Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Irrigasjon

Hva er fordelene og ulempene ved irrigasjon? Hvor tidkrevende er prosessen?

Blivende colostomist

Irrigasjon betyr at man ved hjelp av et ekstrautstyr setter kroppstemperert vann inn i colostomien fast annenhver dag. Dette for å få tarmen til å tømme seg. Gjøres denne tømmeprosedyren regelmessig, vil det komme avføring fra stomien kun etter hvert slikt skyll. Mellom skyllene kan man benytte en minipose/cap eller en stomipropp. Fordelen ved å drive med dette, er nettopp at man får kontroll på tømningene og kan benytte mer diskré stomibandasjer.

Bruk av irrigasjonsmetoden skal være godkjent av lege. Dette fordi det finnes tilstander der irrigasjon ikke skal benyttes. Man bør også få opplæring i fremgangsmåten av stomisykepleier eller annen kyndig person.

De som benytter irrigasjon opplever at de har mindre luft i tarmen, og benyttes en stomipropp etter irrigasjonen slippes luften gjennom proppen lydløst. Disse fordelene kan for mange bety mye for livskvaliteten og tryggheten ved livsutfoldelse. Irrigasjon kan også være en god løsning hvis man har en colostomi som gir mye lekkasjeproblemer, for eksempel på grunn av uheldig plassering. Ulempene med irrigasjon er at man må kunne disponere et toalett i en time. Så lang tid kan det ta å få satt inn vannet og få tarmen tømt. Skyllingen må også gjøres regelmessig, oftest annenhver dag og på omtrent samme tidspunkt hver dag.

Utstyret som benyttes får man på den vanlige blåresepten. Utstyret fås hos apotek eller bandasjist. Man kan aldri love at den enkelte vil få dette til å fungere. Tarmer kan være –lunefulle–, noen får irrigasjonen til å fungere perfekt mens andre kan oppleve at det ikke fungere som ønsket. Men jeg tror at langt flere enn de som prøver dette kunne hatt stor nytte av det. Lykke til hvis du blir en av de som prøver!!

Torill

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.