Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Bakterier i urinen

Jeg har hatt urostomi, såkalt brickerblære, i ett år. På en kontroll ville fastlegen min ha en urinprøve. Prøven ble tatt fra urinen i stomiposen. Det viste seg at jeg hadde bakterier i urinen. Jeg har siden hatt vanskelig for å bli kvitt disse bakteriene, og har prøvd flere forskjellige typer antibiotika. Er dette et vanlig problem?

Det vil alltid være en del bakterier i urinen som kommer fra en urostomi, dette er helt normalt og ufarlig og skal som oftest ikke behandles. Om det skal behandles avhenger av symptomer du har (feber eller smerter over nyrene) og funn i urinprøven. Det er imidlertid svært viktig at urinprøven er tatt på en korrekt måte. Urinprøven skal aldri tas fra den urinen som har stått i stomiposen! Da vil man alltid finne store mengder med bakterier, og unødvendig behandling med antibiotika kan bli resultatet.
Det har vært endel diskutert hvordan man får en mest mulig korrekt urinprøve hos urostomiopererte. Undersøkelser har imidlertid vist at følgende fremgangsmåte bør benyttes:

- Stomipose/plate tas av.
- Hud og stomi vaskes med saltvann.
- Et sterilt engangskateter settes så langt inn i stomien som man kommer (det må ikke presses inn).
- La litt urin dryppe fritt og hold så et uringlass under kateteret og vent til glasset har dryppet fullt.

For at denne prosedyren ikke skal ta så lang tid, er det viktig at du drikker godt før prøvetaking. Du skal ikke gjøre dette selv, men få helsepersonell til utføre prøvetakingen. "Sykepleiere i stomiomsorg" (SIS) har utarbeidet en egen folder kalt "Retningslinjer for urinprøvetaking ved urostomi". Denne kan du få ved å kontakte en stomisykepleier, eller ved å sende e-post til denne adressen: marit.indrebo@sjukehuset.no

Ellers er det viktig å huske på at slim som flyter i urinen hos en urostomioperert er normalt. Det behøver ikke å være et tegn på infeksjon. Urostomien er laget av et stykke tynntarm, og tarm produserer slim som så blander seg med urinen. Sterk lukt av urinen fra en urostomi behøver heller ikke være et tegn på behandlingstrengende infeksjon. Urin fra urostomier lukter ofte stramt fordi der alltid er litt bakterier i urinen. Endel matsorter kan også påvirke lukten av urinen.
For å forhindre at man får urinveisinfeksjon er følgende viktig:
-Drikk rikelig
-Stell stomien på en korrekt måte.
-Bruk alltid stomiutstyr som kun er beregnet på urostomiopererte.
-Bytt stomiposen daglig.

Torill

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.