Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Plateskift

Som alle de andre vil jeg også takke for en fin og opplysende spalte. Det jeg lurer på er om det finnes noe annet alternativ enn og stå ved vasken når jeg skifter plate.

Det er absolutt ikke nødvendig å stå ved vasken når du skifter plate. Går ut i fra at du gjør dette fordi det er praktisk: Du har vann tilgjengelig der, og om det skulle komme noe fra stomien så havner det i vasken. Hvis du vil skifte et annet sted, så kan du fylle en liten skål med vann, eller rett og slett fukte noen kompresser og ta med deg. For å unngå søl hvis det skulle komme noe fra stomien kan du benytte en litt vid avfallspose. Denne fester du i truselinningen like nedenfor stomiområdet. Den vil da samle opp det som eventuelt kommer, og du har et sted for hånden å kaste avfall. Imidlertid vil jeg anbefale at stomistellet blir utført på bad/toalett, det er der "den slags hører hjemme", men fukter du kompressene og benytter en avfallspose står du fritt til for eksempel å sette deg på toalettet når du bytter platen.
Alle som har stomi bør egentlig tenke igjennom hvordan de skal utføre stomistellet hvis de må skifte plate og pose annet sted enn i hjemmet, for eksempel på et offentlig toalett der det er båser og ingen vask inne på toalettet. For det første bør man alltid ha med ferdig tilklippet stomibandasje, kompresser og en avfallspose slik at man har noe å hjelpe seg med hvis uhellet skulle være ute. Dette er en nyttig metode, som gjør at man egentlig kan skifte hvor som helst. Skal man et sted der vann ikke vil være tilgjengelig, kan det være lurt å ha skaffet seg noen renseservietter for stomistell. Snakk med bandasjist om dette. Intimservietter uten fett kan også benyttes. Føler man at man absolutt må ha tilgang til vann og en vask, kan man selvsagt benytte toaletter for handikappede, der det er tilgjengelig.

Hilsen Torill

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.