Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Stomisykepleieren svarer

Stomisykepleier Torill Olsen hadde tidligere en egen spalte i NORILCO-nytt hvor hun besvarte spørsmål i tilknytning til stomi og reservoar.

Vi gjør oppmerksom på at informasjonen er mer enn et år gammel og kan være utdatert. Kontakt helsepersonell ved medisinske spørsmål.

Jeg ble operert for to år siden for ulcerøs colitt. En liten bit av tykktarmen og endetarmen er igjen. Cirka tre uker etter operasjonen fikk eg betennelse i resterende tarm, ble innlagt på sykehuset. Et år gikk det bra, da det oppsto ny betennelse. Samtidig fikk jeg vondt i skuldrer, i føttene bak knærne og sittepartiet, fingrer blir skjeve.
Jeg fikk behandling hos fysioterapeut, men ble bare verre. Gikk til fastlegen. Fikk predisolon tabletter som jeg må bruke ennå. Både fastlegen og jeg mente at dette hadde sammenheng med tarmbetennelsen, og at det hadde vært bedre å få vekk endetarmen også. Men fikk ikke medhold på sykehuset. De mente det var en stor operasjon, og at jeg er 73 år snart. Så nå går jeg på cellegifttabletter. Er ikke blitt noe bedre ennå, etter tre måneder. Prøver å gå ned i bruken av predisolon, men da greier jeg ikke å gå, på grunn av høyre fot. Er interessert i om du, Torill, har vært borti lignende tilfeller, og har noen gode råd til meg.

Jeg er ei jente på 18 år som er operert på grunn av ulcerøs colitt. For ca tre måneder siden var jeg ferdig med den tredje operasjonen, jeg fikk et innvendig reservoar (IAA) og alt begynte å gå ”den vanlige veien”. Da begynte problemene, jeg våkner ikke av at jeg må på do om natten! Som du skjønner er dette et STORT problem for meg. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, men har ikke spurt legene. Jeg synes det er flaut! Jeg lurer på om dette er ”normalt” etter operasjonen, eller om det er noen som ikke fungerer som det skal. Hva kan jeg eventuelt gjøre, og er det noen fare for at jeg kan få utlagt tarm igjen? Håper på snarlig svar for dette tar på - ikke minst psykisk!

Fortvilet jente - 18 år

Jeg er en kvinne på 56 år som har fått stomi på grunn av kreft i endetarmen. En stund etter operasjonen begynte jeg å få mye utflod. Jeg lurer derfor på om de  opererer underlivet  i forbindelse med at de fjerner endetarmen.  Jeg har også andre symptomer som kan tyde på at de har operert underlivet.  

Som alle de andre vil jeg også takke for en fin og opplysende spalte. Det jeg lurer på er om det finnes noe annet alternativ enn og stå ved vasken når jeg skifter plate.

Jeg har hatt stomi i 10 år. I disse årene har jeg hele tiden brukt det samme stomiutstyret. Ser mye reklame om nytt flott utstyr i NORILCO-nytt, og har også hørt om dette på medlemsmøter i NORILCO. Bør man prøve alt dette nye?

Jeg har lyst til å spørre deg om hva årsaken kan være til at man får "munnskoll"-lignende sår på stomien. Har lurt på om jeg bør søke lege, da det slimer en del. Men det er ikke like ille hver dag.
Takker for svar!

Jeg ble ileostomioperert i mars, har foreløpig en bøyleileostorni, men skal gjennom en ny operasjon å få endeileostomi i høst/vinter. Stomien er svært lav, og jeg bruker konveks plate. Etter overgang til konveks plate har jeg ikke lenger lekkasjer, men fremdeles en del sårhet på den sida åpningen er. Jeg bruker cavilon under plata og har ingen problemer der lenger, fikk tips på stomipoliklinikk i mai om bruk av krystallfiolett (men fikk ingen tidsbegrensning slik du svarer i annet innlegg) og bruker i tillegg sårpulver. Bruker todelt system, må skifte annenhver dag for å unngå for mye sårhet, i tillegg må jeg bruke belte nesten hele tida for å unngå for intens sårhet. Er det noe mer jeg kan gjøre for å lindre/forebygge sårhet?

Hei Toril!
Jeg er ofte plaget med tarmslyng eller blokkeringer. Dette er forferdelig vondt, og jeg lurer på om det er noe jeg kan gjøre for å unngå dette. Jeg har heldigvis sluppet operasjon når dette oppstår, men bør jeg likegodt legge meg under kniven først som sist for å unngå dette i fremtiden?

Hilsen
ileostomi-operert

Jeg har vært ileostomioperert i mange år, på grunn av ulcerøs colitt. Etter hvert har jeg fått flere tilleggsplager, slik som tørre øyne og eksem. Kan dette ha sammenheng med tarmsykdommen?

Med hilsen fra en som undrer

Mitt Kocks reservoar, som jeg fikk for snart 20 år siden, har stort sett fungert bra. For ei tid tilbake begynte imidlertid "ventilen" å bli utett, slik at jeg får lekkasje ved for stort press. Hvor komplisert er der å få gjort noe med dette?

Spent på svar

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.