Vinterleiren ble avholdt i Hemsedal 1.-4. februar 2018.
1 m snø ligger som et teppe over Hemsedal, kuldegradene ligger rundt 20-tallet, og et busslass med NORILCO-ungdommer må hentes med personbiler fordi bussen ikke våger å ta seg frem den siste bakken opp til hytta i den dype snøen. Under snølaget skimter vi en utskåret tredrage i mønet, og et prangende reinsdyrgevir markerer hovedinngangen til vikinghytta. Inne i den mektige vikinghallen er langbordet dekket, bålet er tent og styret står klare til å servere taco til deltakerne så snart de har fått børstet av seg snøen og funnet rommene sine.
Dette året blir det Vinterleir med stor V.
På fredag morgen våkner deltakerne til strålende sol, 8 minusgrader og puddersnø; perfekte forhold for en dag i skitrekket i Hemsedal. Halvparten av deltakerne nyter føret i bakken, mens den resterende halvparten blir igjen på hytta for kreative lagkonkurranser. Lagkamerater skal pakkes inn i dopapir, gevir skal telles og heiarop skal ropes, og det er obligatorisk å ha det gøy!
Karina Hjertås Johansen (21), kommer fra Frekhaug utenfor Bergen, og har bodd der hele livet. Hun har en utblåsning på tarmen, og legene vurderer å legge den ut. Derfor har hun vært medlem av NORILCO siden november, og hun får mye ut av å møte andre ungdommer som allerede har lagt ut tarmen.
Hun har kun vært med på julebord med avdelingen og ungdommene i Bergen tidligere, og nå er hun med på sin første vinterleir med NU.
Karina og de andre fra Bergen gjorde seg bemerket under ankomstmiddagen, ved å møte opp i helt like, rosa kosedresser.
- Det med kosedressene var Oddvar sin idé, det likte jeg veldig godt. Da ble vi en gjeng med en gang, og for meg som er ny hadde jeg liksom alltid noen å gå til.
Karina kjente bare Katrine fra før, men synes ikke at det var skummelt å melde seg på leiren, så lenge hun kunne ønske seg å dele rom med Katrine og fikk ønsket oppfylt. For Karina var det dessuten en fin løsning med kjøkkentjeneste, det var gøy å lage mat sammen, og fint at vi byttet på ansvaret, og brukte det som en mulighet til å bli kjent.
På grunn av en sykdom er det ene benet hennes litt deformert, og derfor var hun avhengig av tilpassede aktiviteter for å kunne delta.
- Det var gøy med aktiviteter på hytta, og fint med øvelser som ikke var for slitsomme. Det var overraskende vanskelig å dekke en deltaker med dopapir, fordi det røyk hele tiden! Vi hadde bare flaks som hadde den minste deltakeren på vårt lag, så det ikke ble så mye å dekke, ler Karina.
I ekte vikingstil er hytta dessuten nesten fri for internett og mobildekning, og det å opprettholde Snapchat-streaker blir en større utfordring enn vanlig for ungdommene.
- På en måte er det positivt at det var dårlig nett og dekning her, for da blir vi ikke sittende så mye på telefonen og blir mye mer sosiale, sier Karina.
På lørdag dro de mest ivrige ski-entusiastene tilbake til skitrekket, mens flertallet ble med på det som skulle vært spa, men som på grunn av en misforståelse i bookingen var svømmehall i stedet. Ungdommene tok som vanlig denne endringen i programmet med et smil, og etter en liten fotoshoot ved bassenget spilte vi bowling i stedet.
Ungdommene på leir er også de aller første som får se NORILCO sin splitter nye treningsveileder. Treningsveilederen inneholder noen generelle råd om trening, og øvelser med stomi, og en treningsdagbok der man selv kan fylle inn egne prestasjoner og mål.
Vi spør Kristine Løyning (19) om hva hun synes om veilederen.
