Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.
Hopp til hovedinnholdet

En utfordrende start på kjærligheten

Starten på forholdet skulle bli mer utfordrende for Kine og Lena enn forventet. Foto: Privat.

Jubileumstema: Da Kine og Lena møtte hverandre for første gang følte de begge at her var det noe spesielt.

Lena og Kine møtte hverandre på en datingside. Å møte noen fra nettet var helt nytt for de begge to. Lena forteller at i begynnelsen kom det en del korte svar fra Kine, noe hun ikke var så vant til. Likevel ble hun veldig interessert i å vite mer om henne.

- Jeg ble veldig nysgjerrig på hvem er denne jenta her, forteller Lena.

Etter hvert ble svarene lengre og de ble bedre kjent. Etter å ha pratet sammen i tre måneder bestemte de seg for å treffe hverandre.

Åpen om sykdommen

Det var full klaff fra første stund. På første date snakket de sammen i seks timer. Helt fra begynnelsen var det viktig for Lena å være åpen om sykdommen sin. Lena har ulcerøs kolitt, og hadde bekkenreservoar når de ble kjent. Negative erfaringer fra tidligere forhold hadde lært henne at ikke alle har forståelse for hva det innebærer å være sammen med en som er kronisk syk. Som kronisk syk er det ikke like lett å leve et helt normalt sosialt liv. Man kan ikke alltid si ja til alle fester eller andre ting man ønsker å være med på. Hos Kine møtte hun derimot full forståelse. Kine hadde selv opplevd hva det vil si å slite med helsen, og som ambulansearbeider hadde hun en større innsikt i hva det innebar å være kronisk syk.  

Det var også en annen del av sykdommen som var viktig for Lena å være åpen om, og det var at sykdommen kunne føre til at hun på et tidspunkt ville få en stomi. Derfor spurte hun Kine på et av de første møtene: «Kunne du tenke deg å være sammen med en som har stomi?». Hun ønsket å vite det tidlig hvis dette ville være et problem for Kine. Men Kine svarte at det var det ikke. Kine forteller at det at Lena har reservoar aldri er noe hun har tenkt spesielt mye over. Det eneste hun tenkte i forhold til stomi var at hun syntes det var fascinerende og interessant hvordan det fungerer. Å være åpen fra starten har vært viktig for de begge to.

En vanskelig start

Etter deres første møte gikk det bare en måned til de ble sammen. Den første tiden i et forhold er ofte spennende og full av gode følelser. For Kine og Lena ble begynnelsen av forholdet veldig annerledes. Etter å ha vært sammen i bare tre uker ble Lena akutt veldig dårlig og fikk store magesmerter. Hun fikk så vondt at hun verken klarte å sove eller spise.

- Alt bare raste sammen, forteller hun.

Det neste året ble velig tøft. Lena tilbrakte det meste av tiden sin på sykehuset og måtte gjennom flere operasjoner. Kine gikk fra å være kjæreste til å bli nærmeste pårørende. Det kan være en stor belastning for de fleste forhold, ikke minst for et forhold helt i startfasen. Lena opplevde at hun taklet den tøffe sykdommen dårlig og følte seg som et følelsesmessig vrak. Hun stilte seg flere ganger spørsmålet «Hvorfor blir hun her?». Men Kine hadde ingen planer om å dra. Hun forteller at en viktig oppgave var å overbevise Lena om at hun ikke kom til å dra sin vei. Likevel innrømmer hun at det første året var veldig tøft og at hun er glad hun ikke visste på forhånd hvor dårlig Lena skulle bli og hvor lenge det skulle vare.

Å legge alt til side

Selv om det var en vanskelig situasjon å stå i forteller Kine at det gjorde forholdet sterkere.

- Vi måtte legge alt rundt til side, så måtte vi se hverandre både på godt og vondt.

Kommunikasjon ble viktig og de ble enige om at det måtte være takhøyde for å vise de følelsene man kjente på. Dette førte til mange nære øyeblikk og samtaler. De ble nødt til å snakke om sårbare ting, som kan være vanskelig å ta opp i begynnelsen av et forhold. De snakket blant annet om ting som gjaldt fremtiden, følelser og frustrasjon, nærhet og sex. Lena har kroniske smerter som kan gjøre intimitet smertefullt og vondt. Det var derfor viktig å snakke om det sammen. Ved å snakke om det klarte de å løse det sammen, og det skapte en trygghet hos hverandre.   

- Vi klarte å stå i noe av det tøffeste et forhold kan by på. At en blir helt avhengig av den andre. Sårbarheten som kanskje tar litt lengre tid før du tør å vise, forteller Kine.

Når det føles rett

På tross av at det første året av forholdet ble et utfordrende år, så knyttet det dem sammen. Lena forteller at en av styrkene deres er at de i tillegg til å være kjærester også er hverandres beste venner. Det tok heller ikke lang tid før de skjønte at det skulle bli de to.  

- Når det føles rett så er det bare å kjøre på, sier Kine.

I mai 2017 giftet de seg. Da hadde de vært sammen i 1 ½ år. I dag er Lenas helsesituasjon mer stabil. Paret bor sammen i Namsos, og begge er aktive med ulike verv i NORILCO.

Du blir en del av et inkluderende og trygt sosialt miljø, hvor du kan snakke fritt og bli møtt med forståelse og aksept for den du er.

Helsepersonell: Kontakt oss

Bli medlem

Oversikt over kommende sentrale tilbud og aktiviteter i NORILCO

16. januar - 16. januar
1. februar - 4. februar
9. februar - 11. februar
13. februar - 13. februar

Slik kan du støtte NORILCO - norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft.

Støtt oss

Våre nettsider benytter informasjonskapsler (cookies). Her kan du lese hvilke opplysninger vi lagrer, når vi lagrer dem, hvordan vi gjør det og hva vi bruker dem til.

Personvern

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.