig redusert etter at denne teksten ble skrevet, Red.anm.), og denne tiden bør du utnytte til å skaffe deg mest mulig trening. Tiden kan bli knapp, så det er fornuftig å begynne så fort du er i stand til det.

Vannlating og inkontinens
Den første tiden etter operasjonen er det noen med tarmstomi som får problemer med vannlatingen eller med urinlekkasje (urininkontinens). Dette er som oftest forbigående. Det finnes inkontinensutstyr å få kjøpt på apotek eller i bandasjistforretninger på blå resept. For kvinner kan også knipeøvelser med bekkenmusklene være til hjelp.

NORILCO gjør oppmerksom på at artikkelen er skrevet for et ukjent antall år siden. Noe informasjon kan være utdatert

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.