Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Prøving av nytt utstyr

Jeg har hatt stomi i 10 år. I disse årene har jeg hele tiden brukt det samme stomiutstyret. Ser mye reklame om nytt flott utstyr i NORILCO-nytt, og har også hørt om dette på medlemsmøter i NORILCO. Bør man prøve alt dette nye?

Det er ingen grunn til å prøve nytt utstyr hvis du er helt fornøyd med det stomiutstyret du bruker, hvis huden din tåler det godt og du sjelden eller aldri har lekkasjer. Det er ikke uvanlig at man holder seg til utstyr som en er blitt vant til og stoler på. Man vet hva man har, men ikke hva man får...
De fleste nye produkter har imidlertid ett eller annet ved seg som firmaet mener er en forbedring fra tidligere produkter. Det kan være små detaljer som fasongen på posen eller en ny type fôr. Eller det kan være større endringer som forbedret filter eller en ny festeanordning mellom plate og pose. Det kan være lurt å prøve dersom du er misfornøyd med noe ved ditt nåværende utstyr og det annonseres med interessante forbedringer.
Enkelte prøver villig vekk alt som kommer, og velger det som de vurderer som best på bakgrunn av en bred erfaring. Men slik utprøving kan være tidkrevende, og man må være forberedt på lekkasjer eller at utstyret ikke passer på andre måter. Jeg vil advare mot å få hjem fra apotek eller bandasjist mengder med forskjellig utstyr som man prøver en av og lar resten stå. Da er det bedre å benytte annonsene i NORILCO-nytt, der man kan sende inn og få prøver. Det kan også være lurt å ta kontakt med en stomiklinikk. Her kan man få prøver, og stomisykepleier kan etter å ha observert stomien og området omkring vurdere hvilke produkter som kan være aktuelle for deg.
Etter mange år med stomi kan det også være lurt å få vurdert om man har rett hullstørrelse i platen. Erfaringsmessig har dette ofte endret seg fordi kroppsfasongen endrer seg med årene. Er feil hullstørrelse et problem, hjelper det ikke å bare prøve nytt utstyr.
Av og til, men svært sjelden, går produkter ut. Men dette annonseres som oftest god tid i forveien. Da bør man snarest orientere seg om alternative stomibandasjer, for det kan ta litt tid å finne den rette erstatningen.

Hilsen Torill

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.