Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Leddsmerter etter operasjon

Jeg ble operert for to år siden for ulcerøs colitt. En liten bit av tykktarmen og endetarmen er igjen. Cirka tre uker etter operasjonen fikk eg betennelse i resterende tarm, ble innlagt på sykehuset. Et år gikk det bra, da det oppsto ny betennelse. Samtidig fikk jeg vondt i skuldrer, i føttene bak knærne og sittepartiet, fingrer blir skjeve.
Jeg fikk behandling hos fysioterapeut, men ble bare verre. Gikk til fastlegen. Fikk predisolon tabletter som jeg må bruke ennå. Både fastlegen og jeg mente at dette hadde sammenheng med tarmbetennelsen, og at det hadde vært bedre å få vekk endetarmen også. Men fikk ikke medhold på sykehuset. De mente det var en stor operasjon, og at jeg er 73 år snart. Så nå går jeg på cellegifttabletter. Er ikke blitt noe bedre ennå, etter tre måneder. Prøver å gå ned i bruken av predisolon, men da greier jeg ikke å gå, på grunn av høyre fot. Er interessert i om du, Torill, har vært borti lignende tilfeller, og har noen gode råd til meg.

Det var trist å høre hvor plaget du har blitt! Jeg har vært borte i flere som har ulcerøs colitt og leddplager, men ikke i så stor grad som det du angir. Det høres nesten ut som om du har en reumatisk lidelse i tillegg. Dette kan du vel få undersøkt hos en reumatolog som er spesialist på denne type sykdommer. Han vil vel eventuelt og kunne gi noen tungtveiende anbefalinger når det gjelder fjerning av gjenstående endetarm. Snakk med fastlegen din om denne muligheten.
Jeg ser jevnlig lignende situasjoner som den du beskriver, der legene ikke vil fjerne endetarmen. Det er nok alltid slik at man vurderer nytten opp mot risikoen ved å gjennomgå et slikt kirurgisk inngrep. Nå vet jo ikke jeg hvordan din helsetilstand er ellers, men alle operasjoner er jo forbundet med en viss risiko, og har du for eksempel hjertesykdom eller andre sykdommer, så vil denne risikoen øke. Jeg har også vært borti de som har fjernet både tykktarm og endetarm og til tross for dette har leddsmerter. En operasjon kan altså være risikofylt uten at det gir noen garantert effekt. Muligens er dette faktorer som ligger til grunn for legenes beslutning.
Du spør om jeg har noen råd, og da kan jeg fortelle at man ved medisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus har gjort forsøk med bruk av selolje hos personer som har tarmproblemer og leddsmerter. Dette har hatt effekt hos noen, så det kan jo prøves. Selolje selges i helsekostbutikker, muligens også på noen apoteker.

Torill

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.