Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Uproblematisk for de fleste

De fleste med utlagt tarm kan fullføre svangerskapet uten spesielle problemer og føde normalt. Det er ikke stomien i seg selv som bestemmer om man kan bli gravid eller ikke. Det er sykdommen eller arrvev etter operasjonen i magen som gjør at noen kan få problemer.

Det sier overlege Arne Bakka ved kirurgisk avdeling på Rikshospitalet i Oslo.
– Å leve med utlagt tarm, betyr at man må finne en vei tilbake til de normale aktivitetene man hadde før stomioperasjonen. For unge kvinner er en del av disse normale aktivitetene å få barn. Stomien i seg selv er ikke til hinder. Det er sykdommen som i sin tur førte til operasjonen, og arrvev etter skader i buken og underlivet etter operasjonen som kan gjøre det vanskeligere for noen. De fleste stomiopererte går imidlertid gjennom svangerskapet uten spesielle problemer.

 Mindre fruktbare 

Langvarige eller kroniske betennelser kan skade de kvinnelige kjønnsorganene, slik at de blir vanskeligere å bli gravid. Kreft eller Crohns sykdom kan føre med seg betennelser som påvirker eggstokk og eggledere. Sammenvoksninger i buken eller skader i underlivet som følge av en operasjon kan også føre til at stomiopererte kvinner har vanskeligheter for å bli gravide. Kanskje gir sykdommen også mindre sexlyst. 
- Flesteparten av de stomiopererte opplever imidlertid ingen spesielle problemer med å bli gravide, sier Arne Bakka.

Press på tarmen 

Under graviditeten fungerer den utlagte tarmen godt for de fleste. Noen få kan oppleve at tarmen påvirkes av trykket og faller litt ut, såkalt prolaps. I tillegg kan noen oppleve å få brokk rundt stoma. Etter svangerskapet må dette ordens kirurgisk. 
– Risikoen for prolaps og brokk rundt stoma er liten, men reell, sier Arne Bakka. 
Andre gravide opplever det motsatte. Etter hvert som buken utvides, presses tarmene til side. Da kan stomien trekke seg litt innover og bli mindre. I noen tilfeller kan presset på stomien bli så stort at det kommer hevelser på slimhinnen. Stomien øker i størrelse og man må gå opp i platestørrelse. Noen kan oppleve at blodkarene i tarmen brister, slik at det kommer blødninger. Blødningene er vanligvis ikke farlige. Etter fødselen går stomien tilbake til normal størrelse, og blødningsepisodene stopper av seg selv. Når livmor presser mot bukveggen, kan noen oppleve at det blir dårligere passasje i tarmen. Tarmobstruksjon kan være en mindre hyggelig opplevelse for gravide stomiopererte. Alle som er operert i magen løper imidlertid en viss risiko for at arrvevet skal gjøre buken mindre tøyelig. Tarmen henger fast og får litt mindre rom å bevege seg i når den blir utsatt for press og drag. Den kan bli liggende litt i strekk og få knekkdannelse. Passasjen blir vanskeligere.

Kan føde normalt 

Det er ingen grunn til å ta keisersnitt bare fordi en kvinne har utlagt tarm. De fleste stomiopererte kan føde normalt. I noen tilfeller kan imidlertid betennelser, fistler, medfødte misdannelser og selve operasjonen ha ført til skader i bekkenbunnen eller mellomkjøttet, slik at fødselsveien blir stiv og trang. Er endetarmen fjernet, kan det ha skadet den bakerste delen av underlivet, perineum. Arrdannelser etter operasjonen kan også gjøre bekkenbunnen mindre tøyelig. For å hindre at underlivet revner for mye, kanskje helt inn i lukkemuskelen, velger man i noen tilfeller å ta keisersnitt. Enkelte stomiopererte kan ha en svak lukkemuskel fra før som neppe vil tåle en ny påkjenning. 
Kvinner med ileoanal anastomose kan i utgangspunktet også føde normalt. Ettersom noen kan ha en svakere lukkemuskel på grunn av reservoaroperasjonen, vil man imidlertid hindre rull revning i lukkemuskelen fordi den kan være vanskelig å reparere. Derfor er det mer vanlig for kvinner med ileoanal anastomose å ta keisersnitt. 

Tygg maten og ta jern 

Som for alle gravide er det viktig å spise sunt. Kvinner som har fjernet store deler av tarmen, og for eksempel har en ileostomi, kan ha problemer med å få tatt opp nok næring fra tarmen. I løpet av svangerskapet – særlig mot slutten – har de en tendens til å bli mer blodfattige enn kvinner som har hele tarmen eller som har fjernet en mindre del. 
- Det beste rådet jeg kan gi, er å følge Statens Ernæringsråds tips til gravide kvinner. Stomiopererte tåler godt jerntabletter. Derfor anbefaler vi at man tar jerntilskudd under svangerskapet, sier Bakka. 
De som har hatt tendens til dårlig passasje fra før, risikerer at det forverrer seg i løpet av svangerskapet. Det er viktig å tygge maten godt og legge seg på en diett som passerer lett gjennom tarmen. Klarer man å ligge unna kokosboller og appelsinbåter, er det viktig å tygge lege for å unngå tarmslyng eller symptomer som ligner. Appelsin-skjelettet er nesten ren cellulose og blir ikke oppløst i tarmen. 
- For de fleste er en graviditet ikke noe å bekymre seg over. I stedet bør også stomiopererte glede seg over det som skjer i kroppen! Vanligvis går både svangerskap og fødsel uten spesielle problemer, sier Arne Bakka. 

Tekst: Synnøve Bolstad
Kilde: NORILCO-Nytt nr. 6/97

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.