Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Stomi og svangerskap

For de aller fleste stomiopererte vil svangerskapet forløpe helt normalt, og de fleste vil ikke oppleve problemer med stomien. Noen små endringer på eller rundt stomien kan imidlertid oppstå.

Svangerskapet 

Det kan oppstå endringer av stomien under svangerskapet
Noen opplever at tarmen faller litt ut, såkalt prolaps. Andre får brokk rundt stomien, noe som må ordnes kirurgisk etter svangerskapet. 
Etter hvert som magen vokser, opplever noen at stomien trekker seg inn i magen. Enkelte ganger kan presset på stomien bli så stort at tarmen hovner opp, og noen ganger brister blodkarene og forårsaker blødning. Blødningen er som oftest helt ufarlig. Etter fødselen vil tarmen få tilbake sin opprinnelige form, og blødninger fra tarmen vil stoppe av seg selv. 
Alle tarmopererte kan oppleve at buken er lite tøyelig på grunn av arrvev. Siden tarmene ofte henger fast, kan utvidelse av livmoren føre til dårligere tarmpassasje. Det er da ekstra viktig å tygge maten godt og spise mat som glir lett gjennom tarmen. 

Bandasjering 

Etter hvert som magen vokser kan det bli vanskelig å få øye på stomien. Et speil kan gjøre poseskiftet lettere. God hudpleie er ekstra viktig når magen vokser, siden den stramme huden er veldig ømfintlig. Barrierekrem og tetningsring eller -pasta kan være gode hjelpemidler for å unngå irritasjon. 
Det kan være lurt å ta kontakt med stomisykepleier for hjelp og råd til bandasjering under graviditeten.

Fødselen 

De fleste kvinner som har en stomi kan føde på normal måte (vaginal forløsning). 
Hvis det skal foretas keisersnitt, er det lurt at det er en tarmkirurg tilstede. Grunnen til dette er at tarmene kan være forflyttet i forhold til ikke-opererte kvinner. En tarmkirurg er trent til å se tarmer ved hjelp av ultralyd og hvis tarmen ligger "foran" livmoren, kan en potensiell overskjæring av tarm unngås. Snakk med legen din om dette før fødselen. 

Hvis egglederne er tette, kan prøverørsbefruktning være aktuelt. 
Ta kontakt med legen din hvis du har prøvd, men ikke lykkes med å bli gravid. Da kan du og partneren din bli utredet for ufrivillig barnløshet.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.