Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor vil ingen snakke med oss om sex og utlagt tarm?

Informasjon om seksualitet etter operasjon må man ofte finne på egenhånd

Samtaler om sex, samliv og intimitet bør være en naturlig del av oppfølgingen etter en stomioperasjon

Dette skriver Christel Nåmdal og Trond Are Stensås, NORILCOs Ungdom

Da jeg var mye yngre, var jeg sikker på at jeg kom til å dø som jomfru. Jeg kunne ikke fatte og begripe hvem som ville ha sex med en som hadde tarmen på magen – det måtte jo være kjempeekkelt. Og jeg tenkte selv at andre syns jeg var ekkel.

Etter hvert som jeg ble eldre, meldte fornuften sin ankomst, og jeg fikk mer selvtillit. Nå tenker jeg at dersom noen har et problem med det, sier det mer om deres uvitenhet enn det gjør om meg.

Nervøs for andres reaksjon

Jeg har alltid vært åpen om at jeg har utlagt tarm, og stomien, som det heter, har vært med meg hele livet. Likevel har jeg alltid vært litt smånervøs hver gang jeg skulle være intim med noen. Selv om du vet de syns det er greit, er du litt spent på hvordan de reagerer når de ser posen for første gang.

For min del ble ting mye bedre etter jeg kom inn i pasientorganisasjonen NORILCO. Det å snakke med likesinnede gjorde underverker for min egen tankegang. Det mest revolusjonerende for meg var at jeg trodde alle kunne se at jeg hadde stomi, men det er jo ikke tilfelle.

Ingen tilbud om samtale

En ting jeg undrer meg mye over i dag, er hvorfor ingen leger snakket med meg om sex, samliv eller for den saks skyld puberteten da jeg var yngre. Jeg måtte selv ta initiativ til en slik samtale med legene. Og jeg må ærlig innrømme at jeg ikke fikk så veldig mye ut av denne samtalen fordi legen anså meg som funksjonsfrisk og forstod ikke hvorfor jeg trengte en slik samtale.

Kjæresten min, Trond, endte selv opp med midlertidig stomi som følge av kronisk sykdom. Han fikk heller aldri tilbud om noen samtale om seksualitet og samliv, selv om han ble operert som voksen. For han er det vanskelig å forestille seg hvordan datinglivet hadde vært hvis ikke jeg også hadde hatt stomi. En ting er sikkert, og det er at åpenhet har vært viktig for oss begge.

Jeg har fått høre om mange ulike erfaringer fra personer som er stomiopererte, også de som er blitt operert i voksen alder. Nesten ingen har opplevd at leger og sykepleiere har vært på tilbudssiden med å gi dem en slik samtale. Parforhold, ekteskap og familie blir overlatt til om den enkelte klarer å takle den kroppslige endringen en stomi innebærer.

Er det fortsatt tabu?

Jeg føler at jeg i dag har god selvtillit, og på mange måter har stomien gjort meg sterk. Men min egen grubling i ung alder får meg til å tenke på de som har nedsatt seksuell funksjonsevne som følge av stomien. Jeg og Trond er heldige som ikke har opplevd større komplikasjoner som følge av utlagt tarm, men våre tanker går til de som opplever funksjonssvikt, slik som impotens, og må håndtere dette på egen hånd. Hvordan skal en gutt som har blitt impotent som følge av utlagt tarm, takle ungdomstiden?

Vi har ikke problemer med å snakke om sex og stomi, så hvorfor er det så vanskelig for leger og sykepleiere? Ungdomstiden er tøff nok som den er, og det å gå igjennom den som stomioperert kan være veldig vanskelig. Samtaler om sex, samliv og intimitet bør være en naturlig del av oppfølgingen etter stomioperasjonen både på sykehusene, klinikker og hos fastlegen. Samtalen bør skje så tidlig som mulig, slik at man slipper å gruble så mye på egenhånd.

Seksualitet og funksjonsnedsettelse er veldig tabubelagt selv om vi i dag vet at seksualiteten er noe du har med deg livet ut.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

29. november - 29. november
25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.