Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Mistet jobben fordi han var stomioperert

Portrett av Knut Ellingsen med grått hår og skjegg, med gul bygning i bakgrunnen

Knut Henry Ellingsen, har betydd enormt mye for NORILCOs utvikling med sitt brennende engasjement. Foto: Jacqueline B. Mikula

Jubileumstema: Å delta i arbeidslivet er viktig både for identitet og livskvalitet. Å miste jobben som følge av en sykdom han ikke hadde noen kontroll over var tøft for Knut Henry Ellingsen

Mange opplever at det er verdifullt å kunne bidra til samfunnet gjennom det arbeidet man gjør, samtidig som det gir struktur i hverdagen. Derfor oppleves det ekstra tøft når denne muligheten blir tatt fra en som følge av en sykdom man ikke selv kan noe for. Det har Knut Ellingsen (78) virkelig fått kjenne på kroppen.

Knut Ellingsen var med å starte NORILCO i 1971 og satt siden i 27 år i Hovedstyret som kasserer, leder og redaktør. Han har betydd enormt mye for foreningens utvikling og har hatt et stort engasjement for foreningen. Selv om det er lenge siden han selv ble syk, husker han godt hvordan det føltes da han i begynnelsen av 20-årene fikk påvist sykdommen Morbus Crohns. Mage- og tarmsykdommer var noe man snakket lite om på den tiden, og det fantes ingen likepersoner han kunne prate med.  

"Markafrelste" Ellingsen liker å gå så mye han kan. Foto: Privat.

Lite å stille opp med

Sykdommen førte til mange innleggelser det første året, og han var mye sykemeldt fra jobb. I løpet av de to første årene ble han operert og fikk en ileostomi høsten 1966. På den tiden fantes det ikke hudvennlige stomiposer. Det fantes ikke hudplater slik at plastposen ble plassert rett på skjør huden. Posene var ikke lydhøre og de knitret ved bruk. Posen måtte skiftes etter et par dager og måtte ligge i en bøtte klorvann for vask.

Ellingsen informerte arbeidsgiver om operasjonen, men da han kom tilbake til jobben satt det en annen person på plassen hans. Han fikk beskjed om at de hadde ansatt en annen person til stillingen hans på grunn av sykefraværet og at han ikke lenger hadde en jobb der.

-          Det var et sjokk. Jeg hadde ikke hørt noen ting, så jeg gledet meg til å komme tilbake igjen og begynne på nytt der jeg slapp før jeg ble dårlig, forteller Ellingsen.

Å miste jobben som følge av en sykdom han ikke hadde noen kontroll over var tøft. Han legger ikke skjul på at måten det ble gjort på var alt annet enn greit.

-          Måten det ble gjort på var ganske forkastelig. Man kunne ikke gjort det i dag. Det er usaklig å si opp folk på grunn av sykdom, sier han.

Han følte at han hadde lite å stille opp med den gangen. Han var ung og hadde nylig blitt en del av arbeidslivet. Når han i tillegg var syk opplevde han at det var vanskelig å si noe imot avgjørelsen. Heldigvis var det mange jobber på den tida og i løpet av relativ kort tid hadde han fått en ny jobb.  

En tøff opplevelse

Året etter søkte han på en ny jobb med større ansvar. I den nye jobben arbeidet han i et kontorlandskap med 4-5 andre ansatte. Det året han begynte å jobbe var det en veldig kald vinter, og det ble derfor ikke luftet på kontorene. Han forteller at etter hvert begynte det å dukke opp Glade-spraybokser og andre duftprodukter rundt i lokalet. Knut selv skjønte ikke hva det var som skjedde.

- Jeg skjønte ingenting. Jeg visste ikke hvorfor det ble gjort før det hadde gått tre måneder. Da ble jeg innkalt til kontorsjefen og han sa ifra. Han fortalte at han hadde fått klager fra mine kollegaer om at det dessverre hadde luktet av meg. Dette kunne ikke fortsette og jeg skulle få 14 dager på å rette på dette, ellers måtte jeg slutte, forteller han.

Det var en veldig tung beskjed å få. Knut visste at dette var noe det var vanskelig å gjøre noe med. Utstyret var veldig dårlig og noe helt annet enn det man har i dag. Moren hans gikk til en bandasjist i Oslo for å prøve å få råd, men det fantes ingenting. Det føltes som en håpløs situasjon. Arbeidsgiver visste at Knut var stomioperert og at dette var noe han ikke kunne noe for.  

- Det gikk veldig inn på meg, og jeg hadde lyst til å ta livet mitt. Det var jo forferdelig. Jeg kunne ikke noe for at jeg var stomioperert, så mistet jeg jobben på grunn av det. Det var veldig tøft for foreldrene mine også, forteller han.

Det er mulig å tilrettelegge

Etter hvert fikk Knut heldigvis en ny jobb som redaksjonssekretær i Forlaget Rutebok for Norge. Der fikk han mulighet til å kombinere jobb med sin toginteresse og arbeide sammen med hyggelige kollegaer. Etter syv år gikk han videre til en jobb i Narvesen der han arbeidet ut sin arbeidskarriere. Han opplevde at på disse to arbeidsplassene var de mye flinkere til å tilrettelegge. Knut var i perioder mye syk, og måtte ha flere reoperasjoner. Dette førte til tidvis lengre sykemeldinger. Da var det aldri snakk om at jobben ikke var der når han kom tilbake. Her tilrettela de så godt de kunne. Han understreker viktigheten å være fagorganisert og ha en organisasjon i ryggen når det eventuelt røyner på.

I dag har arbeidstaker et større stillingsvern og det er krav til tilrettelegging. I tillegg er produktene noe helt annet enn det Ellingsen opplevde i begynnelsen av sin stomikarriere. I dag er det ikke noe som må gå rundt og lukte, og er man uheldig og det oppstår lekkasje kan man enkelt bytte plate og pose. Livet som arbeidstaker med stomi er for de aller fleste mye enklere i dag noe vi i NORILCO er svært glade for. 

Ellingsen har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid, inkludert kongens fortjenestemedalje. NORILCOs æresmedlemmer mottar gullnål for lang og tro tjeneste. Foto: Privat.

Ellingsen er glad for at det har blitt et større fokus på rettighetene man har som arbeidstaker med en kronisk sykdom. Samtidig er han opptatt av at man må snakke om de utfordringene man som stomioperert eller med andre mage- og tarmsykdommer kan møte i arbeidslivet i dag. Det er blant annet flere som sliter med senskader eller manglede overskudd etter behandlinger eller operasjon. Da er det viktig å vite hvilke rettigheter man har og at man kan få støtte fra andre som har vært i lignende situasjoner. Her mener Knut at NORILCO kan spille en viktig rolle fremover.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.