Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Lekkasje om natten

Jeg er ei jente på 18 år som er operert på grunn av ulcerøs colitt. For ca tre måneder siden var jeg ferdig med den tredje operasjonen, jeg fikk et innvendig reservoar (IAA) og alt begynte å gå ”den vanlige veien”. Da begynte problemene, jeg våkner ikke av at jeg må på do om natten! Som du skjønner er dette et STORT problem for meg. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, men har ikke spurt legene. Jeg synes det er flaut! Jeg lurer på om dette er ”normalt” etter operasjonen, eller om det er noen som ikke fungerer som det skal. Hva kan jeg eventuelt gjøre, og er det noen fare for at jeg kan få utlagt tarm igjen? Håper på snarlig svar for dette tar på - ikke minst psykisk!

Fortvilet jente - 18 år

Dette er det faktisk en god del som opplever. Om natten når de sover tungt slapper lukkemuskelen bak litt av, og den tynnflytende til grøtete avføringen som står i reservoaret kan sige ut. Dette kan rette seg med tiden. Hvis du på dagtid er bevisst det å knipe igjen og holde en del avføring inne i reservoaret før du må tømme deg, vil reservoaret strekke seg og gradvis romme mer. Dette vil være gunstig for trykkforholdet i reservoaret og kan virke positivt inn på ditt problem. Det å sørge for at avføringen ikke blir for tynn kan også ha en viss innvirkning. Her gjelder det å være nøye med maten, unngå å spise på kveldstid mat som kan en løs avføring, og velg isteden matsorter som gjør avføringen fastere. Medikamenter som gjør avføringen fast kan eventuelt også prøves. Har også vært borti de som setter klokken på ringing om natten og går på toalettet, men dette må vurderes nøye da det kan gi en dårlig søvnkvalitet som igjen gir trøtthet på dagen.
Imidlertid er det noen som selv lang tid etter operasjonen opplever at de kan lekke litt om natten og har for vane å ligge med truseinnlegg. Det som imidlertid er viktig i denne situasjonen er at du beskytter huden omkring endetarmen slik at du ikke blir sår. Bruk en vannavstøtende salve som Kerodex, Silulen eller andre Zinksalver.

Som du forstår er ditt problem ikke uvanlig, så du skal ikke være redd for å nevne dette for legen din, han har ganske sikkert vært borti dette tidligere!! Ditt problem vil neppe være årsaken til at du må få utlagt tarm igjen. Det som alltid er viktig å huske på når man er reservoaroperert er at TING TAR TID!!! Det er heller uvanlig at alt fungerer perfekt umiddelbart etter en reservoaroperasjon. De fleste erfarer at ting går seg til etter hvert, og tre måneder er ikke lenge i så måte etter en reservoaroperasjon.

Hilsen Torill

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.