Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Blæresubstitutt - Ny urinblære av et stykke tarm

Hvis blæren må fjernes på grunn av sykdom, lages en beholder (reservoar) av tynn eller tykktarmen som syes på det gjenværende urinrør ovenfor lukkemuskelen.

Med reservoarteknikken kom muligheten til å lage urinblæreerstatning. Pasientene kan da lære å tisse på vanlig måte ved å bruke bukpress. «Nyblæren» har ingen egenkontraksjon. De aller fleste ca. 80–90 % oppnår god kontroll med blæretømningen på dagtid men må tåle varierende grad av lekkasje på nattetid under søvn. Andre, spesielt kvinner får oftere problemer med å tømme seg og må derfor anvende selvkaterisering (RIK). 
Det er nesten utelukkende pasienter med blærekreft som tilbys denne form for blæreerstatning. 
Problemer/komplikasjoner 
Tarm «glemmer» ikke at den er tarm. Det å anvende tarm i urinveiene kan derfor by på enkelte bivirkninger og komplikasjoner uansett hvilken urostomi eller blæreerstatning som er valgt. Urinen kan bli uklar, til dels slimet på grunn av tarmslimhinnen. Det kan utvikles konkrementer (stein). Vitamin B12 mangel kan oppstå etter flere år og blodets surhetsgrad kan øke på grunn av kontakten mellom urinen og tarmslimhinne. Enkelte kan få besvær med diaré. Kroppen tilpasser seg imidlertid etter hvert slik at få pasienter får plagsomme og varige problemer. 
Både kontinente urostomier (reservoarer) og blæreerstatninger utvider seg etter hvert og kan romme store volum av urin. Det er ikke ønskelig at de blir for store. Det er derfor å anbefale at man tilstreber en tømmingshyppighet som noenlunde tilsvarer det normale. Det vil si 5–6 ganger pr. døgn. Enhver pasient med urostomi eller noen form for blæreerstatning bør være under rutinemessig kontroll av sin nyrefunksjon livet ut. 

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

25. januar - 25. januar
25. januar - 25. januar
24. mars - 26. mars
9. juni - 11. juni

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.