Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Fordøyelsessystemet

Fordøyelseskanalen strekker seg fra munn til endetarmsåpning, og er hos en voksen person mellom 6 og 8 meter lang.

I munnhulen blir maten mekanisk grovbearbeidet, og samtidig blandet med spytt. Spyttet inneholder enzymer som er med på å bryte maten ned til næringsemner kroppen kan nyttiggjøre seg. Blandingen av mat og spytt svelges og passerer spiserøret på vei til magesekken. Her blandes det inn magesyre, som starter en 3–4 timer lang nedbrytningsprosess. Deretter føres mageinnholdet videre til tolvfingertarmen, og tilsettes gallesalter fra leveren og enzymer fra bukspyttkjertelen. Disse bryter ned proteiner, karbohydrater og fett. l tynntarmen fortsetter nedbrytningsprosessen, forsterket av nye enzymer fra tarmsaften. Tarminnholdet er nå blitt en tyktflytende, enzymrik væske. I de fire timene det tar å passere den 5–6 meter lange tarmen blir ernæringsemnene sugd opp i tarmveggen og ført videre med blodet til cellene rundt om i kroppen. Tarminnholdet er som en tyntflytende velling når det når den nederste delen av tynntarmen – ileum – og inneholder fremdeles en stor del av de stoffene som bryter ned maten. Tykktarmen – colon – mottar ca en liter tarminnhold fra tynntarmen i løpet av et døgn. Den inneholder store mengder bakterier som tilintetgjør enzymene i tarminnholdet, etter at de nå har gjort sin nytte. Her suges også mesteparten av vannet opp. Tykktarmen er bare rundt én meter lang, allikevel bruker tarminnholdet fra 12 til 18 timer på å passere. l venstre del av tykktarmen har det fått utseende og konsistens som normal avføring, og også den ubehagelige lukten som skyldes svovelstoffer. Innholdet av enzymer er nå blitt meget lavt, og pH-verdien nesten nøytral. Endetarmen – rectum – med lukkemuskel virker som en beholder for avføring og styrer tømmingen. Når endetarmen er borte kan man derfor ikke lenger kontrollere tømmingen av tarminnholdet. 

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

29. november - 29. november
25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.