Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Svangerskap

Å ha en stomi forhindrer deg ikke fra å ha en normal graviditet og fødsel

Vi gjør oppmerksom på at informasjonen er mer enn et år gammel og kan være utdatert. Kontakt helsepersonell ved medisinske spørsmål.

De fleste stomiopererte opplever ingen spesielle problemer med å bli gravide. For de aller fleste stomiopererte vil svangerskapet forløpe relativt normalt, og det er liten grunn til bekymring med riktig kunnskap og god planlegging av forløsningen.
For kvinner som har hatt eller har stomi er det anbefalt å oppsøke lege med stomikompetanse i tillegg til vanlige svangerskapskontroller.

Ulcerøs kolitt og familiær polypose er sykdommer som ofte dukker opp i tenårene eller i tidlig voksen alder, gjerne samtidig som det er aktuelt å stifte familie og få barn. Våre kunnskaper om graviditet og fremfor alt mulighetene for en kvinne til å bli gravid med tynntarmsreservoar  har økt betydelig de senere år.

For de aller fleste stomiopererte vil svangerskapet forløpe helt normalt, og de fleste vil ikke oppleve problemer med stomien. Noen små endringer på eller rundt stomien kan imidlertid oppstå.

Et speil, litt fingerferdighet, omhyggelig hudpleie og av og til litt ekstra stomiutstyr. Utover det trenger du ikke noe annet enn andre gravide, selv om du er stomioperert.

De fleste med utlagt tarm kan fullføre svangerskapet uten spesielle problemer og føde normalt. Det er ikke stomien i seg selv som bestemmer om man kan bli gravid eller ikke. Det er sykdommen eller arrvev etter operasjonen i magen som gjør at noen kan få problemer.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.