Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Vi må tørre å snakke om seksualitet

Vi har alle en seksualitet uavhengig av alder, sykdom eller kjønn. Men etter operasjon har mange måttet finne informasjon selv

Det snakkes altfor lite om risikoen for funksjonsnedsettelser etter en operasjon, forbigående eller permanente dysfunksjoner, endret kroppsbilde, sjekking og intimitet.
Stomiopererte opplever ofte at seksualitet, dating og sex blir vanskeligere enn før, mye på grunn av frykt for avvisning og et endret kroppsbilde.

Dating, sex og samliv er viktige temaer for oss alle

Seksualitet styrker parforholdet og skaper følelsesmessig intimitet til en annen person. Sex gir oss også mange gode følelser og opplevelser. Dessverre kan sykdom og behandling påvirke selve seksualdriften og evnen til å ha sex som er så nært knyttet opp mot seksualitet og livskvalitet. Som singel og operert kan det bli vanskelig å nærme seg noen seksuelt om selvtilliten ikke er som før fordi kroppen ikke fungerer som tidligere eller ser ut slik som alle andres kropper. Frykten for avvisning kan også gjøre det vanskelig å slippe noen nært inntil seg, fordi man er redd for å vise det man tror er feil eller skavanker. Intimitet og nakenhet blir en utfordring. Sarah og Ellinor møttes på en datingside og beskriver hvordan de kom seg gjennom den første tiden med åpenhet, og alle følelsene som kan ta bolig i et ungt sinn som singel.

Les: En liten utfordring

Pasienter bør forberedes

Ved en operasjon i bekkenet er det risiko for skader på autonome nervetråder. Det er størst risiko ved større svulster, men også ved kirurgisk behandling av kronisk inflammatorisk sykdom er det risiko for nerveskader. Det kan gå flere måneder etter operasjonen før man vet hvordan man vil fungere igjen når det gjelder funksjon i underlivet, spesielt ved nerveskade. Dette kan være en ekstra påkjenning under og etter helbredelsestiden.
Og fordi man ikke vet noe sikkert over tid, risikerer vi også at kroppsbildet vårt endres, med usikkerhet og frykt for intimitet som konsekvens.

Helsepersonell har et forbedringspotensiale i å inkludere seksualfunksjon og seksuell helse når de informerer pasientene forut for operasjonen de skal gjennom. Vi har alle følelser, et forhold til egen kropp og behov for nærhet også under og etter sykdom, eller etter operasjon. Når vi som opererte er forberedt på at ting kanskje ikke fungerer slik vi er vant til men at det finnes løsninger, kan denne kunnskapen bidra til en bedre rekonvalesens og bedre relasjoner til eksisterende eller nye partnere. Da må vi tørre å snakke åpent også om sex og seksualitet for vi er jo veldig mye mer enn bare stomien eller sykdommen.

I et intervju i medlemsbladet NORILCO Nytt fra 2017 forteller sexolog Trude Langhelle at pasienter allerede før operasjonen bør forberedes på hva inngrep i buken kan medføre, og at de vanligste seksuelle problemene uavhengig av funksjonsnedsettelse er ereksjonsproblemer hos menn og lubrikasjonsproblemer hos kvinner.

Les: Når underlivet svikter

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.