Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør jeg med vond lukt på badet?

Jeg har prøvd noe av det som er i handelen, men det hjelper lite eller ikke noe. Jeg er så fortvilet over å forurense luften for andre, og jeg tør nesten ikke bruke toalettet hos fremmede. Til og med familiemedlemmer har klaget over vond lukt. Dette er blitt et stort problem for meg, og jeg blir mer og mer innesluttet. Kan du gi meg noen gode råd? Har prøvd parfyme, men det var ikke særlig vellykket.
 
Hilsen fortvilet colostomi-operert

Jeg forstår at du er fortvilet over ditt problem, og du er nok ikke alene om å oppleve dette problemet. Alt etter hvor på tarmsystemet stomien er lagt ut, kan forskjellig bakteriesammensetning, matrester i forskjellig fordøyelsesgrad og tarmsafter som skal bryte ned maten gi forskjellig lukt på avføringen. Noen ganger vil det bli sterk lukt når en stomioperert tømmer posen, andre ganger lukter det lite. Men uansett om man har stomi eller ikke så lukter det når en har hatt avføring, slik er det bare og det må aksepteres!!! Imidlertid tror jeg det lett blir mer fokus på lukten når en person har stomi. Den som har stomien vet at de tømmer seg annerledes enn andre og er redd for å skape lukt som kan være plagsom for andre, og de som omgås den stomiopererte vet at denne personen tømmer seg annerledes enn andre og forventer mer lukt. Dermed blir alle mer bevisst lukten. Dette er ikke lett når vi lever i et samfunn der lukt omtrent er bannlyst og mennesker skal være luktfrie eller helst lukte en blanding av kirsebær, rose og liljekonvall. Vi kan til og med se reklame på tv der små barn som sitter på toalettet ikke tåler sin egen lukt, og da har en hendig liten dusjflaske med blomsterduft montert innen rekkevidde. Personlig vil jeg slå et slag for at vi kort og godt aksepterer lukt på toalettet, uansett hvor dårlig den lukten måtte være!! Men dette føler du sikkert ikke løser ditt problem. Så du skal få alle de rådene jeg kjenner til.

Det finnes forskjellige stomideodoranter som du kan ha ned i stomiposen. Disse kan til en viss grad nøytraliserer avføringslukten. Meningene er delte, noen synes det hjelper, andre synes de er helt virkningsløse. Eksempler på disse er: ”Ostobon”, ”Nodore S”, ”Banish/Super Banisc”, ”Pelican Dor” og ”Adapt smørende deodorant”. Alle disse er pulver eller dråper som skal ned i stomiposen. I tillegg til disse finnes ”X-it luktfjerner” og ”Lemon stomidusj”. Disse kommer på sprayflaske og kan også sprayes i luften. Alle disse kan du få på ”blå-resepten” på apotek eller hos bandasjist.
Andre har funnet ut at Japansk peppermynteolje fungerer. Man tar da noen dråper olje på litt toalettpapir og legger inn i posen. Oljen kjøpes på apotek eller i helsekostbutikk. Noen synes også de forskjellige duftrenserne man kan kjøpe i dagligvarebutikker fungerer godt, mens andre sverger til å svi av en stikke (noe som må gjøres med forsiktighet da tarmgass kan antennes!) Enkelte med ileostomi og tynnflytende innhold i posen har tatt i bruk geldannende tabletter (”Ileo Gel” og ”Gel-X stomitablett”) som legges ned i posen. Disse trekker opp i seg fukten i avføringen og gjør den mer grøtete. Noen har erfart at avføringen lukter mindre når den blir mer grøtete.

Hva man spiser har også betydning for avføringens lukt. Asparges, løk, kål, egg, fisk og skalldyr er alle matsorter som kan gi avføringen en karakteristisk lukt. Bakteriesammensetningen i tarmen kan også være skyld i avføringens lukt. Bakteriesammensetningen kan man prøve å påvirke ved å spise bakterier som er gode for tarmen. Dette kan man få i seg ved f.eks. å drikke Cultura eller Biola melk. Liker man ikke denne type surmelk kan man prøve melkesyrebakterier i tablettform som f.eks. Ido-Form.

Håper noen av disse rådene kan hjelpe deg, og jeg vil oppfordre andre stomiopererte til å bidra hvis de har gjort seg noen erfaringer innen dette området.

Hilsen Torill

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.