Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Operert i underlivet?

Jeg er en kvinne på 56 år som har fått stomi på grunn av kreft i endetarmen. En stund etter operasjonen begynte jeg å få mye utflod. Jeg lurer derfor på om de  opererer underlivet  i forbindelse med at de fjerner endetarmen.  Jeg har også andre symptomer som kan tyde på at de har operert underlivet.  

Dersom en svulst i endetarmen er veldig stor, og eventuelt har vokser inn i omliggende vev, kan det forekomme at man må fjerne noe av underlivet (livmor, eggstokker eller skjede). Det er imidlertid ikke vanlig. Problemet ditt kan for øvrig ha andre årsaker som har med operasjonene å gjøre.
Endetarmen ligger like bak livmoren, og livmoren sitter på toppen av skjeden. Når endetarmen fjernes, kan det skje at livmoren vipper bakover i det ledige rommet. Når den vipper bakover, drar den med seg skjeden som istedenfor å stå rett opp blir liggende horisontalt. Når skjeden ligger horisontalt, danner det seg en grop innerst i skjeden, hvor det kan samle seg sekret. Ved stillingsendring, for eksempel fra sittende til stående eller om natten hvis en skifter fra ryggleie til mageleie, tømmes denne gropen og utflod oppstår. Ansamlingen av utflod kan noen ganger disponere for en infeksjon, utfloden blir da illeluktende. Dette problemet kan reduseres ved å skylle skjeden jevnlig. Man kjøper da en ballongsprøyte og skyller med vann og melkesyre beregnet for intimvask, eller med treeddik. Dette får man på apotek.
Det at skjeden vipper bakover, kan også gi andre problemer. Når skjeden ikke lenger står oppover, kan det bli problematisk å gjennomføre et samleie. Det kan oppleves som at penis ikke kommer inn i skjeden.
Når livmoren vipper bakover, blir den noen ganger liggende an mot halebeinet. Dette kan medføre at et samleie kan bli smertefullt både for kvinnen og mannen. Under samleie kan nemlig penis støte mot halebeinet, som da ligger ved enden av skjeden.
Et problem som dette kan reduseres ved å endre samleiestilling. Dersom kvinnen ikke ligger på ryggen, men i stedet står på alle fire under samleie, og mannen fører penis inn i skjeden bakfra, kan dette lette inntrengningen i skjeden og smertene bli mindre.
Du bør ta opp dette problemet med legen din, og eventuelt få gjort en gynekologisk undersøkelse.

Hilsen Torill

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.