Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

Å falle ut av arbeidslivet

Lena har kjent på følelsen av utenforskap. Foto: Privat

Jubileumstema: Sykdom fører ofte til at studier og karriere må settes på vent. Flere opplever en følelse av utenforskap der man ikke lenger er del av det «normale livet». Lena Svindland-Kvamsø(34) er en av dem

Når man er ung har man ofte flere planer for både studie og arbeidsliv. Sykdom er sjelden en del av planen. Sykdom vil for mange føre til at studier og karriere må settes på vent. Flere opplever at dette skaper en følelse av utenforskap der man ikke lenger er del av det «normale livet».

Lena Svindland-Kvamsø(34) har kjent på denne følelsen. Lena var 22 år og nyutdannet interiørdesigner da hun fikk diagnosen Ulcerøs Kolitt. Hun hadde akkurat opprettet et enkeltmannsforetak da alle planer plutseligmåtte settes på vent. Etter at hun hadde fått diagnosen fulgte et år der Lena var ut og inn av sykehuset, og var for dårlig til å kunne jobbe. Før hun ble syk jobbet hun for Vinmonopolet og reiste rundt til 15 forskjellige Vinmonopol på Østlandet og hjalp til med ekstra ansvarsoppgaver. Da hun kom tilbake etter å ha vært syk fikk hun ikke lenger disse oppgavene.

- Jeg fikk ikke de tilbudene jeg hadde fått før, for jeg ble sett på som litt annerledes. Det fantes ikke noe tilrettelegging på arbeidsplassen der den gangen, forteller hun.

Lena bestemte seg for å endre planen og begynte å studere til å bli sykepleier i stedet. Dette var noe hun lenge hadde ønsket. Mot slutten av studiet da hun var i ferd med å skrive bacheloroppgaven fikk hun igjen sterke magesmerter og måtte legges inn på sykehuset. En lang sykdomsperiode fulgte der hun var gjennom flere operasjoner, og ut og inn av tre forskjellige sykehus. Planen om å bli sykepleier måtte legges på hyllen. Å igjen måtte gi opp drømmen om å komme ut i arbeidslivet og begynne å jobbe som sykepleier var tøft.  

- Det var mye tøffere den siste gangen, når jeg mistet studieplassen min. Kroppen kom til kort, selv om hodet ville mye mer, forteller hun.

En del av systemet

Når man blir syk og ikke lenger kan jobbe eller studere på fulltid er det et helt system som settes i gang. Lena forteller at det var mye å forholde seg til, både med sykehuset, arbeidsplassen, studiested og Nav.

Jeg har ofte hatt følelsen av å bli sendt videre på et rullebånd. Ingen av disse instansene er flinke nok til å se meg som individ, sier hun.

Hos Nav opplevde hun at den arbeidsforberedende trening var lite konkret og lite tilpasset den enkelte.

- Det finnes noen dyktige fagpersoner som jeg har støtt på innimellom som har vært gode til å møte meg der jeg er og fått meg til å føle meg ivaretatt. Jeg syns bare det er så synd at de er så åpenbart i mindretall.

Hun opplever at fokus på effektivitet og dokumentering gjør det vanskelig for saksbehandlerne å se personen oppi det hele.

Tilrettelegging er lettere enn mange tror

Å være i jobb er viktig for å kunne bruke de evnene man har, bidra til samfunnet og være del av et fellesskap. Jobb er i tillegg med på å skape en normalitet og struktur i hverdagen. Å falle ut av arbeidslivet kan derfor få store konsekvenser både sosialt, psykisk og økonomisk. Det er derfor viktig at det legges til rette for at personer kan komme tilbake til arbeid etter sykdom enten man har mulighet til å jobbe fulltid eller deltid. Arbeidsgiver og Nav må etterstrebe å gi tilpasset oppfølgning og evne å se den enkeltes kapasitet.

Å tilrettelegge kan være lettere enn mange arbeidsgivere tror. Arbeidslivet kan tilrettelegges blant annet gjennom fleksible arbeidstider og oppgaver, mulighet til å trekke seg tilbake og å arbeide redusert. Gjennom koronapandemien har mange måttet arbeide hjemme og har hatt større frihet til å styre sin egen arbeidshverdag. Flere arbeidsplasser har opplevd at dette har vært både effektivt og fungert godt. Dette illustrerer at en større grad av tilrettelegging er mulig.

Håp om en ny jobb

Lena fikk etter flere operasjoner beskjed fra kirurgene om at det dessverre ikke var mer de kunne gjøre for henne, og at hun måtte lære å leve med situasjonen hun var i. Da ble den nye oppgaven hennes å lage en ny hverdag. I dag bor hun i Namsos sammen med konen sin Kine, som har vært til god støtte. Hun forteller at det å være frivillige i NORILCO har hjulpet. I NORILCO har hun fått mulighet til å bruke flere av de evnene hun har.

Jeg har fremdeles et håp om å finne en jobb, en oppgave ute i samfunnet som jeg kan mestre i hverdagen og føle meg nyttig, avslutter hun.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

16. januar - 16. januar
1. februar - 4. februar
9. februar - 11. februar
13. februar - 13. februar

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.