Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Colostomi og urostomi

Jeg er en rullestolbruker som er stomioperert med colostomi. Jeg skal opereres og få urostomi, og mitt spørsmål er hva slags problemer jeg kan regne med. Det er en brickerstomi, og operasjonen skal skje på Rikshospitalet.

Vennlig hilsen TL

Du skriver at du skal ja en brickerstomi, også kalt Bricker-blære. Dette er en stomi som leder urin. Stomien er oppkalt etter den kirurgen som foreslo denne operasjonsmetoden på 1950-tallet. Selve inngrepet er et etter hvert blitt et «vanlig inngrep» som legene har mye rutine i å utføre. Stomien konstrueres ved at ca. 20 cm tynntarm tas ut av tarmsystemet, med intakt blodforsyning. Urinlederne kobles på i den ene enden av dette tarmstykket. Den andre enden av tarmstykket legges ut på siden av magen som en stomi. Har man sykdom i urinblæren fjernes denne. Er urinblæren frisk, men fungerer dårlig av andre grunnet; kan urinblæren bare
bli satt ut av funksjon men forbli på sin plass.
Alle som skal få stomi bør få merket av hvor det er best å plassere stomien. Stomien skal plasseres på et område av magen som er mest mulig fritt for folder og rynker, slik at stomiposen får gode festemuligheter. Hos deg som sitter i rullestol er det viktig å utførere avmerkingen mens du sitter i din rullestol, slik at man får et riktig bilde av hvordan din mage ser ut i den «vanligste» stillingen for deg. Godt plassert stomi er med på å forhindre problemer i ettertid.
Du skriver også at du har en colostomi Dersom du ønsker å bruke stomibelte for å holde stomiposen godt på plass, er det viktig at de to stomiene ikke kommer parallelt, men litt forskjøvet i forhold til hverandre. Etter operasjonen er det viktig å drikke godt for å unngå problemer.
Fordi en urostomi er laget av et tarmstykke, og all tarm produserer litt slim, vil det alltid være litt grums/slim i urinen. Dette er viktig å få skylt ut ved å drikke godt. Da kan man unngå infeksjon. Av samme grunn er det viktig at de som har urostomi bytter selve stomiposen hver dag. Mange velger også å benytte en urinpose med lang slange koblet til stomiposen om natten. Dette for å hindre at stomiposen blir veldig full om natten. Svært full pose kan lettere gi lekkasje og forhindre at urinen kommer godt ut. Enkelte som sitter i rullestol velger å bruke en slik urinpose med lang slange også om dagen. Dette gjøres for å forhindre lekkasje ettersom en stomipose med innhold lett kan komme i klem når man sitter i rullestol.
Videre er det viktig å få riktig tilpasset stomiutstyr for å forhindre problemer. Stomiutstyret må holde tett og sørge for at urin ikke blir liggende på huden over tid. Urin på huden kan gi sår hud. Regelmessig kontroll hos stomisykepleier i ettertid vil også være med på å forhindre
at problemer oppstår. Hos stomisykepleier vil du også få hjelp hvis du får problemer. Til sist vil jeg nevne at mange som får fjernet blæren får problemer med seksualfunksjonen etter en slik operasjon. Om du skal fjerne blæren, og hvordan dette forholder seg for din del bør du snakke med din lege om. Enhver operasjon er forbundet med fare, men på Rikshospitalet er du i gode hender. Der har de kyndige leger og dyktige stomisykepleiere. I tillegg til dette har du erfaring fra det å leve med stomi, noe som jo vil være svært nyttig for deg før denne operasjonen. Synes derfor ikke du skal «regne med» problemer. Komplikasjoner i forbindelse med operasjoner er alltid utilsiktet og skal helst ikke forekomme. Før en operasjon er det viktig å prøve å ha en positiv innstilling til det en står foran. Lykke til!

Torill

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.