Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Familiesamlingen 2015

Søsken som pårørende - Ungdommenes tanker og erfaringer rundt tema

Temaet på årets familiesamling var ”søsken som pårørende”.  I denne sammenheng holdt Kari Mette Hole (24) et fantastisk bra og spennende foredrag. Foredraget omhandlet hennes både positive og mindre positive erfaringer om å være søsken som pårørende. Dette var et ærlig og ”rett fra hjerte” foredrag som rørte alle og enhver. 

 

I etterkant av foredraget sto gruppearbeid på planen. Camilla og Glenn, som representerte NORILCOs Ungdom på familiesamlingen, tok med seg hver sin ungdomsgruppe for å diskutere dette temaet. Dette var det første året ungdommene ble delt opp i egne grupper. Ungdommene fortalte at det var litt flaut, spennende og skummelt å være med på gruppearbeid på egenhånd.

 

Gruppene besto både av ungdommer som er opererte og søsken som pårørende. Resultatet av det ungdommene diskuterte dem i mellom ble veldig bra, samt rørende. Det var en engasjert ungdomsgjeng som kom med mange gode poeng og tanker. Ungdommenes erfaringer og tanker rundt tema synes vi er viktig å få frem, og derfor ønsker vi å dele nettopp dette med dere i denne artikkelen.

 

Det å få et sykt søsken kan være en stor omveltning for hele familien. Ungdommene hadde mange like tanker og opplevelser rundt hvordan søsken som pårørende opplever å få et sykt barn i familien. De fleste søsknene opplevde at det syke søskenet fikk mer oppmerksomhet etter å blitt syk, og at de andre søsknene fort kunne bli litt glemt. En av ungdommene nevnte at det skal ikke mer til en at foreldrene blir med en time eller to ut for alenetid, eller for eksempel bli med på trening. Selv om det er en viktig og alvorlig situasjon når barn blir syke, så er det viktig å ikke glemme søsknene heller.

 

Det kom frem i diskusjonsgruppene at søsken savner foreldrene om de må være borte lenge på sykehuset. Flere følte at det alltid er mamma som reiser til sykehuset, og pappa tar over ansvaret hjemme, noe som i de fleste hjem er naturlig. Dermed ble savnet etter mamma større og større. En ungdom foreslo at de kanskje kunne byttet litt på hvem som var på sykehuset, slik at også mamma var hjemme av og til.

 

Et annet eksempel som kom frem var at søskenet som lå på sykehuset fikk gaver, selv om de ikke hadde bursdag. Dette kunne oppleves urettferdig for de andre søsknene. Det kan også være vanskelig for et barn og forstå at broren eller søsteren er syk, og dermed får gaver. Som nevnt tidligere er det å ha litt ”alenetid” med foreldrene, eller kanskje få en liten påminnelse i form av en gave midt i uka, som skal til for at søsknene ikke opplever at det blir urettferdig.

 

En annen situasjon som flere søsken opplevde var å bli oversett. Det var alltid foreldrene og den opererte som fikk spørsmål om hvordan det gikk. Det kom også frem at søsken har behov for å bli fulgt opp. Det er viktig å få besøke dem på sykehuset, og at man legger til rette for at søsken også har det bra. Med dagens teknologi er det også lettere å holde kontakten via telefon, Facebook og Snapchat. På den måten kan søsknene i større grad følge med på hva som skjer på sykehuset når de ikke er tilstede.

Ungdommene pratet åpent om at de synes det er viktig at søsknene deres får mulighet til å forstå deres situasjon. Ungdommene opplevde at det kan være vanskelig for små søsken og forstå situasjonen. Flere av ungdommene hadde også selv opplevd dette som barn, men at forståelsen kom etter hvert som de ble eldre.

 

Det ble også reflektert over hvordan man informerer andre om det opererte barnet sin situasjon. Her kom det frem at det er mange muligheter for å gi informasjon til både skole, venner, andre ungdommer og voksne. Det kom også frem at foreldrene som regel informerte søsken og venner om situasjonen. Flere av deltakerne påpekte også at de synes det var bra at foreldre var med på dele informasjonen og forklare situasjonen. Ungdommen sa at å være åpen om sin situasjon kan ta tid. Noen har valgt å fortelle litt og litt, og forteller det bare til de nærmeste vennene.

 

Ungdommene synes at foredraget til Kari Mette Hole (24) vær spennende. De forteller at de kjenner seg igjen i det hun forteller, spesielt om at det syke søsknene får mer oppmerksomhet enn pårørende søsken. De likte den måten hun fortalte på, og at hun brukte gode bilder som illustrasjoner.

 

Vi  synes det er sporty og tøft gjort av ungdommene å la oss dele deres erfaringer og tanker rundt dette viktige temaet. Dere er en flott ungdomsgjeng!

 

Skrevet av Camilla Tjessem og Glenn Nevland

NU representanter på familiesamling 2015

Styreverv i NU og NU Sørlandet. 

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

5. oktober - 5. oktober
3. november - 5. november
10. november - 12. november

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.