Elisabeth Fidjeland <elisabethSPAMFILTER@norilco.no (Fjern SPAMFILTER fra adressen)>
Britt snakker ut om seksualitet. Foto: Privat
Jubileumstema: Å snakke om seksualitet kan være vanskelig. Britt har som likeperson i NORILCO opplevd at seksualitet er et tema som mange lurer på, men som det sjelden gis informasjon om.
Britt ble operert med ileostomi i 2015, og meldte seg inn i NORILCO allerede fra sykehussengen. Hun ble raskt del av det hun kaller «storfamilien NORILCO». For Britt gikk overgangen til stomi bedre enn hun hadde forventet. Hun var heldig og fikk kort tid etter operasjonen plass på 30+ samlingen det året.
- Jeg var helt nyoperert når jeg fikk være med på den samlingen og fikk verdens beste inngang til å bli trygg på stomi og prate med de andre der. Så det var en fantastisk opplevelse, forteller Britt.
Den åpenheten hun opplevde og det at man kunne spørre og prate om alt betydde mye. Hun var også glad for at det var en sexolog med på samlingen, da dette var et tema hun ikke hadde fått noe informasjon om fra sykehuset.
- På sykehuset blir du ikke informert i det hele tatt. Det hører jeg nesten alle si, både de jeg har pratet med som likeperson og ellers. Det er ikke noe opplysninger om det på sykehuset.
Det er viktig å snakke om seksualitet
Hun forteller at hun selv har hatt få utfordringer knyttet til seksualitet eller endret kroppsbilde som følge av stomien, men som likeperson opplever hun stadig å høre om problemstillinger knyttet til seksualitet. Selv om mange kan synes det er vanskelig å ta det opp er det er et gjennomgående tema, og mange sitter med flere spørsmål.
- Mange lurer på hvordan det blir å få seg en kjæreste med en pose på magen. Og hvordan går det an å sex i det hele tatt? forteller Britt.
Flere studier viser at pasienter som opplever at seksualiteten deres endres har behov for samtale, informasjon og støtte. Likevel er det veldig sjelden at problemstillinger knyttet til seksuell helse tas opp av helsepersonell. Helse- og omsorgsdepartementets egen strategi for seksuell helse påpeker at hvis det ikke snakkes om vil det bli vanskeligere for pasienter å ta det opp selv hvis man senere opplever at man får utfordringer knyttet til seksualitet.
Les: Vi må tørre å snakke om seksualitet
Ikke vær redd for å spørre
Britt håper at det kan bli et større fokus på dette fremover og mener det viktigste man kan gjøre er at man tør å spørre om det.
- Det er et ignorert tema slik jeg har opplevd det. Det er ingen som har spurt meg, verken stomisykepleier eller på rehabiliteringsopphold. Det er aldri noen som har spurt: «Hvordan er det Britt? Er det noe du lurer på i forhold til seksualitet og stomien din?».
Britt er glad for at seksualitet er et tema NORILCO har fokus på. Hun oppfordrer flere lokalforeninger og til å ha temamøter om det, og at man kan ha sexolog på andre felles arrangement. Det kan bidra til å gjøre det lettere å stille spørsmål selv, og gi den informasjonen og støtten man har behov for.
Å date med stomi
Britt har selv datet med stomi, men har ikke opplevd at det har vært noe problem. Hun forteller at det er klart at man spør og kan lure på ting, men hun har ikke selv hatt noen negative opplevelser. Hun mener at for å kunne kjenne seg trygg også i intime situasjoner er det viktig at man er trygg på utstyret. At man finner det utstyret som passer for best for seg. Da kan man slippe bekymringer knyttet til lukt og at utstyret vil løsne under sex eller lignende. Det er også viktig og bli glad i kroppen som den er nå, forteller hun.
- Finn riktig utstyr. Bli glad i kroppen din. For fungerer stomien, uansett hvilken type stomi og pose du har så fungerer det. Så er det viktig at hodet fungerer sammen med det, for da fungerer gjerne resten også.
Hun sier at hun vet at det er lettere sagt enn gjort og bli glad i den kroppen man har. Likevel håper hun at å møte eller prate andre i samme situasjon enten gjennom likepersonstjenesten eller likepersonstelefonen som er åpen for alle, vil kunne hjelpe. At man får stilt de spørsmålene man lurer på, og kanskje kan få oppleve at problemstillinger knyttet til seksualitet ikke trenger å være like utfordrende som man hadde fryktet.
Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.
Helsepersonell: Kontakt oss
Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO
Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.