Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Seksualitet og samliv

Etter en fysisk og psykisk vanskelig tid, er det naturlig at den seksuelle lysten uteblir.

Det er nær forbindelse mellom seksualitet og forholdet til egen kropp, og stomiopererte føler seg ofte usikre og lite tiltrekkende i den første tiden. De fleste er nervøse for hvordan en seksualpartner vil reagere; særlig hvis man ikke lever i et fast forhold fra før er dette et meget følbart usikkerhetsmoment. 
Det kan være lurt å fortelle sin nye venn om at man er operert i god tid før det blir aktuelt å kle av seg. Slik får han eller hun tid og mulighet til å stille spørsmål og venne seg til tanken på noe som ellers kan virke uvant og skremmende. Her som ellers er det avgjørende med åpenhet og vilje til å snakke sammen. 
For etablerte par er det å gjenvinne et godt seksualliv mest spørsmål om tid og tilvenning, og prosessen går både fortere og lettere hvis man har et åpent forhold der begge klarer å gi uttrykk for følelser og behov, og hvor partene er innstilt på å ta hensyn til hverandre. Det er viktig å forstå at det den nyopererte har mest behov for den første tiden vanligvis er ømhet og nærhet. Ofte kan det gå litt tid før den seksuelle lysten vender tilbake. 
På den annen side skjer det at vanskeligheter som var til stede i forholdet før operasjonen forsterkes i tiden etterpå. Gjemte konflikter kommer lettest til overflaten når overskuddet er lite, og dermed blir de ekstra vanskelige å løse. Den eneste trøsten er at de trolig ville meldt seg før eller siden under enhver omstendighet. Når samlivet blir vanskelig å mestre kan man oppsøke profesjonell hjelp, for eksempel et familiekontor. Kreftforeningen har forøvrig utgitt en brosjyre med tittelen “Kreft og seksualitet”. Denne kan være til nytte for stomiopererte enten de lider av kreft eller ikke; man får brosjyren ved å henvende seg til sykehuset eller til Kreftforeningen. Adressen finner du på www.kreftforeningen.no

På det praktiske plan 

De fleste foretrekker å tømme eller bytte stomiposen før en situasjon begynner å bli intim. Det kan være greit å erstatte den med en stomihette som ikke så lett kommer i veien. Noen foretrekker å dekke posen med et mykt overtrekk eller et klesplagg, for eksempel hofteholder, truse med åpning i bunnen eller et tørkle om livet. Andre synes ikke det gjør noe at posen synes.

 Spesielle problemer hos menn

Ved kreftbehandling eller ved det kirurgiske inngrepet under en stomioperasjon, hender det at nervebaner i underlivet blir skadet. Hos menn kan dette føre til at evnen til å få reisning og sæduttømming blir borte. Det er særlig i tilfeller der blære, endetarm og endetarmsåpning blir fjernet at problemet kan oppstå. Hvis det er mulig bør risikoen for dette drøftes mellom lege og pasient på forhånd, slik at man kan ta nødvendige forholdsregler. 
Impotens kan også ha psykiske årsaker, og det er ikke så lett selv å finne ut om problemet er fysisk eller psykisk betinget. Det er forøvrig ingen grunn til å gi opp i første omgang, det finnes eksempler på at potensen er kommet tilbake etter lang tid. Hvis evnen til å få reisning er varig skadet, finnes det hjelp til dette i form av medikamenter, proteser eller andre hjelpemidler. Legen kan gi nærmere informasjon. 

Spesielle problemer hos kvinner

Hos stomiopererte kvinner som har fått fjernet tykktarm eller endetarm (rektumamputasjon) kan livmoren bøye seg bakover i tomrommet som er oppstått i bukhulen. Dermed blir også skjeden bøyd, og det oppstår en lomme der det samler seg utflod. Denne tømmes ved endring av kroppsstillinger. Regelmessige utskyllinger av skjeden med vann tilsatt litt yoghurt eller eddiksyre (bruk én spiseskje 50 prosent eddiksyre til én liter vann) kan være en god løsning. 
Bakoverbøyd livmor kan også gi smerter under samleie. Dette unngår man enklest ved å velge samleiestillinger der kvinnen unngår å ligge på ryggen. Når utflod eller smerter under samleie gir alvorlige problemer kan kirurgisk behandling være den beste løsningen. Inngrepene i forbindelse med kreftbehandling eller stomioperasjon fører i noen tilfeller til skader på nervene, og dette kan gi nedsatt følsomhet og ubehag på grunn av tørr skjede. Det siste motvirkes effektivt med et glidemiddel man kjøper reseptfritt på apoteket. 

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.