Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Tarmslyng eller blokkeringer

Hei Toril!
Jeg er ofte plaget med tarmslyng eller blokkeringer. Dette er forferdelig vondt, og jeg lurer på om det er noe jeg kan gjøre for å unngå dette. Jeg har heldigvis sluppet operasjon når dette oppstår, men bør jeg likegodt legge meg under kniven først som sist for å unngå dette i fremtiden?

Hilsen
ileostomi-operert

Hei!
Alle som har vært operert og fått åpnet buken kan få sammenvoksninger av tarmene. Dette kan gi opphavet til det som kalles "tarmslyng" eller stopp i tarmfunksjonen. Noen får aldri dette, og enkelte kan bli veldig plaget med det, men man kan på forhånd ikke si hvem som får disse plagene. Symtomene ved "tarmslyng" er takvise magesmerter, lite eller ingen funksjon på stomien og kvalme/oppkast. Man bør søke lege dersom plagene blir sterke og varer ved utover et døgn. Spesielt personer som har fjernet tykktarmen kan fort bli uttørket ved slike episoder og skal ikke la det drøye med å søke lege. I de fleste tilfellene går tarmslyngsepisodene over av seg selv, men i noen tilfeller må man operere for å få løst opp sammenvoksningene. Går "tarmslyngen" over vil en ofte ha en uvellhetsfølelse i magen i 1-2 uker etterpå. Det kan også forekomme at stomien hovner opp og blir ødematøs/vannfyldt en tid etter en slik episode.

Det eneste man kan gjøre for å prøve å forebygge episoder som dette, er å unngå å spise mat som blir dårlig fordøyd. Eksempler på slik mat er: alle sitrusfrukter (saften er ok), asparges, annanas, stangselleri, rabarbra, nøtter, rips, poppkorn, sopp, skall på frukt og grønnsaker, Kinamat men bønneskudd o.l., generelt gjelder dette alle grønnsaker som er seige og trevlete. Det er alltid viktig å tygge maten godt, spesielt hvis man er i en sammenheng der man bare må spise noe av det som er nevnt her.

Ellers finnes det mange råd som kan prøves om man føler at en slik episode er i emming. Eksempler på dette er: et varmt bad, massere magen med sirkelbevegelser fra høyre mot venstre, noen syntes det ofte løser seg hvis de tar noe smertestillende, og noen tar en Cognak. Endel har også erfart at to toppede teskjeer med Nyco i et glass lunket vann har effekt. Nyco i lunket vann er avførende fordi det holder væske inne i tarmen. Har man noe stående som en propp i tarmen kan en slik væskestrømm få dette til å løsne og åpne passasjen. Nyco skal ikke tas flere ganger på rad innen en kort tidsperiode.

Til sist spør du om du bare bør legge deg under kniven. Nå er ikke jeg lege men det jeg har erfart er at man ikke vil operere sammenvoksninger som gir "tarmslyng" med mindre en slik tilstand ikke går over av seg selv innen rimelig tid. Det har seg nemlig slik at for hver gang man åpner buken kan det danne seg nye sammenvoksninger som kanskje kan bli mer uttalte og gi mere plager enn sist, det kan altså bli en en ond sirkel..... Håper dette var svar på ditt spørsmål og at noen av rådene kan være til hjelp!

Torill

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.