Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Les om likepersonskurset i 2016

11.-13. november arrangerte vi et sentralt likepersonskurs, der 46 deltakere fra hele landet fikk lære om kommunikasjonsteknikker for å kunne være gode samtalepartnere for personer som ønsker seg noen å prate med i NORILCO. 

I NORILCO har vi over 200 likepersoner, som har blitt kurset i kommunikasjonsteknikker, og er klare for å gå runder på sykehus, å gå vakter på vardesentre eller for å tilkalles for personlige besøk for alle som ønsker det. De fleste har en eller annen form for stomi, og mange av disse har stomi som en følge av behandling for tarmkreft. Noen få av likepersonene er pårørende, og noen få har mage- eller tarmkreft, uten å ha stomi. Selv om sistnevnte er en stor del av vår målgruppe, er de i et klart mindretall når vi ser hvilke pasientgrupper som velger å engasjere seg som likepersoner i foreningen vår.

Men på årets kurs så vi endelig en tendens til nye pasientgrupper som vil bane vei for de som kommer etter dem.

-I år hadde vi rekordmange deltakere under 35 år, hvorav 2 var pårørende. I tillegg hadde én av deltakerne bukspyttkjertelkreft, og én hadde kreft i mage og spiserør. Det er en gledelig utvikling at vi nå ser ut til å få nye grupper til å engasjere seg i denne viktige tjenesten! stråler Bente Løkaas, ansvarlig for likepersonstjenesten i hovedstyret.

Vi har en utrolig bred målgruppe, som inkluderer alle aldre, kjønn, og alle har svært forskjellige sykdomsbilder. Vi har de som har levd et friskt liv med stomi hele livet, og de som har fått stomi eller reservoar etter en skade, eller på grunn av enten en fordøyelsessykdom eller kreft. Men vi har også alle de med kreft i fordøyelsesorganene, men som ikke nødvendigvis har utlagt tarm eller reservoar likevel. Denne gruppen har ofte svært varierende prognosebilder, i tillegg til helt ulike behandlingsforløp. Og ikke minst har vi alle foreldre, søsken, kjærester og barn til alle disse, som står på sidelinjen uten gode systemer som fanger opp hva de har behov for av støtte. Vi tror at alle disse kunne hatt glede av å prate med andre i samme situasjon.

Tidligere i år ble vi ringt opp av en dame med bukspyttkjertelkreft som ønsket å snakke med noen andre som har fått den samme «dødsdommen», som hun kalte det. Da hadde vi ingen å sette henne i kontakt med. Nå har vi endelig én som vi kan tilby kontakt med neste gang noen lurer på det samme. Sakte men sikkert bygger vi oss opp et repertoar av likepersoner som har ulike erfaringer, men det tar tid.

En likeperson skal være en trygg og behagelig samtalepartner for enhver som ønsker et besøk, men det sier seg selv at samtalen bare blir bedre dersom de to som skal prate sammen har mye til felles!

-Vi håper at vi nå har et bedre tilbud til de mer sjeldne sykdomsgruppene i målgruppen vår, og at de som ønsker noen å prate med noen ikke er redde for å kontakte oss, sier Løkaas. Man trenger ikke å lure på noe spesielt, eller være midt oppi den mest hektiske sykdomsperioden -våre likepersoner vil gjerne snakke med deg, enten du er nydiagnostisert eller friskmeldt for lenge siden, og uansett hvilken diagnose eller operasjonstype du eller din nære har hatt.

Høres det ut som noe for deg? Send en e-post til post@norilco.no!

NORILCOs 50-årslag i 2021

Bli med på en undersøkelse om NORILCOs betydning gjennom snart 50 år. Hjelp oss å forme et fantastisk jubileumsår med dine innspill og ønsker!
Du kan blant annet fortelle hva NORILCO betyr for deg, og sende inn dine bidrag i skjemaet. Undersøkelsen er anonym hvis du ikke selv legger igjen kontaktinformasjon for å bli kontaktet.

Gå videre til undersøkelsen!

NORILCO om koronasmitte

NORILCO representerer mange medlemmer vurdert til å være i risikogrupper som kan være ekstra utsatt for risiko, noe vi tar på alvor.

Les mer

Medlemskap

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

3. september - 6. september
11. september - 13. september
23. oktober - 25. oktober
Amgen
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.