- Det er veldig bra at det er blitt laget en treningsveileder, fordi mange som ikke har så mye erfaring med stomi vet ikke hvor de kan finne informasjon om
trening med stomi, men det er jo egentlig veldig mye man kan gjøre selv.
Kristine kommer fra Egersund, bor i Haugesund, og har vært medlem i mange år. Hun har ileostomi, på grunn av Chrons. Hun har hatt stomi siden 5. klasse, og studerer nå for å bli sykepleier selv. Kristine trener ca. en gang i uken, spilte volleyball tidligere og har trent normalt hele livet. Hun sier at diskusjonen om trening ofte dukker opp rundt bordet på arrangementer, og tror at det nok er noe mange lurer på.
- Det er greit å ha ting skrevet ned, og her kan jeg ha all informasjonen samlet på en plass. Særlig avsnittet om «Hvordan trene etter operasjon» tror jeg at er relevant, for det er jo da man har flest spørsmål, og det er da det er vanskeligst å vite hvilke øvelser man kan gjøre, og hvilke utfordringer man kan ha. Alle må jo kjenne på sin egen kropp, men det er greit å ha en veileder der man kan se hvordan ting fungerer for de fleste.
Vi spør Kristine hva slags aktiviteter eller treningsøvelser hun liker best;
- Jeg liker best å gå turer ute i naturen, eller å trene med treningsstrikk -det fungerer fett, for da kan jeg ligge i senga å trene!
Dette året har hovedstyret i NORILCO dessuten vedtatt å ha ekstra fokus på internasjonalt samarbeid, derfor har NU fått støtte til å ha med en internasjonal deltaker på leir; Miia Hallström(28) fra Finnilco i Finland. Thomas Rikardsen og Jonas Fuglseth i NU-styret møtte Miia på European Ostomy Assosiation (EOA) møtet i 2017, slik at de kjente hverandre litt fra før. Vi spør hva som er de største forskjellene mellom den norske og den finske foreningen. Miias svar i dette intervjuet er oversatt til norsk.
- Den største forskjellen mellom NORILCO og Finnilco er at dere i Norge har et eget styre for ungdommene. I Finnilco har vi bare ett styre, og så har vi en ungdomsgruppe som for øyeblikket bare består av 3 personer. En annen stor forskjell er hvor mye penger vi har til disposisjon for å arrangere møter og aktiviteter. Ungdomsarbeidet i Finnilco har et årlig budsjett på rundt 1000-1500 Euro (ca. 10 000-15 000 kr), altså omtrent det samme som bare matutgiftene til deres leir i Hemsedal! Så dere i Norge kan være veldig takknemlige for at dere får muligheten til å arrangere så mye fint for deres medlemmer!
Finnilco får ikke statsstøtte fra Finland, slik som NORILCO gjør i Norge, derfor har de også færre midler til rådighet. Men selv om det er noen forskjeller er det også nok av likhetstrekk mellom arbeidet i de to organisasjonene.
- Aktivitetene for ungdom er ganske like i begge organisasjonene. Selv om vi har ulike organisasjoner for ulike operasjonstyper er alle ungdomsaktiviteter nasjonale, og åpne for all ungdom, uansett hva slags operasjon eller diagnose de har, forteller Miia.
Selv om de andre deltakerne måtte snakke engelsk for å kommunisere med Miia, ble hun fort inkludert, og tatt godt imot som en del av gjengen. Viljar Valheim
(28) var med på leir for første gang, og tok med glede på seg et ekstra ansvar for å inkludere Miia. Som seg hør og bør på en ungdomsleir oppsto det en romanse
mellom de to, og i dag kan vi glede oss over at de er blitt kjærester!
- Jeg likte henne fra dag én. Jeg synes hun er en kjempehyggelig, morsom og søt jente som har en fantastisk personlighet med rett innstilling til livet. Jeg trives enormt godt i hennes selskap, selv om hun knuser meg i Mario Kart på Nintendo 64! Hun får meg til å få lyst til å bli en bedre person, forteller Viljar med et glimt i øyet.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.