Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Kunstig hud mot sårhet?

Jeg ble stomioperert for fire år siden, og jeg bruker Coloplast og er fornøyd med det. Jeg er imidlertid veldig plaget med sårhet, særlig rundt stomien, men av og til rundt hele plata. Jeg bruker Apoli sårsalve, men noen ganger er det ingen ting som hjelper. Har du noen forslag til hva jeg skal gjøre? Har hørt om kunstig hud. Kan det være noe? Jeg er takknemlig for gode råd!

Hilsen fra ei som plages med sårhet

Sårhet rundt selve stomien skyldes enten at man har for stort hull i platen slik at tarminnhold kommer på huden, eller at man har for lite hull i platen slik at fukt fra stomien ligger seg bakpå platen når platen tres over stomien, eller platen løser seg opp innerst enten fordi den byttes for sjelden eller fordi tarminnholdet tærer på platen. Hvis sårheten skyldes hullstørrelsen må selvsagt dette korrigeres. Skyldes sårheten oppbløtt plate må den skiftes oftere, eller man kan legge en ekstra tettende pastaring omkring stomien eller benytte en ekstra tetningsring. Sitter sårheten under hele stomiplaten og dette ikke skyldes at tarminnhold har ligget på huden, kan det ha følgende årsaker: stomibandasjen fjernes for røft slik at huden blir skadet, eller man reagerer på materialet i stomiplaten. Allergi for materialet i stomiplaten er sjelden, og da må man finne et produkt man ikke reagerer på.
For røff fjerning av stomibandasjen er derimot ikke uvanlig, særlig blant dem som har hatt stomien lenge. Stomibandasjen bør løsnes forsiktig med en fuktig kompress. Bløt opp mellom hud og stomiplate samtidig som du med kompressen holder huden nede mens platen forsiktig dras av.
Lettere sårheter i huden kan behandles på flere måter. De kan behandles med Hydrokortison krem 1%. Man benytter da en liten mengde krem, smører den inn i huden lar den trekke inn en stund og tørker den så av igjen. Denne kremen fås uten resept. Den skal kun brukes 14 dager sammenhengende og kun ved lett overfladisk sårhet. Hvis den såre huden er litt fuktende, er Krystalviolett 0,5 % aktuelt. Dette er et flytende lilla fargestoff som man pensler på huden med en Q-tips/ørepinne. La fargestoffet tørke og legg så på stomiplaten. Stoffet farger huden, men det vil gradvis forsvinne. Heller ikke denne behandlingsmåten skal benyttes i mer enn 14 dager, og Krystalviolett skal IKKE ned i dype sår, men kun benyttes på overfladisk sårhet. Midlet fås uten resept på apotek.
Man kan også prøve å dekke den såre huden med tynne plater som består av et materiale lignende det som stomiplaten er laget av, det er mulig det er dette du tenker på når du nevner "kunstig hud". Men det finnes også en film som kan smøres på huden. Filmen legger seg da som en beskyttende hinne på huden. Denne er mer forebyggende enn behandlende. Uansett: Strev ikke for lenge på egen hånd med sår hud. Sårheten kan skyldes andre forhold enn de jeg har nevnt her. Da er det tryggest å ta kontakt med stomisykepleier eller annen kyndig person og få sårheten vurdert slik at riktig behandling blir iverksatt. Lykke til!

Torill

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.