Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Praktiske tips for selve reisen

Gode råd til deg som planlegger lengre turer med bil, båt, tog og buss, og som bidrar til en trygg og behagelig reise

Generelle tips og råd

For deg som nylig har fått en stomi eller et reservoar, og lurer litt på hvordan man skal planlegge og pakke smart for ulike måter å reise på, eventuelt en ferie der medisinsk utstyr ikke er like tilgjengelig som vanlig har vi samlet mange nyttige tips og gode forholdsregler

Lange bilturer
Ikke etterlat stomibandasjer i bilen når det er varmt, da kan klebematerialet svekkes slik at posen ikke sitter godt.

  • Kjølebag kan være nyttig for oppbevaring av stomibandasjer i varmt vær.
  • Beregn god tid, spesielt hvis du reiser i fellesferien, i helger eller utfartsdager.
  • Om sikkerhetsselen kjennes ukomfortabel ut med tanke på stomien, finnes det tilbehør som kan justere beltets stramhet som opprinnelig er ment for gravide.

 

Båtreise og cruise

  • Som oftest er toalettforholdene på overfart med ferger gode nok. Vær oppmerksom på at når det er høy sjø, kan de offentlige toalettene ofte være opptatt.
  • På minicruise og større cruiseskip har man egen lugar tilgjengelig i tillegg til de offentlige, og det skal finnes egne leger på båtene som kan hjelpe deg i akutte situasjoner.
  • Pakk alltid med deg bandasjeutstyr for flere dager enn du beregner på turen. På båten får du ikke tak i ekstra stomiutstyr.

 

Tog og bussreise

  • De aller fleste tog og busser på lange distanser i Norge har toaletter, om enn de er små og trange.
  • Ta med deg nok niste og drikke til turen. Ofte får du ikke kjøpt mat og drikke på bussen, mens toget kan ha egen kafeteriavogn eller kiosk.
  • Forhør deg med tog-/busselskapet før reisen om toalett og mulighet for kjøp av mat og drikke.
  • Ta høyde for at det kan oppstå kø og forsinkelser på utfartsdager når du reiser med buss og tog.

 

Flyreise

  • Bestill billett i god tid. Gi beskjed allerede ved bestilling av flyreisen at du har behov for ekstra håndbagasje. Dette vil registreres på billetten din, og noen flyselskap tillater ekstra håndbagasje så lenge denne er merket med «medisinsk utstyr» og inneholder kun dette. Henvend deg direkte til flyselskapet du skal reise med for mer informasjon om hva som gjelder hos dem.
  • Planlegg alt i god tid. Pakk ut stomibandasjene fra eskene sine, og legg de inn i plastposer (for eksempel brødposer) for å spare plass. Pakk alltid mye mer enn du vanligvis bruker.
  • Selv om det kan være lov til å ha med seg en bandasjesaks som du får kjøpt på apotek/bandasjist (sjekk reglene med flyselskapet, dette kan variere), er det greit å ha klippet poser og plater på forhånd før du pakker.
  • Flasker og sprayer over 100 ml. må pakkes i vanlig bagasje (ikke håndbagasje). Men mange klebefjernere, filmer og kremer finnes som våtservietter, ta derfor dette med deg i håndbagasjen.
  • Pakk alltid mest mulig i håndbagasjen, ikke i bagasjen som skal sjekkes inn. Hvis kofferten blir borte på reisen, har du likevel utstyret ditt med deg. Du kan også pakke bandasjeutstyr hos de du reiser med, så har du utstyr likevel selv om bagasjen din skulle komme bort.
  • Merk bagasjen din godt.
  • Be om erklæring fra lege på at du har behov for å ta med deg medisinsk utstyr om du oppholder deg utenlands mer enn tre uker.
  • Skal du være lenge borte, er det mulig å få med deg utstyr for hele perioden. Kontakt din lokale bandagist for å få hjelp med dette. Det kan være vanskelig og dyrt å få tak i utstyr der du oppholder deg. Det er også lite hendig å spare på alle kvitteringer og søke om refusjon etter at du er kommet hjem.
  • Prøv å komme til gaten tidlig, slik at du kan bytte pose like før ombordstigning.
  • Under reisen kan det være lurt med et sete ved midtgangen eller nært toalettet. Husk at serveringsvognen på flyet kan komme i veien for deg når det haster.
  • Sikkerhetsbeltet skal være på under hele reisen, så prøv å plassere beltet på et sted som føles behagelig under eller over stomien.
  • Ikke hopp over måltider verken før eller under reisen. Posen kan fylle seg opp med luft om du spiser uregelmessig. Drikk rikelig med vann for å unngå dehydrering.
  • Endringer i kabintrykket kan medføre at posen blåses opp. Da bruker du flytoalettet og tømmer luften eller bytter posen. Husk at det oftest er noe du spiste eller drakk som er årsaken.

Huskeliste

For deg med reservoar
Husk nok kateter, og noe som kan gi helsepersonell informasjon om at du har behov for å kateterisere regelmessig hvis du blir forhindret fra å si fra selv. Du som er medlem kan bestille et informasjonskort for reservoar på NORILCOs hjemmeside.
Oppbevar produktene helst ved romtemperatur, men de tåler å være i flyets lasterom selv om det er kaldt.  Katetret vil føles stivere jo kaldere det oppbevares, så en god ide er å varme opp kateteret med hendene før bruk. Det finnes også katetre som er forhåndsmurte.

For deg med Urostomi
Har du urostomi, kan det være lurt å koble posen til en lår- eller leggpose slik at du får mer oppsamlingskapasitet. Du kan også koble en nattpose til urinposen når du med urostomi skal reise langt og lenge.
En ekstra urinnattpose lett tilgjengelig i tilfelle forsinkelser eller kø er alltid fornuftig, uansett hvordan du reiser.

For deg med ileostomi
Det kan være nyttig med tømbare pose og engangsposer å tømme innholdet i.

 

Generelle tips for bedre feste av hudplaten

Godt feste i varmen
Er det varmt og du svetter mer, kan klebeevnen på hudplatene forringes og muligheten for å bytte pose oftere enn vanlig er tilstede.
Sørg for tørr hud før du fester en ny hudplate, også i svært varmt og fuktig klima. Bruk gjerne hårføner på lav varme til å tørke huden rundt stomien.

Det kan hende du trenger flere eller mer av ulike produkter enn vanlig på grunn av varmen, så undersøk nærmere med fagpersonell før du reiser.

Noen syns at barrierefilm er fornuftig slik at hudplaten får bedre feste. Det finnes flere merker å velge blant. Hvis kantene ikke fester seg skikkelig kan man prøve med elastisk tape i tillegg.

Bading
Pass på at hudplaten sitter skikkelig ved å vente litt ekstra før du bader. Husk også at vannet, akkurat som varmen kan påvirke festeevnen, så sørg for å bytte oftere ved behov.

Oppbevaring
Stomiutstyret bør oppbevares på et kjølig sted, men ikke altfor kaldt.

Solkrem
Smør deg med solkrem etter at hudplaten er festet, ikke før.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

16. januar - 16. januar
1. februar - 4. februar
9. februar - 11. februar
13. februar - 13. februar

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.