Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Tilbake til hverdagen

Det er mange spørsmål som melder seg på det praktiske plan og på det følelsesmessige. En stomioperasjon er et alvorlig inngrep, og påvirker livssituasjonen, selvbildet og forholdet til egen kropp

Allikevel finnes solid erfaring for følgende: De fleste opererte kan leve som før, praktisk talt på alle måter. Vanskelighetene fortoner seg størst før du har møtt dem. Kunnskap og åpenhet er de viktigste hjelpemidler for å løse problemene. 
Likepersontjenesten
 
Den beste måten å overbevise seg selv om at dette er riktig, er å møte noen som allerede har gjennomgått samme operasjon. Det er derfor NORILCO har opprettet likepersontjeneste. 
Den følelsesmessige siden
 
Pasientene kan ha vidt forskjellig utgangspunkt i forhold til operasjonen. For noen kommer den som et sjokk. Det gjelder særlig kreftpasienter, som fra å oppleve seg selv som et vanlig friskt menneske i løpet av få dager får både en alvorlig sykdomsdiagnose og en kropp som er blitt annerledes for livet. For andre oppleves operasjonen som noe positivt. Slik er det for eksempel ofte for pasienter som i årevis har vært plaget av tilbakevendende tarmbetennelser med kraftige diaréanfall både dag og natt. For denne gruppen kan stomien bety at livskvaliteten blir vesentlig bedre. 
For de fleste gir imidlertid det man har vært igjennom et forandret forhold til egen kropp. En kroppsdel er fjernet, og dette kan gi en vond tapsfølelse. I tillegg har man ikke lenger kontroll over urin eller avføring på samme måte som før, noe mange synes er ydmykende. Følelsen blir ikke bedre av de utbredte tabuholdninger til alt som har med kroppens avfallsprodukter å gjøre. 
Tid, kunnskap og åpenhet 
Det er tre nøkkelfaktorer i prosessen frem mot det å gjenvinne et godt og avslappet forhold til kroppen. For det første må man regne med at det tar sin tid. Både den nyopererte og omgivelsene må være innstilt på at en følelsesmessig omstilling ikke kan presses frem. Det man kan gjøre er å legge forholdene til rette gjennom å skaffe seg kunnskaper. Både den opererte og de nærmeste står langt sterkere når de unngår vrangforestillinger, fordommer og misforståelser. Begge parter bør derfor være aktive når det gjelder å skaffe seg kunnskap. Det gjelder å utnytte alle anledninger til å stille leger, sykepleiere og annet helsepersonell spørsmål om det man er usikker på, i tillegg til at man benytter seg av de kontakter og informasjonsmuligheter NORILCO tilbyr. 
Det er også viktig å forsøke å være så åpen som man kan i forhold til de nærmeste omgivelsene. Det å kunne snakke om problemer og vonde følelser gjør det så mye lettere å finne løsninger og ryddemisforståelser av veien. Ofte er det tausheten selv og angsten for hva andre tenker som er det største problemet. 
På den annen side er det også viktig at familie og venner er åpne for hva pasienten har å si, at man ikke forsøker å bagatellisere dennes uro og bekymringer. Selv om meningen er den beste, kan en altfor kjekk og grei tone gi den nyopererte en følelse av ikke å bli tatt alvorlig. For de fleste er det følelsesmessig smertefullt den første tiden, og det må de få lov til å gi uttrykk for. 
Utenlandsreiser 
Stomien hindrer ikke at du kan reise slik du lyster, men det kan være lurt å bytte pose kvelden før avreisedagen, slik at du vet at posen sitter som den skal. Du bør ta med deg rikelig med poser og annet utstyr når du drar. Det er ikke alltid like enkelt å finne ut hvor man får tak i dette i utlandet, og kanskje er det vanskelig å forklare hva man skal ha på et fremmed språk. Det tryggeste er å ha et godt utvalg av det du trenger av utstyr i håndbagasjen; det hender jo at kofferter forsvinner underveis eller blir forsinket. Reservoaropererte bør ta med seg inkontinensutstyr og Imodium (ved diaré). Stomiopererte må være forberedt på at det er lett å pådra seg diaré i utlandet. Ta gjerne med tømbare poser, klippbare plater og Imodium i tilfelle du får problemer. Se forøvrig nærmere om diaré på side 35. 
Det finnes foreninger for stomiopererte i de aller fleste land, og hvis du skulle få problemer kan det være praktisk å ha med adressen. Annen nyttig informasjon kan du få ved å henvende deg til NORILCO. Medlemmer av NORILCO får dessuten et identitetskort med engelsk tekst som forklarer stomitype og utstyr.
 
Bading 
Som stomioperert kan du dusje, ta karbad eller gå i badstu med eller uten pose uten at stomien tar skade. Hudbeskyttelsesplaten og plasteret tåler å bli vått, men hvis det er filter på posen bør dette plastres over. 
I svømmehaller må du bruke pose eller stomihette. En vanlig badedrakt eller shorts skjuler posen godt nok for de fleste. 
Klær 
Stomiopererte kan stort sett gå kledd som før operasjonen, men bør unngå linninger og stramt tøy som kan klemme posen sammen slik at den ikke fylles. Dette øker faren for lekkasje og kan være skadelig for nyrene hvis du har urostomi.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.