Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Den viktige sexpraten

Portrett av smilende mann med briller og tredagers-skjegg

Privat

Ronny Karlsen tok selv grep om åpenhet rundt seksualitet og stomi. Foto: Privat

Da Ronny Karlsen fikk stomi, innså han at den seksuelle selvtilliten hadde fått seg en knekk. Det måtte han jobbe med

Han innså at hvis noen skulle ta initiativ til å diskutere seksualitet og stomi, måtte han gjøre det selv.

For Karlsen, en utadvendt nordlending og medlem i NORILCO-Østfold, var det kreft, og samlivsbrudd, som var utgangspunktet for engasjementet for å snakke om egen og andres seksualitet i stomifora. Spørsmålet som meldte seg var «hvordan skulle man ut og se etter en partner når man akkurat har fått stomi?»

- Til å begynne med kjenner man seg jo ikke i toppform akkurat, verken på den ene eller andre måten, sier Karlsen.

"

- Det jeg har opplevd var at det var min egen frykt som var hovedproblemet. Så lenge jeg så på det som et problem, overførte jeg det til andre. Det gikk over med én gang jeg sluttet å ha problemer med det

"

Han oppdaget at han var veldig usikker på egen kropp, og syns at det var vanskelig å nærme seg noen seksuelt. Karlsen bestemte seg for å prate med andre om stomi om dating, og fant ut at han slett ikke var alene om det.

- Jeg hadde jo hatt et sexliv før, og et datingliv før. Og så oppdaget jeg hvor vanskelig det var. Jeg er ikke egentlig den mest beskjedne sånn sett, så da tenkte jeg «da må jo mange andre slite med det også?», forteller han.

Tok grep for å skape åpenhet

Karlsen lette rundt etter steder å diskutere seksualitet og stomi, men alle forum og nettsteder han fant var enten britiske eller amerikanske. Derfor bestemte han seg for å lage sin egen facebookgruppe, «Singel med stomi». Gruppa er lukket, for at diskusjonen ikke må være offentlig, men det er mulig å be om medlemskap.  Formålet med gruppa var i utgangspunktet diskusjon, men det er også noen som har blitt kjærester av medlemmene.

- Det er mange i gruppa, som har funnet partnere i og utenfor gruppa, etter at de blir medlem. Så nå har jeg ingen administratorer igjen. Jeg har fått kjæreste, men jeg er administrator ennå, fordi jeg ikke har funnet noen til å ta over, ler Karlsen.

Han er glad for at mange av medlemmene ikke lenger trenger gruppa, men for at den skal glede nye single er er han nå på utkikk etter noen til å ta over ansvaret. Karlsen ønsker også å rekruttere flere medlemmer. Han mener det har vært viktig for flere å få diskutert seksualitet med andre med stomi.

Egen usikkerhet er ødeleggende

Når han ser tilbake, etter å ha vært gjennom prosessen med å godta sin egen kropp, og bli kjæresten til noen, ser Karlsen på sitt største problem at han selv ikke følte seg hjemme i kroppen sin.

- Det jeg har opplevd var at det var min egen frykt som var hovedproblemet. Så lenge jeg så på det som et problem, overførte jeg det til andre. Det gikk over med én gang jeg sluttet å ha problemer med det, forteller han.

Gjennom å prate med andre, og bli kjent med kroppen sin på nytt har han kommet over frykten. Det tror han ikke han hadde fått til, hvis han ikke hadde fått prate med andre som delte sine erfaringer og følelser.

- Jeg er redd for at det er lett å gi opp, hvis man ikke tenker over det, og får informasjon. Derfor tror jeg at en sånn gruppe er viktig, sier Karlsen.

Selv om noe av problemene stomiopererte opplever handler om en usikkerhet som kommer innenfra, er det viktig med en partner som skjønner hva det innebærer å ha stomi, og styrker kroppsbildet til partneren, mener Karlsen.

- Jeg var jo veldig heldig som møtte en som brydde seg katta om stomien. Hvis hun hadde hatt problemer med det, hadde jeg hatt problemer med det, sier han.

Mener NORILCO må komme på banen

Karlsen har tenkt mange ganger på at seksualitet burde vært diskutert mer i NORILCO-sammenheng. Hans inntrykk er at mange ønsker og trenger mer informasjon, og å få snakke om intimitet, men at det ikke er så lett å ta opp. I samtalegrupper i lokallaget har man kort med temaer til samtalene. Et av temaene er sex og samliv. Det er ifølge Karlsen nesten ingen som tør å ta det kortet.

- Første gang jeg var på et sånt møte trakk jeg det kortet. Av nesten tretti mennesker var vi tre som trakk det kortet. Vi tre hadde en kjempefin samtale da, det var første gang jeg fikk snakka ordentlig med andre om det temaet. Det er den fineste samtalen jeg har hatt i en sånn sammenheng, forteller han.

Karlsen har også opplevd at likepersoner har opplevd at mange har et behov for å snakke om sex, hvis man får dem til å prate. Det burde man jobbe mer med å få til, mener han.

- I likepersonstjenesten vet jeg at det er noen få ganger at de besøkende har fått spørsmål om det. Det de sa var at hvis de klarte å vinkle samtalen innpå det sjøl, så var det større sjanse for det, men hvis hun ikke gjorde det, var det nesten ingen som spurte. Folk tør ikke å spørre. Det burde vært tatt opp på likepersonskurset, sier han.

Nødvendig med storsatsning

Åpenhet skapes imidlertid ikke i private en til én til én samtaler, og i lukkede samtalegrupper. Karlsen har vært på et NORILCO-møte med sexolog i Son, og han sier det er et av de møtene som har vært mest populære i ettertid, blant de han har snakket med.

- Det var veldig noe som alle sammen syntes var fantastisk bra, at noen turte å snakke om kropp og sex. Alle ville gjerne ha mer av det. Sexologen snakket ikke bare om sex, men om nærkontakt og berøring generelt. Det trenger jo alle, sier han.

Han mener man må tenke større i informasjonsarbeidet om seksualitet og kroppsbilde.

- Jeg tenker at NORILCO som organisasjon burde ha dette som tema på stormøter, med sexologer. Hvis lokallagene også kunne gjøre det, hadde jo det vært veldig fint.

Ronny Karlsen har argumentert i flere år for at NORILCO skulle jobbe mer aktivt med problematikken rundt sex og dating, og aldri tvilt på at det var nødvendig. Til det har han fått for mange betroelser underveis. Fra mennesker som trengte å prate.

- Jeg har jo fått bekreftet mange ganger at det var sånn. Jeg har også fått telefon privat, av folk som var fortvila, og ikke så hvordan de skulle få seg en partner. Det ligger mer alvorlige ting begravd der enn vi er klar over, avslutter han.

Intervjuet er tidligere publisert i medlemsbladet NORILCO Nytt 3/17

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

29. november - 29. november
25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.