Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Tekst og bilde for web og NORILCO-Nytt

Hvordan skrive en enkel artikkel til medlemsblad og hjemmeside, og noen kriterier

Redaksjonen følger Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten.
Vi godkjenner innsendte tekstbidrag kun som word-fil, og bilder i jpeg-format som vedlegg separat fra tekst.
Bilder må være originale og større enn 1 MB for å kunne trykkes.

Vi ønsker å vise alle våre lesere hva som rører seg i de ulike distriktene, og ser frem til korte bidrag på 150 til 500 ord.
Det er bare fem ting du må huske på når du skal skrive en god artikkel: hvem, hva, hvor, hvorfor og når.

Teksten

 • Reflekter over hva leserne ønsker å vite om og hvem de er. Bladet vårt har en stor rekkevidde, fra medlemmer til institusjoner og samarbeidspartnere. Websiden kan leses av alle. Hva gjør artikkelen interessant for dem?
 • Hva er det faglige innholdet, og hvordan kan dette være til nytte for andre?
 • Tittelen skal kort oppsummere hva artikkelen handler om. Her gjelder det å være kreativ, slik at du fanger leserens nysgjerrighet.
 • Innledningen (ingressen) bør være kort og i sammenheng med hovedteksten. Den skal kort fortelle om temaet, men med flere ord.
 • Hovedteksten skal i grove trekk gi mye informasjon på kortest mulig tekst, være saklig og oversiktlig. Det er saken du skriver om som skal stå i sentrum. Vær objektiv. 
 • Kilder: Det kan være nyttig å gi konkrete eksempler som kan belyse det emnet du skriver om. Hvis du viser til noe andre har sagt eller skrevet, må du sette det i anførselstegn og ikke endre på noe av uttalelsene. Du må også oppgi navnet på personen som har ytret det. spør om lov først.
 • I avslutningen kan du gjerne komme til en konklusjon. Den kan også ta opp tråden fra innledningen, eller den kan være en tankevekker. Avslutningen er en god plass å gi uttrykk for dine egne meninger, men husk å uttrykke disse på en mest mulig objektiv måte
 • Husk tidsaspektet for medlemsbladet. Fra du har sendt fra deg artikkelen til den blir publisert og lest, har det gått minst 1 måned.

 

Bilder

 • Spør alltid om lov først, husk personvernet.
 • Gå nærmere objektet!
 • Hva skal bildet/bildene beskrive, hva skal formidles?
 • Hvem har tatt bildet? Hvem er avbildet? Begge deler er viktig.
 • Bildetekst: Setter bildet inn i en kontekst, og gjør bildet relevant for artikkelen, og interessant for leseren.
 • Bilder bør være tatt i god oppløsning på ca 300 dpi, og være på minst 3 megapiksler for å kunne brukes til trykksaker. Redaksjonen ønsker kun bilder i jpg-format.
 • Avsender må selv innhente tillatelse til å bruke bilder eller figurer fra andre publikasjoner. Dette må være merket.
 • Hvis du laster opp dokumenter og bilder på ditt område på NORILCOs webside, så SKAL bildene ha et navn/beskrivelse. IMG1049 er ikke et navn og beskriver ingenting. Bildet skal også legges i en egen, merket mappe, for eksempel "Sør-Rogaland".
 • Opplastede bilder utenfor mapper, uten tillatelse for bruk, og uten informasjon og opphav vil bli slettet uten varsel.

Kort om brudd på åndsverksloven:

Laster du ned vilkårlige bilder fra internett til eget bruk på nettsider slik som NORILCO sin, eller på blogg, skal du ha skriftlig tillatelse til bruk av bildet. Det er ikke nok å skrive at man har lånt bildet, det er heller ikke nok at man har URL-lenket bildet til den opprinnelige nettsiden. Det må foreligge et skriftlig samtykke. Unntaket er om du selv tar et bilde av et avisklipp eller en skjermdump av en nettside som du bruker som referanse til det du skriver om. Har du selv tatt bildet, skal dette komme frem.

I tillegg, hvis bildet lastes opp og brukes på NORILCOs nettside, skal bildet gis et navn som beskriver hva det er og viser hvem som eier bildet. .

 

Redaksjonelt etterarbeid

Når det gjelder medlemsbladet, forbeholder redaksjonen seg retten til forkorting av bidrag grunnet plasshensyn, og til å endre i innsendt materiale (språkvask, korrektur, faktasjekk) om dette er nødvendig.
Innsendt materiale etter frist kan avvises.
Dersom vi gjør vesentlige endringer i materialet, innhentes godkjennelse for dette fra forfatter før stoffet sendes til trykkeriet eller publiseres på websiden.

Medlemskap

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

Om Covid-19 situasjonen

Amgen
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.