Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Blindtarmstomi

En blindtarmstomi anlegges for skylling av tykktarmen når det er avføringsproblemer i form av alvorlige forstoppelser eller stadige avføringslekkasjer

Blindtarmstomi (appendicostomi ) kan være ett alternativ til stor bruk av klyster eller analirrigasjon.

 

Hvordan det fungerer:

Tuppen av blindtarmen blir lagt ut på magen for å ha en åpning ved hudnivå. Det kan legges inn ett permanent kateter (dette kalles chait-kateter) eller at en selv setter inn ett engangskateter for hver skylling.

 

Ved skylling kobles kateteret til en vannpose. Det skylles vanligvis med springvann og mengden som brukes avtales med helsepersonell i opplæringsfasen. Man må beregne god tid på toalettet ved skylling. Det varierer hvor lang tid prosessen tar, men vanlig tid er ca. 40 minutter. Vannet settes inn i blindtarmstomien og det kommer ut på vanlig vis, gjennom endetarmen. Det er viktig med regelmessig skylling. Dette skaper gode rutiner for tarmen og det reduserer sjansen for lekkasje og forstoppelse. Det gjennomføres skylling omtrent hver 2. dag, men dette kan justeres individuelt. Det kan oppstå noe smerter eller ubehag under skyllingsprosessen. Da kan man ta en liten pause eller justere hastigheten på skyllet. 

 

Stomipose er ikke nødvendig ved denne type stomi. Stomien kan dekkes med en vannavstøtende bandasje, men noen vil ikke ha behov for å dekke den til i det hele tatt.

Dersom operasjonen og tiden ikke går slik det er forventet, er dette en løsning som er reversibel.

 

For mer informasjon se:

https://sjeldnediagnoser.no/docs/PDF/Veiledere/Blindtarmstomi_17.pdf

 

Informasjon hentet fra: Oslo universitetssykehus - Senter for sjeldne diagnoser (2017). Blindtarmstomi.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni
21. september - 24. september

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.