Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Teknikk og omtanke er alt som skal til…

Et speil, litt fingerferdighet, omhyggelig hudpleie og av og til litt ekstra stomiutstyr. Utover det trenger du ikke noe annet enn andre gravide, selv om du er stomioperert.

Etter hvert som magen vokser, kan det bli litt vanskeligere å stelle stomien. Etter hvert som graviditeten skrider frem, kan mange få problemer med å få øye på den. Da må man ty til speilet. De fleste venner seg imidlertid til den nye teknikken uten vanskeligheter, sier stomisykepleier Marianne Stange ved Rikshospitalet i Oslo. Marianne har arbeidet som stomisykepleier i flere år, og har fulgt mange stomiopererte gjennom svangerskapet. 

Omhyggelig hudpleie

 
Når magen vokser og huden tøyer seg, blir hudpleien ekstra viktig. Den stramme huden er svært ømfintlig og blir lett utsatt for irritasjoner. Av og til kan den sprekke litt. Hudplager kan imidlertid unngås hvis man tar noen enkle forholdsregler og steller huden omhyggelig. 
- Har man ikke brukt barrierekrem før, bør man nok begynne under graviditeten, sier Marianne Stange. – For mange kan det dessuten være lurt å bruke et ekstra tetningsplaster, pasta eller ring for å unngå lekkasje. 
I noen tilfeller må gravide kvinner gå opp en platestørrelse, eller må utvide hullet til stomien etter hver som den forandrer seg. Hos noen gravide forandrer stomien seg såpass at de prøver nytt stomiutstyr. Noen bytter kanskje posesystem, skjønt det er sjelden. – De fleste holder seg til det utstyret de har brukt og vært fornøyd med i en årrekke, sier Marianne. 

Snakk med profesjonelle 

Kvinner med utlagt tarm har kanskje ekstra mange spørsmål og bekymringer når de blir gravide, selv om de fleste ikke opplever noen komplikasjoner. 
- Er du engstelig eller har mange spørsmål, kan det være lurt å kontakte profesjonelle. Snakk med legen din eller en stomisykepleier, eller kontakt NORILCO. Sannsynligvis er det ingenting i veien, og du kan trygt glede deg over svangerskapet. Skulle det dukke opp flere spørsmål senere i svangerskapet, kan det dessuten være greit at noen har sett på stomien din fra før, råder Marianne Stange. 

Tekst: Synøve Bolstad
Kilde: NORILCO-Nytt nr. 6/97

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.