Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Les om likepersonskurset 2017

I november ble årets likepersonskurs avholdt på Gardermoen, og neste kurs avholdes allerede i mars. Har du lyst til å bruke din erfaring som pasient eller pårørende til å hjelpe de som kommer etter deg? Da er kanskje dette kurset noe for deg! 

En likeperson er et medmenneske som har vært igjennom og bearbeidet en vanskelig situasjon, og som bruker denne erfaringen til å hjelpe andre som står i en lignende situasjon nå. NORILCO har over 200 godkjente likepersoner som går besøksrunder på sykehus, eller som du kan avtale en prat med dersom du har behov for å snakke med noen som forstår deg på en annen måte enn venner, familie og helsepersonell.

Linn-Karina Bjørkmo (48) er med på sitt første likepersonskurs, og har de siste årene i det lokalet styret innsett hvor viktig det er at NORILCOs likepersoner er skikket til rollen sin.

-          Jeg sitter i styret i Jeg hadde ikke lest meg så mye opp, og hadde få forventninger til hva som ville møte meg her. Jeg vil si at dette kurset ble helt fantastisk, og at det var særlig fint med historie fra de som har hatt besøk selv.

Linn-Karina bor i Lillesand og fikk ikke selv besøk av en likeperson da hun lå nyoperert på sykehuset for 22 år siden. Så ble hun kjent med en annen som hadde blitt operert på samme sykehus to år tidligere, men som hadde fått besøk.

-          Det gjorde noe med engasjementet mitt for å bli likeperson selv, alle burde jo få dette tilbudet. Jeg var passivt medlem av NORILCO i 10 år, men så fikk jeg en knalltøff periode. Jeg fikk en brokk, og da blusset alt av følelser opp, og jeg fikk en psykisk knekk med senreaksjoner. Da fikk jeg plutselig et stort behov for å treffe andre selv. Etter det har det vært viktig for meg å være i NORILCO-miljøet.

Vi spør Linn-Karina om hun vil si noe til de som vurderer å bli likepersoner i NORILCO, men som ikke er sikre på om dette er noe for dem.

-          Jeg har jo levd med stomi i 22 år, og først nå gjør jeg dette. Jeg gikk i meg selv og spurte «Er dette noe jeg kan bidra inn i? Er jeg brukanes?» For meg som har sittet i styret i Finnmark i mange år, og nå også i Aust-Agder ser jeg jo at likepersonsarbeidet er det viktigste vi gjør, så som styremedlem bør man kjenne til hva det er. Det burde stå øverst på arbeidslisten vår! Derfor er jeg veldig glad for at jeg endelig har tatt dette kurset, og jeg gleder meg til å se mer!

På årets kurs deltok 42 deltakere på likepersonskurs, i tillegg til 15 likepersonsledere som hadde erfaringsutveksling seg imellom i et parallelt program. Likepersonskurset gir deltakerne innblikk i hvordan likepersonstjenesten i NORILCO er organisert, og gir deltakerne kommunikasjonsteknikker som de kan bruke i møte med mennesker i krise.

For å bli likeperson i NORILCO må man oppfylle 4 kriterier:

  1. Man må ha erfaring som pasient eller pårørende i vår målgruppe
  2. Man må ha bearbeidet egen erfaring, og ikke ha store uløste problemer
  3. Man må kjenne godt til NORILCO sine tilbud, og være en god representant for foreningen
  4. Man må ha gode medmenneskelige egenskaper, og kunne møte sårbare personer på en god måte

Kurset er et innføringskurs, og etter fullført kurs blir deltakeren og den lokale likepersonslederen enige om veien videre. Vanligvis får deltakeren prøve seg i 1-4 opplæringsbesøk, før man eventuelt blir godkjent som likeperson, signerer en taushetserklæring i NORILCO og kan gå på egne besøk alene.

Ved hjelp av diskusjonsoppgaver i grupper og rollespilloppgaver får deltakerne praktisk øvelse i hvordan man kan håndtere ulike problemstillinger i rollen -der det er stor takhøyde for å gjøre feil.

Marit Thoresen Moi (64) har meldt seg på med et ønske om å bli likeperson, for å få egen erfaring til å bety noe for andre.

-          Jeg er veldig fornøyd med kurset. Jeg har hatt besøk selv, men jeg husker jo ikke detaljene om hvordan det ble gjort, ikke hvordan begynte, hvordan det egentlig var. Nå har jeg fått det med meg, hvordan man liksom går fram for å starte samtalen. Jeg syntes også at det var god hjelp i å få tilsendt den lille håndboken med det mest grunnleggende som vi kunne lese før vi kom. Det har vært spennende og lærerikt, men jeg tør ikke å si om dette er noe for meg før jeg har fått vært med på noen besøk selv og ser hvordan det går.

Den ene likepersonen som Marit fikk besøk av som nyoperert, er i dag også med på kurset som likepersonsleder. Hun fikk også et oppfølgingsbesøk litt senere av to damer, og den ene av disse møtte henne personlig på hennes første medlemsmøte, slik at hun ble tatt godt imot, og følte at hun kjente noen.

-          Det første besøket var inngangsporten min til NORILCO, jeg tror ikke jeg hadde meldt meg inn hvis det ikke hadde vært for det. I dag er jeg veldig glad for at det gikk som det gikk, forteller Marit.

Hva vil du si til de som vurdere å melde seg på dette kurset?

-          Ikke tenk deg om, dere må bare søke! Sier Marit med glimt i øyet.

Neste likepersonskurs avholdes på Gardermoen 16.-18. mars 2018. 

Les mer om kurset og meld deg på her! 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.